Bende senin gibi defalarca linux kullanmayı denedim ama hiç biri uzun ömürlü olmadı. Linux Mint kullanmayı da denedin mi, denedi isen deneyimin ne oldu merak ettim. Deneyimlerinle ilgili kısa da olsa bir şeyler yazarsan sevinirim. ( Benim deneyimim genelde grubun çıkartığı sorunlar oldu, bu yüzden yıllar önce windows önyükleyicisine linux eklemek için epey uğraşmış ve zorda olsa başarmıştım, hoş da olmuştu yani.

)
Evet denemiştim. Açıkçası benim Linux kullanmak isteme nedenim Sosyal'de biri(PacmanInstall olması gerek) oyun performansı olarak Windows'tan çok daha iyi olduğunu söylemişti ve bende "Acaba olur mu?" diye düşünüp ilk olarak Mint kurmayı denedim.
Mint'te işler daha kolaydı çünkü direkt Windows Boot Manager'ın yanında kur diyebiliyordum, GRUB'la uğraşmam hiç gerekmedi o yüzden. Her neyse kurdum.. sonra oyun açmayı denedim ve oyunlar açıldığı gibi geri kapanıyordu. Birkaç gün çözüm aradım, şöyle ki normalde bu tarz sorunlar için log dosyası paylaşırız ya.. işte o yok.

Log dosyasında konuyla ilgili hiçbir şey yazmıyordu bende Mint'i silmiştim.
Daha sonra Pop!_OS'i duydum, bir daha şans vermek istedim. Bu dönemde aynı zamanda çok feci bir Linux vs Windows tartışması vardı Sosyal'de ve benim forumda gördüğüm en iyi tartışma olabilir(die. ve LittleWarlock arasında geçen kısımlar çok iyi). Alta bağlantı ekliyorum belki bakmak istersiniz.
Linux mu Windows mu yenecek? Savaş başlasınn. Ben Linux.
www.technopat.net
(die.'ın konuya girmesi 5. sayfada oluyor, tartışmanın en güzel kısmı da orada başlıyor bana göre

)
Her neyse Pop!_OS'te gamemode'dur, Proton'dur, Wine'dır bunun gibi oyun çalıştırma için gereken şeyleri hali hazırda kurmuştum ve daha ümitliydim. Sonra oyunu açmayı denedim.. ve yine başarısızlık. ProtonDB'deki ayarları denedim, farklı başlatma seçenekleri vesaire.. hiçbiri işime yaramadı.
İşte daha önce anlattığım tartışmada da lafın gelişi öyle söylemiştim, dedim ki "Linux daha özgür evet ancak kolay değil. Ben bu sistemde 3 gündür oyun açmaya çalışıyorum ve başaramadım."
Sağ olsunlar yardımcı oldular ve benim "işletim sisteminin içinde kaldığımı"(biraz tuhaf bir tabir ama olsun), gönderdikleri rehberden Arch kurup denememi istediler. Dedim neden olmasın ve Arch kurmaya başladım.
Arch'ı tamamen rehbere dayalı olarak kurmuştum, artık çok daha fazla ümitliydim. Yalnız Wine'ın kurulumunda bir şey oldu. - ki ben bunu daha sonra farkettim -
Wine, dosyalarını GitHub'tan indiriyordu bende hata aldığım için birkaç defa denemiştim. Bu süreçte de işte GitHub'ta cooldown yemişim. Cooldown dediğim şey çok sık istek gönderirseniz sunucu sizin saldırı yaptığınızı düşünüp bağlantı kurmanıza izin vermiyor, doğal olarak dosyalar da inmiyor.
Sonrasında ProtonVPN kurup onun üzerinden Wine'ı indirmeyi denedim ve inmişti diye hatırlıyorum. Sonra oyunu tekrar çalıştırmayı denedim veeee... yine başarısızlık.
Dedim bir sorun olmalı, Arch'ı komple silip yeniden kurmayı denedim. Bu sefer aslında her şey düzgün gitmişti ancak yine çalıştıramadım. Bir süreliğine Linux'la uğraşmaya ara verdim.
En son ise konuyu açtığım günden bir gün önce yine bir şans vermek istedim... ve yine oyun açamadım. Sonrasında ise şunu düşündüm: Ben bu sistemi kurarak alacağım FPS farkı taş çatlasın 10-20 olacak, harcadığım zamana yazık.
Daha yüksek FPS almak için Windows-taraflı çözümler üretilebilir ancak benim Linux kurmaya verdiğim saatleri geri almam mümkün değil. Gerçekten uzun süre boyu uğraşıyordum. En sonunda ise bu konuyu açtım ve Linux'u - şimdilik - bıraktım.