Sıfır toplanan sistem yeniden başlıyor

mert_00111

Picopat
Daha fazla  
RAM
Patriot Viper Venom PVV532G600C30K 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL30
SSD veya HDD modeli
Kingston KC3000 SKC3000S/1024G 1TB 7000/6000MB/s P
Ekran kartı
Yok
Anakart
MSI B650 GAMING PLUS WIFI
İşlemci
AMD Ryzen 7 7700 3.8GHz Tray CPU
Merhaba, sıfır sistem topladım. Windows 11 kurduktan sonra driver yüklerken kapanıp açıldığında Windows onarım ekranı ile karşılaştım. Tekrar Windows kurduktan sonra yine aynı şey olunca BIOS Update yaptım. En son beta olmayan sürümü (7E26v1g) yükledim. Bu sefer kurulum yapıp driver yükledim fakat yine random bir şekilde kapanıp yeninden açılma oldu. Bu sefer en son BIOS sürümüne güncelledim (7E26V1H6(beta version)). Fakat sorun devam ediyor. BIOS ayarlarından EXPO 1 seçiliydi en son. Onu kapatıp 4800 MHz frekansına çektim. Bu şekilde iken BIOS ekranında da aynı şekilde restart atma durumu yaşandı. O yüzden Windows kaynaklı olmadığını düşünüyorum. BIOS'tan çıkarken ben açmadığım halde Precision Boost override etkinleştirildi demişti. Bununla ilgili bir durum olabilir mi bilmiyorum. En son onu da automatic seçeneğine getirdim. Bir de kapanmaların birinde game Boost enabled it is not recommended... Diye devamını okuyamadığım sarı bir yazı çıktı. Donanım kaynaklı mı yazılım mı anlayamadım.

Kapanma sonrası Event 41 şeklinde kayıt oluşmuş. Onu da aşağıda veriyorum.

Description: The System has rebooted without cleanly shutting down first. This error could be caused if the System stopped responding, crashed, or Lost Power unexpectedly. Event XML:<event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event"> <system> <provider name="Microsoft-Windows-Kernel Power" guid="{331C3B3A-2005-44C2-AC5e-77220C37D6b4}" /> <eventıd>41</eventıd> <version>10</version> <level>1</level> <task>63</task> <opcode>0</opcode> <keywords>0x8000400000000002</keywords> <timecreated systemtime="2024-12-25t18:54:38.3058909Z" /> <eventrecordıd>2235</eventrecordıd> <correlation /> <execution processıd="4" threadıd="8" /> <channel>system</channel> <computer>mert-desktop</computer> <security userıd="s-1-5-18" /> </system> <eventdata> <data name="bugcheckcode">0</data> <data name="bugcheckparameter1">0x0</data> <data name="bugcheckparameter2">0x0</data> <data name="bugcheckparameter3">0x0</data> <data name="bugcheckparameter4">0x0</data> <data name="sleepınprogress">0</data> <data name="powerbuttontimestamp">0</data> <data name="bootappstatus">0</data> <data name="checkpoint">16</data> <data name="connectedstandbyınprogress">false</data> <data name="systemsleeptransitionstoon">1</data> <data name="csentryscenarioınstanceıd">4</data> <data name="bugcheckınfofromefı">false</data> <data name="checkpointstatus">0</data> <data name="csentryscenarioınstanceıdv2">4</data> <data name="longpowerbuttonpressdetected">false</data> <data name="lidreliability">false</data> <data name="ınputsuppressionstate">0</data> <data name="powerbuttonsuppressionstate">0</data> <data name="lidstate">3</data> <data name="wheabooterrorcount">0</data> </eventdata></event>

Sistem parçaları aşağıdaki şekilde:

MSI MAG Forge 100M.
MSI B650 Gaming Plus Wi-Fi
Thermal right Thermalright burst Assassin 120 TL-C12C 120mm.
AMD Ryzen 7 7700 3.8GHz tray CPU.
MSI MAG A750GL PCI-E5 750W 80+ Gold Power Supply.
Kingston KC3000 SKC3000S/1024G 1TB 7000/6000MB/s PCI-e NVMe M.2 SSD disk.
Patriot Viper Venom pVV532G600C30k 32 GB (2x16 GB) DDR5 6000MHz CL30 Gaming RAM.

İşlemciden itibaren sayarsak RAM'ler 2. ve 4. slotta olmalı.

Anakarttaki sarı LED RAM hatası. Kırmızı LED CPU hatası, beyaz LED ekran kartı hatası, yeşil LED boot hatası (disk ya da Windows sorunu).

Şu an görsel paylaşamıyorum.

Son düzenleme:
Teşekkürler hocam. Anakarttın kılavuzundan LED'lerin açıklamasına bakmıştım. Sarı bazen turuncu gibi bazen sarı gibi yanıyor (ya da bana öyle geliyor). Ama üstünde RAM olduğu yazılı ana kartın.

Tek RAM B2 slotunda takılıyken Prime95 testinde 30 dk Smallest sorunsuz, 25 dk Small sorunsuz tamamlandı. Large testinde 1 saati geçtikten sonra tekrar restart atmış. En son results'da gelinen test aşağıdaki gibi:

[Thu Dec 26 22:41:24 2024]
Self-test 896K passed!
Self-test 960K passed!

Bunları yazmaya çalışırken 3 kere daha üst üste restart attı. İlginç bir şey daha var. Windows açılınca HDMI görüntü vermiyor. Sadece yükleme ekranında ve Bios'da veriyor. Windows açılınca yalnız display portta görüntü geliyor.

Ek olarak restart atınca açılırken RAM veya işlemci ilk defa takmış gibi kırmızı ve sarı uzun yanıyor. Daha sonra kendimiz yeniden başlatınca bu kısım uzun sürmüyor. Yani bu hata olunca RAM veya işlemci tekrar takılmış gibi davranıyor sanırım.

Hocam RAM'leri tek tek test edin. Sorun çıkmazsa anakarttan şüpheliyim.

Zaten geriye pek bir şey kalmadı. :)

Anladım hocam teşekkürler. CPU ve PSU sorunsuz diyebilir miyiz o halde?

RAM'lerin ikisi de takılıyken memtest86 yapmıştım. 1 saat sonunda bütün testler tamamlanmadan çıktım. Bir sorun bulmadı ama akşam tekrar yaparım. Ana kartın kılavuzunda gösterdiği şekilde tek RAM'i A2 slotuna takıp test edeceğim değil mi?

Bir de ana kartta donanımsal bir sorundan ziyade BIOS sürümünden kaynaklı olabilir mi? İlk geldiği sürümde windows yükledikten sonra hemen reset atıyordu. Sonra sürüm güncelleyince windows yükleyebildim.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı