Bunu oku.Birkaç önerim olacak, biraz uzun oldu ama okumanı öneririm:
Sigarayı aktivitelerinle bağdaşlaştırmayı bırakman lazım. Sabah kahvenin yanında, yemekten sonra, arkadaşlarla kafede otururken vs. Önce "sigara içme eylemi" bağımlılığını bırakman lazım. Zor olan kısım bu. Sigara içerken hiçbir şeyle meşgul olma. Ne kahve iç, ne biriyle konuş, ne müzik dinle, ne de telefona bak. İçtiğin sigaranın her nefesinin farkında ol. Yavaş yavaş buna alışarak sigara içme bağımlılığından sadece nikotin bağımlılığına geçersin. Sigarayı bir aktiviteyle bağdaşlaştırmadığın sürece günde 1-2 paket içmek zaten sıkıcı gelecek. Bunu başardıktan sonra vücudunun nikotine ne zaman ihtiyaç duyduğunu anlamaya çalış. Sabah uyandıktan ilk 4 saat içinde krize girmezsin mesela. Kahvaltını et işini vs. neyse yap, ondan sonra içinde bi kıpırıklık olduğunda git iç. İçtikten sonra da en az 2 saat boyunca içme çünkü vücudunda bir yoksunluk olmayacak zaten. Böyle yaparak günde 10 dala kadar düşersin. El alışkanlığın bittikten sonra nikotin bağımlılığı kalıyor. Onu yenmek için de 1 hafta ver kendine, bu bir haftada sosyalliği sıfıra indir. Sigara içen arkadaşlarınla takılma, dışarı bile gerekmedikçe çıkma. İstersen evde tüm gün yat veya ne yapıyorsan onu yap ama olabildiğince canını sıkmayan aktivitelerle uğraş. Çalışıyorsan veya öğrenciysen zorlanacaksın ama sigara istediği gelince olabilidiğince kendini dopaminini yükseltecek aktivitelerle meşgul tut. 1 haftanın sonunda ağır yan etkileri (dikkat dağınıklığı, yorgunluk vs.) geçmiş olacak zaten. Kalan 3 haftada da sigara içeceğin zaman yapmak için başka bir aktivite bul. Mesela bir şey iç: maden suyu olur, kahve olur veya başka bir aktivite koy onun yerine. Bu süreçte kilo almayı göze alıyorsan abur cubura da yumulabilirsin ama dikkatli ol ona bağımlı olma bu sefer. Şimdi diceksin sen bırakmışsındır herhalde. Bıraktım 1 ay ama geri başladım. Başlama sebebim de yurt dışında yaşamaya başlamam. Bahane değil ama bu dediklerimi yaparak günde 4-5 dal civarı içiyorum. Bırakma çabam yok şu an ama bırakmaya çalışacak olursam bu dediklerimi denerim. Bol şans.
Son olarak: Bu irade işi değil tamamen farkında olma ve alışkanlığından kurtulma işi. O yüzden iradesizim diye moralini sakın bozma.
Ben 17 yaşındayım ve yaklaşık 11 aydır sigara kullanıyorum. Bana çok zarar verdiğini gördüm, ama bırakamıyorum nasıl bırakabilirim?
Ben 17 yaşındayım ve yaklaşık 11 aydır sigara kullanıyorum. Bana çok zarar verdiğini gördüm, ama bırakamıyorum nasıl bırakabilirim?
Hocam arkadaş ortamından dolayı olabilir mi?
Ben sigara içmiyorum ama sigara içen çoğu arkadaşım sigaraya başlamalarının arkadaş ortamı yüzünden olduğunu sigara içmenin de arkadaş ortamından dolayı olduğunu söylüyordu.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.