Silinen UEFI Recovery nasıl bulunur?

sinan5172

Hectopat
Daha fazla  
Selam sayın forumdaşlar.

Asus X200LA netbook'um var. Orijinal Win 8 kurulu satın almıştım. Fakat o dönem herkes gibi ben de Win 8'in arayüzünden falan rahatsız olduğum için bütün diski silip Win 7'ye çevirmiştim. Meğer bu arada UEFI BIOS için gerekli olan RECOVERY denen bir şeyi de silmişim. Ondan kelli diskimi GPT'ye çevirmeme rağmen, RUFUS ile temiz WİN 10 yüklüyorum ama klasik BIOS olarak devam ediyor. UEFI olmadığı için istediğim performans olmuyor. Tamirci şunu diyor, sen o recovery'i silmeyecektin. Şimdi onu bulman lazım. Bulamıyorum ki klasik BİOS'u UEFI destekli BIOS'a çevireyim. Aradım taradım yok. BIOS default yapıyorum, yok, olmuyor. Nası olacak şimdi ?

Son düzenleyen: Moderatör:
Tamirci dediğin kişi daha pişmemiş kişi dediğiyle alakası yok durumun.
Win 10 SL indireceksin hangi bir yüklü geldiyse o biti indirip temiz kurulum yapacaksın. Tabi BIOS'u sosyalde anlatıldığı şekilde ayarlayıp USB'yi de UEFİ şekilde hazırlayıp yapma yeterli.

Murat5038 abi. cevap yetiştirmek sanma , bilmediğimden soruyorum. Bu dediğin win 10 SL dediğimiz şey sonuçta bir win 10 sürümü değil midir? dolayısıyla BIOS'u UEFI'ye çevirmesi mümkün müdür?

Ben ASUS'un internet sitesinden cihazımı kaydederek , teknik servise de mail attım. Derdimi anlattım , onlar da bizim mahalle tamircisini teyit edercesine "recovery kısmı , kullanıcılarımız tarafından tekrar yüklenememektedir. Bunun için PC'yi ASUS teknik servisine (avrupa yakasında tek bir yerde varmış; kağıthanede) getirmeniz gerekir" dediler. Tabi bunu para almak için de yapıyor olabilirler. Bunu teknik servis diyor diye , mutlak doğru budur demek zaten yanlış olur.

Yani benim anladığım bu RECOVERY dediğiz şey, win 10 sürümünün çok dışında bir olay.

Keza ben RUFUS'taki hani o en üstte 3 seçenek veriyo ya 3'ü nü de sırayla deneyip, 3'ü ile de win 10 format USB'si hazırlayıp 3 ayrı format çektim. hiç birinde de cihazım UEFI'ye dönüşmedi malesef. Cihaz her halukarda güzel çalışıyor; ama benim derdim formatı atamamak yada cihazın çalışmaması değil. UEFI'ye geçmek istiyorum derdim bu.

Ha dersen ki , bu cihaz kendisi UEFI destekli olmayabilr. Derim ki; cihazın ilk orjinal hali win 8 ; win 8'ler zaten UEFI destekli cihazlara kurulabiliyor. Ayrıca AIDA ile de baktığımda AMI EFI yazıyordu. Burdaki EFI kelimesi UEFI desteklediği anlamına gelirmiş, araştırdığı kadarı ile.

Ama sen dersen ki bana , "sen bu win 10 SL ile formatla , cihazın BİOS'u UEFI hale gelecektir" ; ben bunu yaparım, üşenmem. Sonuçta kaç kere format attım, buna mı üşeneyim :)

Teşekkür ederim

BIOS'u UEFI'ye çevirmesi mümkün müdür?
BIOS'u UEFİ'ye çeviri diye birşey söylenmedi konuda. BIOS zaten UEFİ destekli ayarını UEFİ şeklinde yapacaksınız.
Ama sen dersen ki bana , "sen bu win 10 SL ile formatla , cihazın BİOS'u UEFI hale gelecektir" ; ben bunu yaparım, üşenmem. Sonuçta kaç kere format attım, buna mı üşeneyim :)
Evet yapmanız lazım. Çünkü lisansınız sadece o sürümde geçerli.

Murat5038 hocam.

Sağolasın.

Dediğin gibi yaptım. Pc'nin ilk hali olan win 8.1 'i yükledim. Sen SL demiştin ama muhtemelen "ilk hali neyse onu yükle"yi kastettiğini düşünerek orjinali olan ; microsoft sitesinden indirdiğim win 8.1'i yükledim. Ve hakkaten , key BIOS'a gömülü olduğu için -ki kontrol ettim, gömülü idi- key istemeksizin win 8.1'i direk yükledi.

Sonra rufus ile "gpt-uefi win 10" hazırladım ve formatladım.

Ve yine hakkaten , win 10 uefi mod'dan beklendiği üzere hızlı açılıyor PC.

Bence oldu bu iş.

Ama bir karışıklık var. Şöyle ki; BIOS klasik BIOS olarak görünüyo hala sanki. Yani UEFI'ye geçtiğine dair hiç bir ip ucu yok. Hatta BIOS'ta "launch efi shell from filesystem device" diye bir sekme var (ki formattan önce de vardı ve aynısını yapıyodu) ; oraya tıkladığımda "file not found" "dosya bulunamadı" diye cevap geliyor. Yani benim anladığım UEFI'ye geçmemiş.

Ha bir yandan da şu var; UEFI'ye geçmese idi bu kadar hızlı açılır mıydı ?

Ben tam olarak ;UEFI'ye geçmek istiyorum; bunda ısrarcıyım. Nette de araştırıyorum şu "launch efi shell from filesystem device" olayını; elle tutulur hiç bi yanıt bulamadım. Yani bu sekme, BIOS'un gerçekten UEFI olup olmadığını gösterir mi nedir yani?

Ayrıca disk yönetiminden baktım; disk GPT olarak görünüyo; bilgisayar yönetiminden de BIOS türüne baktım, o da UEFI yazıyor. İyi de BIOS arayüzü hala klasik BIOS, zerre kadar o bahsettikleri UEFI arayüzü değil yani.

Bu konuda ikinci sorum da şu: Recovery'm geri geldi mi acaba , geldiyse nerede ? Zira hard diskin bölümlemesinde Recovery diye bi kısım görünmüyor. EFI sistem ayrıldısı falan yazıyo , o da yaklaşık 500 mg yer kaplamış.

Bilemedim gitti :)

Bir de ; başlığı yanlış açmışım sanırım. Benim asıl derdim UEFI'ye geçmek idi. Tamirci bana RECOVERY bulman lazım diyince ben de derdimin kökeninin RECOVERY olduğunu sandım ve ona göre başlık açtım. Aslında başlığı "UEFI'ye geçiş" olarak güncellemek istiyorum ama onu da bilemedim nasıl yapacağımı ...

Teşekürler

Son düzenleme:
Hatta BIOS'ta "launch efi shell from filesystem device" diye bir sekme var (ki formattan önce de vardı ve aynısını yapıyordu) ; Oraya tıkladığımda "file not found" "dosya bulunamadı" diye cevap geliyor. Yani benim anladığım UEFI'ye geçmemiş.
O şekilde anlaşılmaz orası ayrı bir işlem için.
Yani bu sekme, BIOS'un gerçekten UEFI olup olmadığını gösterir mi nedir yani?
Hayır.
Ayrıca disk yönetiminden baktım; Disk GPT olarak görünüyor. Bilgisayar yönetiminden de BIOS türüne baktım, o da UEFI yazıyor.
Başka bir yere bakman gerek yok o zaman istediğin olmuş :)
İyi de BIOS arayüzü hala klasik BIOS, zerre kadar o bahsettikleri UEFI arayüzü değil yani.
BIOS'un değişmesi BIOS güncellemeye bağlı olur ve onu anakart yapımcısı belirler onun hakkında yapabileceğin birşey yok. Güncel BIOS kullanmak yeterli sadece.
Recovery'im geri geldi mi acaba, geldiyse nerede ? Zira harddiskin bölümlemesinde Recovery diye bir kısım görünmüyor. EFI sistem ayrıldısı falan yazıyor, o da yaklaşık 500 mg yer kaplamış.
Bilemedim gitti :)
Recovery yazması gerekli değil otomatik olarak kendi disklerini oluşturmuştur. Temiz kurulum yaptıysan orada zaten kendi kendine 2/3 tane disk oluşturduğunu görebilirdin.

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı