Şirketim yok e-ticaret yapabilir miyim?

Ahmet Karaca

Kilopat
Yer
İzmir
Daha fazla  
Bir şirket kurmadan internet üzerinden satış yapabilir miyim? Şahıs olarak ya da bir arkadaşımla beraber internetten üzerinden satış yapmak istiyoruz. Ürün belli değil. İkinci el bilgisayar parçaları olur ya da telefon gibi teknolojik aletler olur ya da kitap olur. Aliexspress, Amazon olabilir. Diğer uluslararası alışveriş siteleri olabilir. Dropshipping tarzında iyi bir fikir arıyorum.

Bu zamanda hangisi iyidir vergi konusunda?

Sizin de tavsiyelerinizle bir yol belirlemek istiyorum. Alternatifler neler? YouTube'da bunla ilgili birkaç video izlemiştim ancak bu kadar istekli olmamıştım. Yapabilir miyim acaba? Site kurup Home Office olarak da yürütebiliriz. Ama nasıl yapılacağı hakkında tam bir ön bilgim yok. Ürün tercihim ne olabilir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Sadece kendi üretimi olan ve yıllık 30.000 TL altında satışı olanlar e-ticaret de vergiden muaflar. Diğer türlü bunun ticareti yapılacak ise TTK'ya göre vergi ödemek zorundasınız ve bunun mağaza açtığınız site ile de alakası yok diye biliyorum. Zaten beyanname vereceğiniz için burada bakılan yıllık net kazancınız oluyor. Aynı zamanda bu,
Bir şirket kurmadan internet üzerinden satış yapabilir miyim?
cevap olmuş oluyor. Konu ile alakalı ilgi metni alta bırakıyorum.

İster fiziksel bir mağazadan ister e-ticaret sitesinden satış yapılıyor olsun hiç fark etmez, ticari bir faaliyet söz konusuysa kanunlarımız uyarınca vergilendirilmesi gerekmektedir. E-ticaret yapmak için bir site açtırıp ürünlerini elektronik ortamda sergilemeye başlayan kişi ya da kişiler bu işi şahıs olarak da yapabilir bir şirket kurup kurumsal bazda da yapabilirler (ki zaten şahıs da şahıs firması olarak adlandırılır.)

Şahıs olarak yapacaklar Gelir Vergisi Mükellefi, şirket kurup da yapacaklar da Kurumlar Vergisi Mükellefi olurlar. Yani eninde sonunda vergi dairesi ile ilişkinizi başlatmak zorundasınız. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyenler bir süre sonra altından kalkılamayacak para cezalarıyla karşı karşıya gelme riskine girmiş olurlar.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı