Şirket, para ve ulus sadece hayalimizde var olabilir

Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.058
Makaleler
289
Çözümler
2.267
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
Kurgu kötü değil, hayati bir olgudur. Para, devlet ya da şirket gibi ortaklaşa kabul ettiğimiz hikayeler olmadan hiçbir karmaşık insan toplumu işleyemez. Uydurduğumuz kurallara inanmadan futbol oynayamayız. Piyasalardan ya da mahkemelerden, benzer uy-durma hikayelere inanmadan yararlanamayız. Ancak bu hikayeler sadece araçlardır. Hedeflerimiz ya da değerlerimiz haline gelmemelidir. Sadece kurgu olduklarını unuttuğumuz anda gerçeklikle bağımızı kaybederiz. "Şirket için çok para kazanmak" ya da "ulusal değerlerimizi korumak" gibi çatışmaların içine düşeriz. Şirket, para ve ulus sadece hayalimizde var olabilir. Hepsini kendimize hizmet etmek için yaratmışken, neden onlar uğruna kendi hayatlarımızı feda edelim?

Homo Deus, Yuval Noah Harari

Sonuna kadar katıldığım bir paragraf. Harari ile birçok noktada ortak düşündüğümüzü fark ettim ve bu yüzden hem Sapiens hem de Homo Deus kitaplarına bayıldım.
 
Üstadim nedense bazen kafam calismiyor duruyor. Ne demek istiyor yazar?

Anladigim sekil de soyleyeyim.
Ulus devlet yapisi ile ATATÜRK ile tanistik ve bu cografya da ulus devlet olmazsak tutunamayiz. Yahudiler de yahudiligi on plana tutarak tutuyor kendilerini orada. Kisacasi her devletin halkinin kalbini fethettigi bir ideoloji var. Bizim ki ulus devlet yapisi. Israilin yahudicilik. Amerikanin özgürlük. Almanyanin hukukculuk. Vs.
:)
Eger ki verdigim cevap yanlis ise af ola kafam calismiyor bu saatte sizin ki kadar :) Hehehe. Dolayisi ile anlayamadim tam olarak.
 
Bence de çok doğru. Hatta din, teknoloji, toplum, evlilik gibi kuralları da icat etmemizin sebebi, daha hızlı üreyebilmek, daha verimli çoğalabilmek için icat ettiğimizi düşünmüyor değilim. Çünkü hayatımızda olan her şey, çoğalma üzerine kurulu gibi geliyor. En azından bilinçaltında o yatıyor.

Öyle ki, bu amaçlar insanı dünyanın çilekeşliğine katlanma gücü veriyor. Kendi kendimizi kandırıp üremeye devam ediyoruz.
 
Bence de çok doğru. Hatta din, teknoloji, toplum, evlilik gibi kuralları da icat etmemizin sebebi, daha hızlı üreyebilmek, daha verimli çoğalabilmek için icat ettiğimizi düşünmüyor değilim. Çünkü hayatımızda olan her şey, çoğalma üzerine kurulu gibi geliyor. En azından bilinçaltında o yatıyor.
Bence korunma yontemlerini kullanmadiklari icin ve cok zevk aldiklari icindir o. Hahaahah.
 
Kişi bu unsurların kendisine hizmet için var olduğuna inanıyorsa, onun için çok mantılı. Bu şekilde düşünmüyorsa, varsayım geçersiz olacağı için anlamsız bir paragraf.
Kitap ilgimi çekti. Paylaşım için teşekkürler.
 
Evet bunlar bize hizmet için yapıldı fakat bir şeyi kaçırıyorsun. Misal ulus bizim için bizleri korumak gibi bir takım düşüncelerden ötürü kuruldu. Başka bir ulus kendi çıkarı için senin ulusuna saldırdığı için ulusunu korumak zorundasındır. Bu hayatta her şey karşılıklı kimine az kimine çok. Eşit takas kuralını araştırmanı tavsiye ederim.
 
Yaşadığımız dünyada para ve ulus unsurları varoldukça, kapitalizm ve emperyalizm sonsuza kadar varolacaktır. En basitinden internette dolaşan iş başvurusunda verilmesi gereken en etkili cevaplar gibi konular görürsünüz. Hepsinin cevabı ben değil şirketimdir. "+ Kendinizi 5 yıl sonra nerede görüyorsunuz? - Şirketime büyük bir birleşme sağlarken atılan imzada." cevabı sekmez zaten hiç. Sen bir bireysin fakat şirket bir çatıdır. Sen sadece o çatıyı yükselten kişi olacaksındır bu sistemde.

Emperyalizm için de aynı konu geçerlidir. Gelmiş geçmiş en büyük ve en eski sözlerden biri "Her yol Roma'ya çıkar." olmuştur. Gidiş-geliş otobanlar değil tabi ki:) Romalı mısın o zaman sen her hakka sahipsin. Bizden misin o zaman seni koruruz. Mantık biz ve siz oldukça emperyalizm türevleri hızla yükselir.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı