Sıfırdan C dili nasıl öğrenilir?

TecnCqn

Centipat
Katılım
30 Ekim 2022
Mesajlar
192
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
PC: i3-2120, HD5450, 8GB DDR3 1333MHz, 512GB Sata SSD, Win 10
Laptop: i5-12450H, RTX 4060, 32GB DDR4 3200MHz, 1TB M.2 SSD, Win 11
Laptop 2: i3-330m GeForce 310M, 3GB DDR3 1066MHz, 320GB HDD, Win 8.1
Cinsiyet
Erkek
Kardeşim daha 13 yaşında ve işletim sistemi yazmak için C dili ve X64 (yani 64 Bit) Assembly dili öğrenmek istiyor. Hatta yapmak istediğinin bir görüntüsünü yaptı. Windows 11 ve 10 karışımı bir şey yapmak istiyor. (not: Kardeşimin Scratch bilgisi çok fazla)
 

Dosya Ekleri

  • Kilit Ekranı.png
    Kilit Ekranı.png
    399,7 KB · Görüntüleme: 77
  • Boot.png
    Boot.png
    27,9 KB · Görüntüleme: 76
  • Ana Ekran.png
    Ana Ekran.png
    1,2 MB · Görüntüleme: 75
Yazacağı programı bulsun zaten gördüğüm kadarıyla projesi hazır başlasın yazmaya takıldığı yerde biliyorsanız siz , bilemiyorsanız Google gibi yerlerden yardımlar alsın böyle böyle öğrenebilir zaten az çok programlamaya hakim olduktan sonra yardıma pek ihtiyacı kalmaz.
 
Bir işletim sistemj sadece bunlardan ibaret değil. Araştırması ve assembly in mecbur olduğunu öğrenmesi güzel. Scratch yazılımın mantığını öğretir ama ona fazla bir şeyler katmaz. Önce daha basit şeyler öğrenmeli. Phyton, java ve html gibi. Bunları iyice öğrenip ustalaşınca c# ile başlamalı bence. Ardından css. Sonra assembly ve c++. Bunun için ücretli ve ücretsiz kursları takip edebilir.
 
Assembly öğrenmek değil olay. Assembly sadece işlemciyi yöneten bir arabirim. Donanıma erişmek için yani. Donanımı yönetmek için de doğal olarak donanımı çok iyi bilmeli. Bunun için derin programlama bilmesi gerek. 13 yaşında buna aklı ermeyecektir. Şimdilik daha basit şeylerle uğraşması hatta mümkünse matematiğe yönelmesi daha uygun olacaktır.
 
Bu durum, Matematik bilgisi iyi olan 13 yasindaki ogrencinin Hilbert Space uzerine calismalar yapmak istemesiyle ayni durum.

Cok zor bir seye kalkisip basarisiz olup pes etmesine on ayak olmaktansa, istahini ve azmini diri tutacak daha kucuk lokmalarla hedefine dogru yurumesi bence en dogrusu.

O sebeple C ogrenmesini ancak isletim sisteminin yalnizca lock screen ve background'dan ibaret olmadigini ogrenmesini tavsiye ederim.

Nasil Windows isletim sistemi kendi icinde tonla yuklu programla birlikte geliyorsa, isletim sisteminin bu kucuk parcalariyla baslasin ( orn: Hesap Makinesi, Paint, Notepad vs ) sonrasinda yasi ve bilgisi arttikca bunlari genel bir catida birlestirip daha low level kisimlariyla ilgilenebilir. Ben olsam boyle yonlendirmeye calisirdim. Yapamazsin vs demeden, heves kirmadan daha basit ve yapilabilir parcalari hedef gostererek.

Bu arada 13 yasinda C ogrenmesindense Ingilizce ogrenmesi ( eger bilmiyorsa ) cok daha dogru bir yatirim olur. Ingilizce bilmeyen birisi programlamada asla ust seviyeye cikamaz cunku kaynaklar eksik/yanlis/anlamsiz. Bazi teknik terimlerin Turkceleri hicbir sey ifade etmiyor, adi Turkce olsun diye cevriliyor. Betik ya da Kukla degiskeni gibi sacma cevirilerin yanisira ( script, dummy variable ) direkt Turkce'ye yanlis cevrilmis seyler de var. Aliasing -> Bozulma gibi. Alakasi yok. Security ve Safety iki farkli konsept ama ikisi de "Guvenlik" olarak cevriliyor. Bu durum Turkcenin yetersizliginden degil, global olcekte muhendislerin ayni dili konusmuyor olmasindan kaynaklaniyor.

O yuzden bu tarz hevesli insanlara Turkce yazilim ogretmeye kalkarak perisan etmemek gerek kariyerlerini :)
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı