Sigara yüzünden arkadaşımı kaybediyorum

Yakın bir arkadaşım var. İsmine X diyelim. Geçen sene 11. sınıfta aynı sınıftaydık fakat ben 12. Sınıf için başka bir okula geçmiştim. X kişisi ile bayağı bir yakındık. Kendisi güvenilir, düzgün, zeki biridir. Bu yıl sınav senesi olduğu için sınava doğru yaklaştıkça buluşma miktarımız gitgide azaldı.

Bu X kişisi bir kızla sevgili olmuştu fakat ayrıldıktan sonra bazı kötü alışkanlıklara başladı.

Yaklaşık 3ay önce kendisi ile buluştum. Bana sigaraya başladığını söyledi, cebinden paketi çıkardı bana da ikram etti. Ben daha önceden denemiştim, sevmemiştim fakat ikram edince aldım. O an zararlı olduğunu söyledim ama nedense ben gibi sevmeyeceğini, onda da bağımlılık yaratmayacağını düşündüm.

Aradan bir ay geçti tekrar buluştuk. X halen sigara içiyor. Ben en son onun ikram ettiğini içmiştim. Tekrardan bırakması gerektiğini söyledim ama X, bunun geçici bir heves olduğunu, bağımlı olmadığını ve bırakacağını söyledi. O içerken ben de içmeye başladım. Fakat onun gibi değil. Bir paket alıp bir ayda falan bitirdim.

Tekrardan bir ay geçti. Bu sefer bana bağımlı olduğunu söyledi. Nikotin oranı düşük sigaralar almış. 2-3 günde bir paket bitirdiğini söyledi. Ben acilen bırakması gerektiğini söyledim. Bir ara elektronik sigara almıştı. Sadece onu iç dedim fakat onun kesmediğini söyledi. Bayağı mutsuzdu. Beni de bayağı korkuttu, acaba ben de bağımlı olur muyum diye kendime sordum. Hayatımda toplamda 2 paket sigara almıştım, birini bir ayda bitirdim fakat diğerini şu an içmiyorum.

Son 30 günde 4 kere buluştuk. Onun şu anki arkadaş çevresini de bu sayede görmüş oldum. Hepsi sigara bağımlısı kötü insanlar diyebilirim.

Geçen hafta son buluşmamızda sarma tütün almış. Neden bundan aldın diye sordum. Para yok dedi. Devletten burs alıyor, ailesi de bir miktar veriyor. Her türlü benden fazla harçlık alıyor fakat cebinde 5TL'si yok. Parasını komple sigaraya yatırdığını söyledi. Günde 1, 5-2 paket içiyormuş. Ne zaman bırakacaksın dedim, bırakmayacağım dedi.

Öyle bir duruma gelmişki, okuldaki ve dershanedeki arkadaşlarından sigara dileniyor. Yanında dururken bile şundan bir tane şundan bir tane alırım dedi. Normalde kahve falan içerdik fakat o parayı o sigaraya harcamış. Buluştuğumuz zaman boş boş yürüduk yani. Benden de sigara istedi, vermedim.

Her gördüğümde en yakın arkadaşımı biraz daha kaybediyorum. Geçmişteki X ile hiç benzememeye başladı. Kendisini de kurtaramıyorum. Ne yapmalıyım bilmiyorum. Arkadaşlığını kes de olmuyor, vicdan azabı duyuyorum. Eğer kendisi bu konuyu okuyorsa her şey onu önemsediğim için.

Sizce yapabileceğim bir şey var mı? Ailesi de biliyor fakat onlarda engel olamamış.

Ne yapıp edip rehabilitasyon merkezine götürmeniz gerekiyor arkadaşını bu gidişle işin sonu pek hayra çıkmayacak. Bir arkadaş olarak elinden geleni fazlasıyla yapıyorsun, eğer ki yeterince yardımcı olamadığını düşünüyorsan hiç düşünme, sigaraya bu denli bağımlı olup bırakamaması senin yüzünden değil neticede. Arkadaşlığı kesmek gibi bir hataya düşmemen gerektiğini söylemezsem olmaz, kız arkadaşından ayrılıp bu hale gelen adam arkadaşını kaybederse neler olabileceğini düşünmek istemiyorum açıkçası.

bunun geçici bir heves olduğunu, bağımlı olmadığını ve bırakacağını söyledi.

Bağımlı olduğunu kabullenmek istemeyen herkes bu lafı en az bir kere söylemiştir. Etrafımda arkadaşınız gibi insanlar çok. Cebinde 5 kuruş parası yok ama, sigarası cebinden hiç eksik olmaz.

Sizin uyarmaktan başka yapabileceğiniz fazla bir şey yok. Olay kişinin kendisinde bitiyor.

Ne yapıp edip rehabilitasyon merkezine götürmeniz gerekiyor arkadaşını bu gidişle işin sonu pek hayra çıkmayacak. Bir arkadaş olarak elinden geleni fazlasıyla yapıyorsun, eğer ki yeterince yardımcı olamadığını düşünüyorsan hiç düşünme, sigaraya bu denli bağımlı olup bırakamaması senin yüzünden değil neticede. Arkadaşlığı kesmek gibi bir hataya düşmemen gerektiğini söylemezsem olmaz, kız arkadaşından ayrılıp bu hale gelen adam arkadaşını kaybederse neler olabileceğini düşünmek istemiyorum açıkçası.
Hocam aslında sadece kız arkadaşına bağlanamak lazım. Onu çoktan unuttu fakat bağımlılığı kaldı. Tabii sınav stressi gibi faktörler de var.

Vakit de yok son 1 ay kalmış sınava en önemli günler :(

Hocam aslında sadece kız arkadaşına bağlanamak lazım. Onu çoktan unuttu fakat bağımlılığı kaldı. Tabii sınav stressi gibi faktörler de var.

Vakit de yok son 1 ay kalmış sınava en önemli günler :(
Böyle diyorsan arkadaşının sigaraya başlamak için önceden bir bahane aradığını söyleyebilirim, kız arkadaşından ayrılması tetikleyicisi olmuş. Arkadaşını uyarmak da bir işe yaramadığına göre rehabilite olması şart.

Böyle diyorsan arkadaşının sigaraya başlamak için önceden bir bahane aradığını söyleyebilirim, kız arkadaşından ayrılması tetikleyicisi olmuş. Arkadaşını uyarmak da bir işe yaramadığına göre rehabilite olması şart.
O da denedi bırakmayı (Elektronik sigara alarak, nikotini az paket alarak vs.) fakat profesyonel bir yardıma ihtiyacı var sanırım. Kendisi zeki biri iyi bir üniversiteye gideceğinden emin gibiyim. Sınavdan sonra şuanki arkadaşlarından da uzaklaşınca destek alması için konuşacağım.

O da denedi bırakmayı (Elektronik sigara alarak, nikotini az paket alarak vs.) fakat profesyonel bir yardıma ihtiyacı var sanırım. Kendisi zeki biri iyi bir üniversiteye gideceğinden emin gibiyim. Sınavdan sonra şuanki arkadaşlarından da uzaklaşınca destek alması için konuşacağım.
Dediklerine sonuna kadar katılıyorum, şu an için yapılabilecek en iyi şey bu. Umarım arkadaşın mümkün olduğunca en kısa süre içerisinde bu alışkanlığından vazgeçebilir. Ayrıca seni de tebrik etmek isterim, arkadaşını bu kadar önemsemen hoş bir davranış ;)

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı