Buna istisna olan tek bir pilot tanıyorum o da Michael Schumacher.
Ferrari taraftarı hariç Schumacher'i seven birine pek denk gelmedim arka arkaya kazandığı dönemde.
En sonunda kendisini geçince Alonso kahraman yapılmıştı.
Bir şeyin fanlığı kadar haterlığından da hoşlanmıyorum. Adam aşırı başarılı oldu, yani? Başarı birden fazla etken bir araya geldiğinde oluyor, benzer bütçeyle daha kötü araba yapan takımlar, sezonun 2. yarısında mental sorun yaşayan rakip sürücüler, hatasız sürüş yapan bir pilot ve harika bir takım bir araya gelince dominasyon oluyor işte. Zamanında bunu Ferrari de yaşadı, RBR de yaşadı. Vettel de 4 yıl üst üste kazandığında sevilmeyen sürücüydü, 3. yılında iyice sızlanmalar başlamıştı.
Etkenlerin çoğunu doğru yapan kişi/takım dominasyon sağlıyor işte, basit. Bundan nefret edilmesi bana saçma geliyor, birilerine kızgın olacaklarsa 400-500 milyon $ arası bütçeye sahip olup da kötü araba çıkaran takımlara kızsınlar. Rekabetçi araçla da rekabeti kaybeden sürücülere kızsınlar. İnsanların başarılı olanlara olan nefreti o kadar saçma ki.
Şu birkaç sezondur eskiye göre kirli yarışmıyor ama hâlâ agresiflikleri devam ediyor.
Son 1.5-2 sezondur pistten atmıyor diyelim ama hâlâ bu haliyle bile en kirli yarışan sürücülerden biri. DRS açıp gelen arkadaki aracın önünü kesmek çok tehlikelidir, dümdüz yolda bu hamleye karşı hamle yaparken DRS'i açık olan aracın 300+ km/s hızla spin attığı da oldu. Bu çocuk buna inatla devam ediyor, kesinlikle yasak ama yarış içi olay denilerek ceza verilmiyor.
Kesinlikle yasak olan bir başka şey ise frenleme sırasında başka çizgiye girecek şekilde yön değiştirmek. Bunu neredeyse her sürücü yapıyor, Verstappen bunu diğerlerinden daha bile fazla yapıyor. Dünkü yarışta ilk 8 virajın 3 tanesinde Hamilton'a karşı yaptı, yasak mı? Yasak ama yarış içi olay, Hamilton'ın gaz kesmesi (ödün vermesi) sayesinde temas yaşanmadığı için incelemeye girmedi.
Hamilton dün Copse'da o girişiminde başarılı olsaydı, Max bu defa çekinen taraf olup gaz kesseydi Hamilton alkışlanacaktı. 2 sürücünün de vazgeçmemesinin sonucu temas oldu, bu temas 2 şampiyon adayı arasında yaşanmamış olsa kimse de bu kadar büyütmezdi. Bu teması yapan da Hamilton olunca ayrıca bir kötü ayrımcılık yapılması gereksiz. Max bunu yapsa burada "sonraki yarışta Max'e aynısını yapsın Hamilton" ya da "men edilmeli yarıştan Max" denilmezdi bile. Bu iki yüzlülüğe çok sinirleniyorum.
Hamilton arkadaki kişi olarak riskli bir virajda burnunu sokmaya çalıştı. Başarılı olmadı, kendisi de büyük bir tehlike atlarak (süspansiyon kırmaması büyük şans) kazaya neden oldu. Cezasını aldı mı? Aldı ama bence pit cezası daha makul olurdu, yetersiz bir ceza verildi. Bu kaza orta sıralardaki 2 sürücü arasında olsa ceza alacağı kesin mi? En fazla 10 saniye alırdı, ceza verilmeme ihtimali bile var eski sürücü hakem yorumlarına bakıldığı zaman. Bunda bu kadar büyütülecek şey ne? Yeni yarışları izleyenler, o F1 sürücülerinin oraya başkalarını nasıl "ezerek" ve "hırpalayarak" geldiklerini bilmiyorlar tabii. Kendileri gibi zannediyorlar o sürücüleri.
Bir de 51G ile duvara çarptı, ölebilirdi diyorlar. Geçen yıl Grosjean kauçuk lastiklere değil direkt çelik bariyere kafadan girdi, 67G kuvvete maruz kaldı. Kubica yıllar önce 75G kuvvete maruz kaldığı bir kaza yaşadı. Max'in bu kazada ölme ihtimali bu ikisinin yanında çok ufaktı çünkü lastik duvara çarptı. Kubica direkt beton duvara kafadan çarptı da ölmedi. Geçmişte 214G kuvvete maruz kalıp da ölmeyen yarış sürücüsü de var, F1'de en yüksek 179G'lik bir kaza oldu onda da sürücü ölmedi. 51G'lik, araç bütünlüğünü tamamen bozmayacak lastik duvara girilerek yapılmış bir kazayı bu kadar dramatikleştirmeye gerek yok