Sistem aniden donuyor hiçbir şey açılmıyor

Alperen_ercan

Decapat
Daha fazla  
Son 4 5 gündür bu sorunu yaşıyorum. HP Victus 16 W11 kullanıyorum, bazen birden laptop donuyor ve hiçbir sekilde tıklamayla dosya veya uygulamam açılmıyor. Bunun sebebi nedir acaba? Kısayolları Windows açma kapama tuşu klavye çalışıyor ama herhangi bir şey açamıyorum.

HP Victus 16'da yaşadığınız bu donma problemi, birkaç farklı nedenden kaynaklanıyor olabilir. Bu tür bir sorun, donanım, yazılım veya sürücü sorunlarından biri veya birkaçı nedeniyle ortaya çıkabilir. Aşağıda olası bazı nedenler ve çözüm önerilerini sıraladım:

1. Yazılım Çakışması veya Yüksek Kaynak Tüketimi

• Aşırı Sistem Kaynağı Kullanımı: Eğer bilgisayarınızda çok fazla uygulama çalışıyorsa, sistemin RAM ve işlemci (CPU) kullanımı yüksek olabilir. Bu da performans düşüşüne ve donmalara neden olabilir.
  • Çözüm: Görev Yöneticisi'ni (Ctrl + Shift + Esc) açarak hangi uygulamaların fazla kaynak kullandığını kontrol edin ve gerekirse bunları kapatın. Ayrıca, bilgisayarınızı yeniden başlatmayı deneyin.

2. Sürücü Problemleri (Özellikle Grafik veya Depolama Sürücüsü)

• Eski veya Uyumsuz Sürücüler: Grafik kartı, depolama birimi veya chipset gibi temel sürücülerde bir uyumsuzluk veya bozulma olabilir.
  • Çözüm:
    • HP'nin web sitesinden veya cihazınızın modeline özel sürücülerle güncelleme yapın.
    • Ayrıca, Windows güncellemelerini kontrol edin ve eksik olan güncellemeleri yükleyin.

3. Sabit Disk (HDD/SSD) Sorunları

• Bozuk Sabit Disk: Eğer sabit diskinizde fiziksel bir sorun varsa (özellikle eski HDD kullanıyorsanız), bu tür donmalar meydana gelebilir. SSD'ler de bazen firmware veya yazılımsal sorunlar yaşayabilir.
  • Çözüm:
    • Sabit diskinizin sağlığını kontrol etmek için Windows'taki "Chkdsk" komutunu kullanabilirsiniz. Komut satırında chkdsk /f yazarak diski tarayabilirsiniz.
    • Eğer SSD kullanıyorsanız, üreticinin yazılımı ile firmware güncellemesi yapmayı deneyin.

4. Isınma Sorunları (Overheating)

• Isınma: Yüksek işlem sıcaklıkları, özellikle oyun oynarken veya yüksek işlem gücü gerektiren programlar kullanırken laptop'unun donmasına neden olabilir.
  • Çözüm:
    • Bilgisayarınızın fanlarının düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol edin.
    • Eğer laptop ısındığında donuyor ise, soğutma pad'i kullanarak sıcaklıkları düşürebilirsiniz.

5. Virüs veya Malware

• Kötü Amaçlı Yazılım: Bilgisayarınıza bulaşmış bir virüs ya da kötü amaçlı yazılım da sistemin donmasına neden olabilir.
  • Çözüm: Güncel bir antivirüs programı ile tam sistem taraması yapın.

6. Windows İyileştirme ve Sistem Dosyası Hataları

• Bozuk Windows Dosyaları: Bazen Windows'taki bozulmuş dosyalar da benzer sorunlara yol açabilir.
  • Çözüm:Windows'un "Sistem Dosyası Denetleyicisi" (SFC) aracını kullanarak bozuk dosyaları onarmayı deneyebilirsiniz.
    • Komut İstemi'ni (cmd) yönetici olarak çalıştırın ve şu komutu yazın:
      bash
      Kodu kopyala
      sfc /scannow

7. Güncellemeler veya Sistem Ayarları

• Windows Güncellemeleri: Bazen Windows güncellemeleri yüklendiğinde, bilgisayar yeniden başlatılmadan önce geçici donmalar olabilir.
  • Çözüm: Bilgisayarınızda Windows güncellemelerinin tam olarak yüklendiğinden ve tüm sürücülerin güncel olduğundan emin olun.

8. Yazılım Hataları veya Bozuk Programlar

• Bir Uygulama veya Yazılım Çakışması: Donmaya yol açan bir yazılım hatası olabilir. Özellikle arka planda çalışan programlar bazen sistemin yanıt vermemesine neden olabilir.
  • Çözüm: Bilgisayarınızda yeni yüklediğiniz programları kontrol edin. Sorunun bir programdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını görmek için, güvenli modda başlatmayı deneyebilirsiniz.

9. BIOS Güncellemesi

• Eski BIOS: Eski veya uyumsuz BIOS sürümü, donma gibi sistem sorunlarına yol açabilir.
  • Çözüm: HP'nin web sitesinde modelinize özel en son BIOS sürümünü kontrol edin ve güncelleme yapın.

Birkaç gündür sınavlardan dolayı giremedim ama donma olayı için teknik servise bağlandım birkaç hata testi yaptılar bir şey çıkmadı daha sonra format attım ama hala aynı sorun var birdenbire donuyor ve hiçbir şey açamıyorum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı