Sınava hiç çalışmayan birisi başarabilir mi?

zykrari

Hectopat
Ben lise hayatım boyunca hiç çalışmamıştım. Herkes ortalama notlar alsa bile ben kötü alıyordum, bu yıl belge alabildim sadece. Bir sınav olsa herkes gruplaşa çalışırdı, beni kimse yanına çağırmıyordu bir şey bilmediğim için. Her neyse, OBP 60. Geçen yıl sınava girdim ve berbat ötesi bir sıralama yaptım. En çok üzüldüğüm şey ise insanların dalga geçmesiydi. Bu yıl mezun senemde şu sıralar AYT geçmeye hazırlanıyorum (sayısalım). TYT kısmı iyi ilerledi (50-60 net yapabiliyorum). Ancak sizlere sorum, kalan sürede benim gibi akademik olarak berbat birisi gerçekten iyi bir yer kazanabilir mi?
Dipnot: Yukarıda vaktinizi aldığım için kusura bakmayın.

Hedefiniz ne bilmiyorum ama güzel netlere çıkabileceğiniz kadar zamanınız var daha.

Ümidini kesmek istemem çalışırsan elbette daha iyi yapabilirsin ama ilk 10000 gibi sıralamalar yapman çok zor.

Nitelikli bir üniversite ve bölüm kazanılamayacak bir şey değil. Kendine bir çalışma düzeni, sistemi oturtursan ve bu sistemi iyi uygularsan yapılabilecek bir şey. Vakit hâlâ var. Önemli olan böyle uzun bir psikolojik süreci atlatmaya yarayacak azim ve istek.

Sınava daha 6-7 ay gibi koca bir vakit varken; okuma yazma bilen, okuduğunu anlayabilen ve dört işlem yapabilen herkes bu sınavı kazanabilir. Tabii kazanmaktan kasıt ilk 10 bin, derece falan değilse. Derece yapanlar bu aylarda başlasalar bile sağlam temelleri oluyor.

Kısacası başarabilir, zaten TYT kısmında güzel ilerlemişsiniz devam edin.

Ümidini kesmek istemem çalışırsan elbette daha iyi yapabilirsin ama ilk 10000 gibi sıralamalar yapman çok zor.
Bu doğru. Özellikle bu sene yapılan sınavda çok fazla yığılma oldu. Senin gireceğin sınavda da yığılma olacak ve bu seneden mezuna bırakan çok kişi yeniden sınava girecek. Örneğin benim sayısalcı kuzenim. 95 bin sıralama yaptı ama istediği yer gelmediği için yeniden hazırlanıyor.

İlk 10k Ultra zeki değilseniz imkansız, onun dışında hedefinize ulaşabilirsiniz.

Neden olmasın tabii olur.
Ben de bir nevi seninle aynı durumdaydım geçen sene, benim OBP 80'di ama bizim okulun zeka geriliği oranı biraz fazlaydı o yüzden sınavları ekstra kolay yapıyolardı ben ondan yüksek alıyordum. Sınavda ben de kötü yaptım bu sene mezuna kaldım mesela. Ders çalışma rutinini sabit tutarsan ve yerine oturtursan gerisi geliyor zaten. Ben çok korkardım mesela mezuna kalacağım diye. Tekrar dershanelere binlerce para harcayacağım, zamanımı yettiremeyeceğim, çalışma planı yapamayacağım diye çok korkardım. Her gün nasıl ders çalışacağım diye sorardım her gün kendime. Biliyordum çünkü çalışmayacağımı. Ama neyse yaparım dedim ağırdan alarak sevdiğim derslerden başladım. Şu an bile günde en fazla 2 ya da 3 saat çalışıyorum. Hafta sonları bazen es geçip çalışmıyorum. Bazı günler çalışmayıp bidahaki gün iki katına çıkarıyorum mesela. Üstelik hayatım boş da değil hani her gün spor yapıyorum, sosyalleşmek var, yemek yapıyorum, kişisel bakım vb. Derken çok dolu bir hayatım olmasına rağmen yapmaya çalışıyorum.

Onu bunu boş ver, çalışırsan her türlü yaparsın. Kendini "bugün 4 saat çalışacağım bugün 6 saat çalışacağım bilmemne..." diye zorlama. Ne kadar rahat ediyorsan o kadar çalış, ama tempoyu da arttırmaya devam et. Sürdürülebilir olması en önemli noktadır bana göre.
O yüzden kaygı, stres yapma, ne güzel TYT netlerin de artmış dediğin gibi. Devam et.

çalışmadan başarılı olunmaz. Bu süreç sancılı bir süreç. Ha diyip son 1 ay çalışarak da olmaz. Öncesinde altta biraz ezileceksin, sonra ortaya başarı çıkacak.

Daha süreç var. Nereden baksanız 210 gün var. Fen kısmında kamp kitapları ortalama olarak 35 günde bitiyor. Sadece düzenli çalışarak günde 3-4 saatinizi ayırarak kamp kitaplarını bitirdiğiniz zaman konuları öğrenmiş oluyorsunuz ve "istediğiniz yeri kazandıracak" öğrenimi kendiniz soru çözerek katıyorsunuz kendinize. Bu yüzden "başarılı olabilir miyim?" diye değil, "ne yapmalıyım?, daha süreç var." şeklinde sormalısınız.

Tavsiyem rehberlik videoları ve motivasyon için Haydar Kotil'in Youtube videolarıdır. Güncel olarak bunu yazarken arkada dinlediğim videosu:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…