Rehber SheepShaver ile Windows Cihazlarda MacOS9 kullanımı

Uzun süredir yabancı kaynaklarda paylaşmak istediğim ancak çevirisini yapmaya üşendiğim için buraya gönderdiğim güzide Mac OS 9 rehberime hoş geldiniz.​

Bu makalemizde:
  • SheepShaver konfigüre etmeyi.
  • Mac OS 9 yüklemeyi.
  • Mac OS 9 güncellemeyi öğreneceğiz.
Umarım faydalı bir rehber olur.

1. Adım: Dosyaları indirelim.​

Sheep Shaver uygulamamızı buradan indirelim.
Sheep Shaver için ROM dosyamızı bu siteden indirelim.
Mac OS 9'u buradan indirelim.
GTK+ kurulumu. (Opsiyonel.)

2. Adım: Hazırlık.​

Masaüstüne hatırlaması kolay bir isimde klasör oluşturalım.
Verdiğim linkteki programı bu klasöre çıkartalım.
(ROM dosyaları dışında hemen hemen benzer bir görüntü ile karşılaşmalısınız.)

Sheep Shaver için indirdiğimiz ROM dosyasını da bu klasöre çıkaralım.​
  • Normalde New World PPC ROM ile kullanım önerilir ancak ben Old World ROM'u tavsiye ediyorum çünkü ben bu sürüm ile ses alabildim. Ses önemli.​

Mac OS indirmek için ben WinWorld PC sitesini tavsiye ediyorum. Bu siteden de işaretli sürümü indirmelisiniz.​

İndirdiğimiz dosyaların tamamını MacOS klasörüne koyalım ve arşivden çıkaralım.

3. Adım: Sheep Shaver kurulumu.​

ROM dosyamızı çıkaralım ve ismini "Mac OS ROM" olarak değiştirip uzantısını silelim.​
Bu şekilde gözükmesi gerekli.​
Simdi GUI istemcisine girelim. (İşaretli uygulama.)​
Sizde bu şekilde gözükmeyecek öncelikle "Create..."menüsünden yeni bir disk oluşturalım.​
Bu şekilde diskimizi oluşturalım. ".hfv" uzantısı önemli eklemeyi unutmayın.​
Ardından "Add..." bölümünden indirdiğimiz Mac OS 9 disk kalıbını seçelim. (Yanındaki CD ROM tikini koymayı unutmayalım.)​
Görüntü ve bellek ayarlarını benim ayarladığım gibi ayarlayıp "Start" ile başlatalım.​

Adım 4: MacOS 9 kurulumu​

Eğer şu ana kadar bir sorun yaşamadıysak aşağıdaki gibi bir ekrana ulaşmış olmanız gerekiyor.​

"Mac OS 9 install" seçeneği ile kuruluma başlayalım.

Size bu adımdan sonra disk seçimi yaptıracak, diskinize ad verip kurulumu bitirin ve sistemi kapatın tekrardan GUI üzerinden CD ROM olarak gösterdiğiniz disk kalıbının tikini kaldırın.

Tebrikler başarılı bir şekilde kurulumu bitirdiniz. Saf nostaljinin tadını çıkarın.​

Umarım faydalı bir rehber olmuştur, okuduğunuz için teşekkürler.

Hocam sanal makinede oluyor mu?

Windows 11 21H2, GTK olmadan çalıştı. Teşekkürler.

Benim Canım Bilgisayarım kurulum sırasında beni kanser ettiği için başka bir bilgisayardan hazırlanmıştım kılavuzu ve o da Windows 11 çalıştırıyordu, onda da GTK+ yokken çalışmıştı. Demek o ki Windows 10 kullanıcıları GTK+ kurmalı sadece gördüğüm kadarıyla.

@abexx Bu arada internet kurmak için boşuna çabalamayın çok farklı konfigürasyonlar denedik ancak stabil bağlantı elde edemedik. İsterseniz GUI üzerinden Windows disklerine erişim yetkisi verebilirsiniz dosya kurulumu için vesair.

Browse the Internet'a bastığım gibi makine crash verdi zaten. Ne de olsa macOS 9. Aşırı eski fakat nostalji olarak emüle edebilmemiz güzel.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…