Sıfırdan BIOS yazma hobim var

telefonunugoster

Centipat
Daha fazla  
Birkaç yıldır hobi olarak eski bilgisayarlarıma sıfırdan BIOS yazıyordum. Kendimce versiyon falan koyuyordum 🤣

Dün gece MS-16F4 anakartlı bir dizüstüme V2 yazdım, aklıma takıldı internette bakındım paylaşayım diye birçok insan unlock ROM, vesaire diye isteklerde bulunmuş her yerde kilidi açılmış ROM falan diye.

Her konunun altında sadece bir iki mesaj pm dedim ne oluyor, biraz daha gezinince parayla satıldığını anladım.

Hatta birçok forum gördüm unlock diye paylaşıyorlar ama indirmeye gelince ücretli üyelik vesaire diyorlar.

Arattım sonra bayağı hakikaten de o kadar çok eksik ki bırakın Türkçe kaynakta İngilizce kaynakta bile çok az girdi var, kaynak yok yani.

Bu meselelerle hobi olarak ilgilendiğim için unlock ROM neyin Unlock'u kilidi açılmışı anlamış değilim, örneğin benim yazdığım BIOS'lar içinde bütün setler açık, bütün setleri BIOS ekrandan değiştirebilirsiniz, chipsetinden pch hepsi açık oluyor. Hidden features yok falan.

Bu güne kadar bu sıfırdan BIOS yazma, Micro-code extensible Firmware'ler ne bileyim gop vesaire gibi ek modüller yeniden revize falan eski makineleri bildiğiniz performans canavarı yaptım resmen.

örneğin Monster bilgisayarların çoğunu MSI'a çevirdim, onlara özel ROM yazdım, MSI desteği de 2015'de falan sonlanmış ürünler bunlar ben bunları çağımıza taşıdım Windows 11 bile kurabiliyorsunuz ve performanslı kullanabiliyorsunuz falan.

Bu hobinin ben hiç yararını görmedim, memlekette sizce bir nebze yararını görecek kadar bu hobiyi değerlendirebilir miyim?

Sanırsam ülkede bu MSI gibi dıst BIOS işini yapan bir Monster, lakin o Monster BIOS'u sildim attım hatta o Monster bilgisayarı MSI manufacturer yaptım ( sürücüler yüzünden, Windows'ta örneğin driverıdentıfer ne bileyim drıverbster gibi ) otomatik sürücü kurma için yani.

Kendim sıfırdan özel ROM yazdım, ve şu an Monster'dan da MSI'dan da olmayan birçok özelliği her şeyi kullanabiliyorum.

ücretli ücretsiz fark etmiyor benim için, sadece bu hobimi değerlemek istiyorum.

Birkaç yıldır hobi olarak eski bilgisayarlarıma sıfırdan BIOS yazıyordum. Kendimce versiyon falan koyuyordum 🤣

Dün gece MS-16F4 anakartlı bir dizüstüme V2 yazdım, aklıma takıldı internette bakındım paylaşayım diye birçok insan unlock ROM, vesaire diye isteklerde bulunmuş her yerde kilidi açılmış ROM falan diye.

Her konunun altında sadece bir iki mesaj pm dedim ne oluyor, biraz daha gezinince parayla satıldığını anladım.

Hatta birçok forum gördüm unlock diye paylaşıyorlar ama indirmeye gelince ücretli üyelik vesaire diyorlar.

Arattım sonra bayağı hakikaten de o kadar çok eksik ki bırakın Türkçe kaynakta İngilizce kaynakta bile çok az girdi var, kaynak yok yani.

Bu meselelerle hobi olarak ilgilendiğim için unlock ROM neyin Unlock'u kilidi açılmışı anlamış değilim, örneğin benim yazdığım BIOS'lar içinde bütün setler açık, bütün setleri BIOS ekrandan değiştirebilirsiniz, chipsetinden pch hepsi açık oluyor. Hidden features yok falan.

Bu güne kadar bu sıfırdan BIOS yazma, Micro-code extensible Firmware'ler ne bileyim gop vesaire gibi ek modüller yeniden revize falan eski makineleri bildiğiniz performans canavarı yaptım resmen.

örneğin Monster bilgisayarların çoğunu MSI'a çevirdim, onlara özel ROM yazdım, MSI desteği de 2015'te falan sonlanmış ürünler bunlar ben bunları çağımıza taşıdım Windows 11 bile kurabiliyorsunuz ve performanslı kullanabiliyorsunuz falan.

Bu hobinin ben hiç yararını görmedim, memlekette sizce bir nebze yararını görecek kadar bu hobiyi değerlendirebilir miyim?

Sanırsam ülkede bu MSI gibi dıst BIOS işini yapan bir Monster, lakin o Monster BIOS'u sildim attım hatta o Monster bilgisayarı MSI manufacturer yaptım ( sürücüler yüzünden, Windows'ta örneğin driverıdentıfer ne bileyim drıverbster gibi ) otomatik sürücü kurma için yani.

Kendim sıfırdan özel ROM yazdım, ve şu an Monster'dan da MSI'dan da olmayan birçok özelliği her şeyi kullanabiliyorum.

ücretli ücretsiz fark etmiyor benim için, sadece bu hobimi değerlemek istiyorum.

Eğer BIOS kilidi açabiliyorsanız yardımcı olursunuz bana belki. Aorus 15p cihazlarda BIOS sürüm düşürme kilidi var. Mevcut sürüm sorunlu BIOS kaynaklı ve ben BIOS'u değiştiremiyorum.

Sizin sorununuza alternatif bir metod sunayım.

BIOS UPGRADE yapmayacaksınız ya da UPDATE , UPDATE VE UPGRADE çoğu BIOS rom dosyası mevcut olan BIOS üstündeki bazı bloklara yazılmak suretiyle tümüne değil belli alanları blokları değiştirir diğer tüm mevcut bloklar korunur.

Bu yüzden cihaza FULL diye tabir edebileceğimiz FULL BLOCK BIOS ve bu BİOS'U bütün çipe yazacaksınız , Artık ROM boyutu ne kadar PADDİNG dediğimiz blok boşluk kalıyorsa boşluk kalırsa da kalır zaten ÇİP'İN EEPROM falan yüksektir kapasitesi.

Bildiğiniz İmaj gibi düşünün hani bir diskten bir diske klon yapıyormuşsunuz gibi.

İşte sizde UPDATE ya da UPGRADE yapmadan doğrudan , FULL BIOS bulacaksınız üretici bilmiyorum paylaştı mı ilk BIOS ya da Full BIOS , üretici paylaşmadıysa da millet paylaşmıştır illaki kendi anakartından SAVE etmek suretiyle.

Zaten üreticinin siteye girerseniz First İnstall this after this after this diye şeyler görürsünüz işte bunlar sadece belli bloklara yazılan ve FULL olmayan update BIOSLAR bios romları.

Bu yüzden FULL bios yazın , eğer FULL BIOS versiyon tatmin etmezse de UPDATE yapa yapa gidersiniz.

Not :FULL BIOS dediğimiz şeyler yazılırken önce tüm bloklar erase edilir silinir , sonra tüm bloklar update edilir güncellenir sonra da tüm bloklar VERİFY edilir yani kontrol edilir sonra da DONE tamam denir ve işlem tamamlanır.

Lakin bu FULL BIOS yazıldıktan sonra dikkatli olun en ufak hatanız da , Çipi dışarıdan bağlamak suretiyle artık bir başka bilgisayarda ya ısıt çıkar başka bilgisayara konnektörle bağla yaz sonra tekrardan lehimle oraya ya da artık penseler falan olur olmaz bacaklara değdirip gene başka bilgisayarda düzenekle bunlar satılır falan BIOS yazdırmak zorunda kalırsınız ya da dışarıdan BIOS yazdırma işini yaptırabileceğiniz varsa bu şekilde.

O yüzden bu işlemlerde çok dikkatli olmanız ve eğer başlangıç seviyesi kullanıcıysanız da üreticinin sunduğu ROM kullanmanız gerek.

Eğer BIOS kilidi açabiliyorsanız yardımcı olursunuz bana belki. Aorus 15p cihazlarda BIOS sürüm düşürme kilidi var. Mevcut sürüm sorunlu BIOS kaynaklı ve ben BIOS'u değiştiremiyorum.

Son düzenleme:
Sizin sorununuza alternatif bir metot sunayım.

BIOS upgrade yapmayacaksınız ya da Update, Update ve upgrade çoğu BIOS ROM dosyası mevcut olan BIOS üstündeki bazı bloklara yazılmak suretiyle tümüne değil belli alanları blokları değiştirir diğer tüm mevcut bloklar korunur.

Bu yüzden cihaza Full diye tabir edebileceğimiz Full block BIOS ve bu BIOS'u bütün çipe yazacaksınız, artık ROM boyutu ne kadar padding dediğimiz blok boşluk kalıyorsa boşluk kalırsa da kalır zaten çip'in EEPROM falan yüksektir kapasitesi.

Bildiğiniz imaj gibi düşünün hani bir diskten bir diske klon yapıyormuşsunuz gibi.

İşte sizde Update ya da upgrade yapmadan doğrudan, Full BIOS bulacaksınız üretici bilmiyorum paylaştı mı ilk BIOS'ya da Full BIOS, üretici paylaşmadıysa da millet paylaşmıştır illaki kendi anakartından save etmek suretiyle.

Zaten üreticinin siteye girerseniz first install this after this after this diye şeyler görürsünüz işte bunlar sadece belli bloklara yazılan ve Full olmayan Update BIOS'lar BIOS ROM'ları.

Bu yüzden Full BIOS yazın, eğer Full BIOS versiyon tatmin etmezse de Update yapa yapa gidersiniz.

Not: Full BIOS dediğimiz şeyler yazılırken önce tüm bloklar erase edilir silinir, sonra tüm bloklar Update edilir güncellenir sonra da tüm bloklar verify edilir yani kontrol edilir sonra da done tamam denir ve işlem tamamlanır.

lakin bu Full BIOS yazıldıktan sonra dikkatli olun en ufak hatanız da, çipi dışarıdan bağlamak suretiyle artık bir başka bilgisayarda ya ısıt çıkar başka bilgisayara konnektörle bağla yaz sonra tekrardan lehimle oraya ya da artık penseler falan olur olmaz bacaklara değdirip gene başka bilgisayarda düzenekle bunlar satılır falan BIOS yazdırmak zorunda kalırsınız ya da dışarıdan BIOS yazdırma işini yaptırabileceğiniz varsa bu şekilde.

O yüzden bu işlemlerde çok dikkatli olmanız ve eğer başlangıç seviyesi kullanıcıysanız da üreticinin sunduğu ROM kullanmanız gerek.

Kafam karışmış olsa da anladım biraz hocam. Sıkıntılı iş olduğunun farkındayım, garantiye göndersem yapabilirler mi sizce? Güvenemiyorum açıkçası.

Not: eğer siz yapacaksanız konuya bayağı vakıf olmak zorundasınız bilginize.
Garantiye gönderirseniz versiyon düşürmeyi yüksek ihtimal serviste yapmazlar, özel bir rica ile bu mümkün olabilir teknik servisten oradaki ekipten, ama çoğunluk yapmıyor ne yazık ki.
BIOS yazma işi yer yer sıkıntılı süreç olabiliyor, dediğim gibi brick olabiliyor ve fabric flash da atamıyorsunuz hani şu bilgisayar açılmasa dahi klavyedeki kombinasyonlarla kör flash blind flash atma örneği:
O yüzden çok dikkatli ve hazırlıklı olunması gereken bir süreç, uzman birisinin tabii yapması gereken bir şey normalde özellikle bu tüm blokların silinip gereken yere padding atılıp yeniden doldurulması olayı.
Garantisi var ise şayet şirketle konuşun ricacı olun, bir deneyin en azından yapanları da duydum.
Garantiye gönderdiğiniz cihaza Full BIOS kendilerindeki yazıyorlar fabrika çıkışlı olarak gönderdiklerinde geldiği BIOS versiyon ile.

Kafam karışmış olsa da anladım biraz hocam. Sıkıntılı iş olduğunun farkındayım, garantiye göndersem yapabilirler mi sizce? Güvenemiyorum açıkçası.

Son düzenleyen: Moderatör:
Not: eğer siz yapacaksanız konuya bayağı vakıf olmak zorundasınız bilginize.

Garantiye gönderirseniz versiyon düşürmeyi yüksek ihtimal serviste yapmazlar, özel bir rica ile bu mümkün olabilir teknik servisten oradaki ekipten, ama çoğunluk yapmıyor ne yazık ki.

BIOS yazma işi yer yer sıkıntılı süreç olabiliyor, dediğim gibi brick olabiliyor ve fabric flash da atamıyorsunuz hani şu bilgisayar açılmasa dahi klavyedeki kombinasyonlarla kör flash blind flash atma örneği:

O yüzden çok dikkatli ve hazırlıklı olunması gereken bir süreç, uzman birisinin tabii yapması gereken bir şey normalde özellikle bu tüm blokların silinip gereken yere padding atılıp yeniden doldurulması olayı.

Garantisi var ise şayet şirketle konuşun ricacı olun, bir deneyin en azından yapanları da duydum.

Garantiye gönderdiğiniz cihaza Full BIOS kendilerindeki yazıyorlar fabrika çıkışlı olarak gönderdiklerinde geldiği BIOS versiyon ile.

Anladım. Aslında garanti firmasının çok ilgili olduğunu düşünüyorum. Teşekkürler hocam yaz tatilinde konuşacağım garanti firması ile.

Mümkündür, snoop override değerleri aspm değerleri latency ve clock değerleri normalinden aldığınız performansın çok üstünü alabilirsiniz özellikle de fare ve kare gecikmelerinde.
Hatta trajikomiktir bilginize, özellikle de bu gen2 ve gen3 cihazların bazılarında 60 ile limitlerler latency olayını.
Neyin ne olduğuyla alakalı teknik altyapınız varsa zaten konfigürasyonunuza ve kullanımıza uygun olarak en üstün performansta ayarlarsınız makineyi.
HPET tutunda Hyper-threading ya da ne bileyim aspm bunlar çok etki ediyor özellikle de oyunlar da kare alımına.
Tek çekirdek Single Core olayı, ya da şu mantıksal çekirdek ya da şu yüksek duyarlılık zaman ölçeri HPET yani bunlar cidden fark ediyor sırf o da değil, clock değerlerinden GT voltage regüle değerleri, oyun için düşünüyorsanız, 20 30 kare dahi alabilme imkanınız doğmaktadır.

Mesela hocam Acer Nitro 5 bir bilgisayarın kaynaklarını inanılmaz iyi kullanıp performans yükselten bir BIOS yazmak mümkün müdür?

Son düzenleyen: Moderatör:
Neden hobi olarak devam edesin ki? Bence şirketlerin iş ilanlarına bak. En kötü yazış et. Yurt dışı ya da yurt içi şirketlere destek verebilirsin. Mantıken yurt dışı PC şirketlerine destek olmak daha iyi para kazandırır.

İyi de benim iş güç var nasıl işe gireyim 🤣
Neden hobi olarak devam edesin ki? Bence şirketlerin iş ilanlarına bak. En kötü yazış et. Yurt dışı ya da yurt içi şirketlere destek verebilirsin. Mantıken yurt dışı PC şirketlerine destek olmak daha iyi para kazandırır.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı