Yakın bir arkadaşım var. İsmine X diyelim. Geçen sene 11. sınıfta aynı sınıftaydık fakat ben 12. Sınıf için başka bir okula geçmiştim. X kişisi ile bayağı bir yakındık. Kendisi güvenilir, düzgün, zeki biridir. Bu yıl sınav senesi olduğu için sınava doğru yaklaştıkça buluşma miktarımız gitgide azaldı.
Bu X kişisi bir kızla sevgili olmuştu fakat ayrıldıktan sonra bazı kötü alışkanlıklara başladı.
Yaklaşık 3ay önce kendisi ile buluştum. Bana sigaraya başladığını söyledi, cebinden paketi çıkardı bana da ikram etti. Ben daha önceden denemiştim, sevmemiştim fakat ikram edince aldım. O an zararlı olduğunu söyledim ama nedense ben gibi sevmeyeceğini, onda da bağımlılık yaratmayacağını düşündüm.
Aradan bir ay geçti tekrar buluştuk. X halen sigara içiyor. Ben en son onun ikram ettiğini içmiştim. Tekrardan bırakması gerektiğini söyledim ama X, bunun geçici bir heves olduğunu, bağımlı olmadığını ve bırakacağını söyledi. O içerken ben de içmeye başladım. Fakat onun gibi değil. Bir paket alıp bir ayda falan bitirdim.
Tekrardan bir ay geçti. Bu sefer bana bağımlı olduğunu söyledi. Nikotin oranı düşük sigaralar almış. 2-3 günde bir paket bitirdiğini söyledi. Ben acilen bırakması gerektiğini söyledim. Bir ara elektronik sigara almıştı. Sadece onu iç dedim fakat onun kesmediğini söyledi. Bayağı mutsuzdu. Beni de bayağı korkuttu, acaba ben de bağımlı olur muyum diye kendime sordum. Hayatımda toplamda 2 paket sigara almıştım, birini bir ayda bitirdim fakat diğerini şu an içmiyorum.
Son 30 günde 4 kere buluştuk. Onun şu anki arkadaş çevresini de bu sayede görmüş oldum. Hepsi sigara bağımlısı kötü insanlar diyebilirim.
Geçen hafta son buluşmamızda sarma tütün almış. Neden bundan aldın diye sordum. Para yok dedi. Devletten burs alıyor, ailesi de bir miktar veriyor. Her türlü benden fazla harçlık alıyor fakat cebinde 5TL'si yok. Parasını komple sigaraya yatırdığını söyledi. Günde 1, 5-2 paket içiyormuş. Ne zaman bırakacaksın dedim, bırakmayacağım dedi.
Öyle bir duruma gelmişki, okuldaki ve dershanedeki arkadaşlarından sigara dileniyor. Yanında dururken bile şundan bir tane şundan bir tane alırım dedi. Normalde kahve falan içerdik fakat o parayı o sigaraya harcamış. Buluştuğumuz zaman boş boş yürüduk yani. Benden de sigara istedi, vermedim.
Her gördüğümde en yakın arkadaşımı biraz daha kaybediyorum. Geçmişteki X ile hiç benzememeye başladı. Kendisini de kurtaramıyorum. Ne yapmalıyım bilmiyorum. Arkadaşlığını kes de olmuyor, vicdan azabı duyuyorum. Eğer kendisi bu konuyu okuyorsa her şey onu önemsediğim için.
Sizce yapabileceğim bir şey var mı? Ailesi de biliyor fakat onlarda engel olamamış.