Sınavlara çalışma isteği nasıl kazanılır?

LonghornX6003

Yoctopat
İyi sosyaller. Derslere geleceğimiz için çalışmamız gerektiğinin farkındayım ama bilincine tam varamıyorum. Bir şeyin bize azmettirmesi lazım. Hatta azmettirme yöntemi olarak kendime derslere çalışırsan paranı kazanacaksın diyorum ama yok abi. İşe yaramıyor. Stres yapa yapa kendimi helak ettim. Çalışırken sanki canım çıkacakmış gibi hissediyorum. Aslında iş yerinde çalışsak daha beter ama yok. Anlamak istemiyoruz abi bir türlü. "sen çaba göstermeden bir şey olmaz" gibi kuru tavsiyeler verecekseniz hiç uğraşmayın bence. İstek yoksa nasıl yapalım güzel kardeşim? Dediğim gibi azmettirmeye çalışıyorum kendimi ama işe yaramıyor. Şu dersler kolay gelse o bile yeter bana. Geleceğin bizi fena vuracağının bilincine istesem de bir türlü varamıyorum.

disiplin dediğin belli birşey değildir. sen iş hayatında çalışamıycak uyuşuk biriysen ders de çalışamazsın.

Ders çalışmak bir amaç değil araç haline gelirse bu süreci atlatmak daha kolay olacaktır. Masaya oturduğunda amacın "ders çalışmak" değil, nihai hedefine giden bir sürece dönüşmeli.

Bu dediğimin olabilmesi için de daha büyük bir amacın olmalı. Gelecekte yapmayı düşündüğün meslek nedir? Bu mesleği icra edebilmek için hangi bölümü kazanman gerekiyor? Bu bölümün eğitimi en iyi hangi üniversitede? Bu sorulara vereceğin cevaplarla "uzun vadeli amacın" belirlenmiş olur.

Uzun vadeli amacını belirledikten sonra da iş bitmiyor. Çünkü çok uzakta belirlediğimiz hedefler bizi harekete geçirmez. Bu amacına ulaşabilmek için de kısa vadeli başka amaçlar belirlemelisin.

Örneğin uzaktan yakına doğru şöyle sıralayalım:
  • x bölümünü y üniversitesinde okumak istiyorum.
  • Bu bölüme gidebilmek için ortalama şu kadar net yapmam lazım.
  • Bu net hedeflerime ulaşabilmek için mevcut netlerime şu kadar eklemeliyim.
  • Mevcut netlerime bu eklemeyi yapabilmek için x dersinden eksik konularımı tamamlamalıyım.
  • X dersindeki eksik konumu 1 ay içinde tamamlamalıyım.
  • 1 ay içinde haftada 2 gün bu konuyu çalışarak ve soru çözümü yaparak açığımı kapatacağım.

Sonuç olarak senin artık haftada 2 gün x dersini çalışma hedefin var. Gördüğün gibi artık amacın "ders çalışmak" değil. Nihai hedefine ulaşmak adına atlaman gereken basamaklar var ve bunlarla mücadele edeceksin.

Kısaca böyle özetleyebilirim süreci. Ben öğrencilerimle bu yöntemle ilerliyorum ve şimdiye dek güzel verim aldığımızı söyleyebilirim.

Geleceğe bir gemiyle yolculuk yaptığımızı düşünürsek geminin yelkenini senin hedeflerin oluşturuyor. Geminin yelkeni olmazsa dalgalar nereye sürüklerse oraya gideriz. Yelkenin sağlam olursa da gitmek istediğin yeri sen belirlersin .

Başarılar dilerim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…