Şimşekli havada bilgisayar kullanmak zararlı mıdır?

Evinizde voltaj regülatörü ve parafudur yok ise riskli bir şey.
Örnek: Trafik de giderken karşı şeritten bir araç ile kazası geçirme olasılığı gibi bir şeydir.

Örnek: Trafik de giderken karşı şeritten bir araç ile kazası geçirme olasılığı gibi bir şeydir.
Onların olup olmadığını bilmiyorum 20 yıllık binadayım

Tunçmatik Tsk5082 Ãçlü Siyah Powersurge Akım Korumalı Priz Fiyatı, Yorumları - Trendyol
Bundan alsam iş görür mü

Akım korumalı prizler bir işe yaramaz. Bunu al ling binanıza yıldırım düşmediği sürece voltaj dalgalanmasından siz koruyacaktır.
Not ürün geldiğinde bilgisayarınız güç kaynağını ve monitörün besleme gerilimine göre belirlemelisiniz.

Eğer yakınına yıldırım düşerse bilgisayardaki bir bileşenin zarar görme ihtimali var. Benim başıma gelmişti. Evin şalteri atmıştı ve bilgisayar kapanmıştı. Ayrıca kasadan yanık kokusu gelmişti. Birkaç denemenin ardından bilgisayarı açabildiğimde internete bağlanmadığını gördüm. Biraz araştırmanın ardından ethernet kartının yandığını fark ettim. Harici bir ethernet kartı alarak durumu çözdüm ama boş yere masraf çıkmış oldu ve korku da cabası tabi. Daha öncesinde de modem arızalanmıştı bu ani güç kesintileri yüzünden. Yani gök gürültülü fırtına varsa bilgisayarı kapatmak, hatta fişleri prizden çıkarmak lazım. Gerekirse telefon kablolarının modem ile bağlantısını bile sökmek gerekebilir. Bu arada akım korumalı priz bile işe yaramayabilir. Bu durumda en güvenilir çözüm kesintisiz güç kaynağı (UPS) almaktır.

Teşekkürler hocam. Bu akim korumalilar ne ise yariyor.

Kablodan yüksek akım geçerse yani 16 amperden fazla akım korumalı prizin sigortası atıyor. Başka bir özeliği yok evinizdeki sigorta panosunda zaten yüksek akıma uygun 16 amperlik sigorta vardır standartta uygun yapıldı ise. Ben piyasada görmedim ama yurdışından gelen bazı ürünlerde voltaj regülatörü ve akım korumalı prizler var. Not: Cihazlara akım zara vermez gerilim dalgalanmaları besleme kartlarına zara verir.

Eğer yakınına yıldırım düşerse bilgisayardaki bir bileşenin zarar görme ihtimali var. Benim başıma gelmişti. Evin şalteri atmıştı ve bilgisayar kapanmıştı. Ayrıca kasadan yanık kokusu gelmişti. Birkaç denemenin ardından bilgisayarı açabildiğimde internete bağlanmadığını gördüm. Biraz araştırmanın ardından Ethernet kartının yandığını fark ettim. Harici bir Ethernet kartı alarak durumu çözdüm ama boş yere masraf çıkmış oldu ve korku da cabası tabii. Daha öncesinde de modem arızalanmıştı bu ani güç kesintileri yüzünden. Yani gök gürültülü fırtına varsa bilgisayarı kapatmak, hatta fişleri prizden çıkarmak lazım. Gerekirse telefon kablolarının modem ile bağlantısını bile sökmek gerekebilir. Bu arada akım korumalı priz bile işe yaramayabilir. Bu durumda en güvenilir çözüm kesintisiz güç kaynağı (UPS) almaktır.

Yıldırım düşmesi durumunda UPS bile kurtarmayabilir parafudr olmadığı sürece bir anlamı yok. Güvenli ev teisatı şu sekilde olmali.
Tek fazli evlerde= ana sigorta -parafudr-voltaj regülatörü-kaçak akim rölesi (30ma)-dagitim sigortalari.
Üç fazli sistemlerde: Ana sigorta-parafudr-faz sırası ve voltaj regülatörü, kacak akim rölesi, nötr kesicili otomatik sigortalar.

Kablodan yüksek akım geçerse yani 16 amperden fazla akım korumalı prizin sigortası atıyor. Başka bir özeliği yok evinizdeki sigorta panosunda zaten yüksek akıma uygun 16 amperlik sigorta vardır standartta uygun yapıldı ise. Ben piyasada görmedim ama yurdışından gelen bazı ürünlerde voltaj regülatörü ve akım korumalı prizler var. Not: Cihazlara akım zara vermez gerilim dalgalanmaları besleme kartlarına zara verir.

Yıldırım düşmesi durumunda UPS bile kurtarmayabilir parafudr olmadığı sürece bir anlamı yok. Güvenli ev teisatı şu sekilde olmali.
Tek fazli evlerde= ana sigorta -parafudr-voltaj regülatörü-kaçak akim rölesi (30ma)-dagitim sigortalari.
Üç fazli sistemlerde: Ana sigorta-parafudr-faz sırası ve voltaj regülatörü, kacak akim rölesi, nötr kesicili otomatik sigortalar.
Bunların olup olmadığını nasıl anlarım

Technopat Haberler

Geri
Yukarı