Murat5038 hocam.
Sağolasın.
Dediğin gibi yaptım. Pc'nin ilk hali olan win 8.1 'i yükledim. Sen SL demiştin ama muhtemelen "ilk hali neyse onu yükle"yi kastettiğini düşünerek orjinali olan ; microsoft sitesinden indirdiğim win 8.1'i yükledim. Ve hakkaten , key BIOS'a gömülü olduğu için -ki kontrol ettim, gömülü idi- key istemeksizin win 8.1'i direk yükledi.
Sonra rufus ile "gpt-uefi win 10" hazırladım ve formatladım.
Ve yine hakkaten , win 10 uefi mod'dan beklendiği üzere hızlı açılıyor PC.
Bence oldu bu iş.
Ama bir karışıklık var. Şöyle ki; BIOS klasik BIOS olarak görünüyo hala sanki. Yani UEFI'ye geçtiğine dair hiç bir ip ucu yok. Hatta BIOS'ta "launch efi shell from filesystem device" diye bir sekme var (ki formattan önce de vardı ve aynısını yapıyodu) ; oraya tıkladığımda "file not found" "dosya bulunamadı" diye cevap geliyor. Yani benim anladığım UEFI'ye geçmemiş.
Ha bir yandan da şu var; UEFI'ye geçmese idi bu kadar hızlı açılır mıydı ?
Ben tam olarak ;UEFI'ye geçmek istiyorum; bunda ısrarcıyım. Nette de araştırıyorum şu "launch efi shell from filesystem device" olayını; elle tutulur hiç bi yanıt bulamadım. Yani bu sekme, BIOS'un gerçekten UEFI olup olmadığını gösterir mi nedir yani?
Ayrıca disk yönetiminden baktım; disk GPT olarak görünüyo; bilgisayar yönetiminden de BIOS türüne baktım, o da UEFI yazıyor. İyi de BIOS arayüzü hala klasik BIOS, zerre kadar o bahsettikleri UEFI arayüzü değil yani.
Bu konuda ikinci sorum da şu: Recovery'm geri geldi mi acaba , geldiyse nerede ? Zira hard diskin bölümlemesinde Recovery diye bi kısım görünmüyor. EFI sistem ayrıldısı falan yazıyo , o da yaklaşık 500 mg yer kaplamış.
Bilemedim gitti
Bir de ; başlığı yanlış açmışım sanırım. Benim asıl derdim UEFI'ye geçmek idi. Tamirci bana RECOVERY bulman lazım diyince ben de derdimin kökeninin RECOVERY olduğunu sandım ve ona göre başlık açtım. Aslında başlığı "UEFI'ye geçiş" olarak güncellemek istiyorum ama onu da bilemedim nasıl yapacağımı ...
Teşekürler