Sistem anlık olarak kilitleniyor, donuyor ve kapanıyor

furkayno

Picopat
Katılım
28 Ağustos 2023
Mesajlar
161
Çözümler
4
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Herkese merhaba,
Uzun süredir kendi yaşadığım sorunlardan yola çıkarak birçok kişinin benzer sorunlar yaşadığı ve çözemediğini fark ettim. Bunun için bir elektrik teknikeri olarak herkese faydalı olacağını düşündüğüm detaylı bir makale yazmaya karar verdim. Umarım herkese faydalı olur.
Detaylı olarak inceleyelim.
Öncelikle bilgisayarımızda ne gibi sorunlar var: Anlık olarak donarak kapanma, sistemin kilitlenmesi, kasmaya benzer donma sorunları, zamansız gelen kapanma öncesi mavi ekran hataları ve olay günlüğü'nde gördüğümüz güç kesintisine dayalı kernel hatalarının yanında çözümlenemeyen veri hataları.
Tabii ki bu sorunları önce sistemi temiz kurulum veya farklı şekillerde yazılım onarımı yaparak test ediyoruz. Eğer sorunumuz çözülmediyse sebebi ne olabilir?
Öncelikle, kullanılan daha fazla elektronik parça ve kartların yeni teknoloji ile hassaslaşması bu sorunlara öncülük ediyor. Donma sonrası kapanma gibi sorunların önüne bu ayarlar ile geçebilirsiniz ancak bilgisayarınız donduktan sonra yeniden başlatmak zorundasınız 😁 (bilgisayarım'a sağ tıklayıp özellikler'e basarak bu bölüme ulaşabilirsiniz.)

aaafff.png


Genellikle eskimiş ya da özelliğini yitirmiş PSU'lar yeterli ve dengeli voltajı sağlayamadığı için belirttiğimiz sorunlara sebep olabiliyor. Bu sorunları tespit etmek için öncelikle yapmamız gereken şeylerden birisi anakart voltaj değerleri'ni kontrol etmek. Bu değerleri HWInfo programını indirin, kurun ve sensörler kısmına gelin. Kırmızı kare içindeki değerleri aşağı kaydırarak bulun ve kontrol edin:

volt1.png


Görmüş olduğunuz güç değerlerinde anakarta gelen voltaj değerlerini görüyoruz. Sistem yükteyken çekilmiş ve yeni takılmış bir PSU ile test edilmiştir. Yükteyken: Sistem Max. Güçte çalışırken çekilmiştir. Ben Forza Horizon 5'i açıp bir yandan sistemi test eden FurMark vb. uygulamaları çalıştırdım. PSU: MSI A1000G ATX3 1000W ve sistem bu işlem yapılırken tam olarak 795W kullanıyordu.
Bu gösterilen +12v / +3, 3V / +5v değerler sistemin normal şekilde çalışması için gerekli olan voltaj değerleri. En fazla %5 voltaj dalgalanmasına müsaade eder. Daha fazla dalgalanma sistem için zararlıdır.
+12v genel olarak ekran kartı ihtiyacını karşılar. Kısa süreli donma vb. şeylerin sebebi +12v değerinin düşmesi veya artmasıdır. Bilgisayarın kapanmasına genelde sebep olmaz ama ekran kartının sağlığı için çok zararlıdır ve bozulmasına sebep olabilir.
+5v genel olarak mekanik sabit sürücüler, optik sürücüler, bazı PCI-e ve USB genişletme kartlarının enerji ihtiyacını karşılar.
+3, 3V M.2'ler, RAM, SSD ve PCI-e soketlerinin enerji ihtiyacını karşılar. Voltaj düştükçe hassasiyet arttığı için bu değerlerde mümkün oldukça dalgalanma olmaması gerekmektedir. Buradaki 0, 3V'luk bir voltaj değişimi bile sistemin mavi ekran, donarak kapanma, kilitlenme (bu sorunlar meydana geldiğinde farede kilitlenir.) Ve SSD-RAM-PCI-e slotlarının bağlantısının kopmasına sebep olabilir. Eğer sisteminiz bir HDD-hızı düşük bir SSD üzerindeyse ve hızlı bir SSD kullanıyorsanız(oyun için), voltajın düşmesi SSD bağlantısının kopmasına neden olacaktır ve disk sadece görünüş olarak kalacaktır, reset atmadan bu sorun gene düzelmez.
Bilgisayarınızda birden fazla SSD varsa, sorunu ilk yaşayacak olan disk "en hızlı sokette bulunan(3.0x4 veya 4.0x4) veya hızı en yüksek olan SSD'dir".
Aşağıda örnek olarak ömrü tamamen tükenmiş ve ısrarla kullanılan bir PSU voltaj değerlerini paylaşıyorum.
Unutmayın: Voltaj değerleri yük altında olmadan normal değerlere sahip olabilir. Yüke bindiğinde voltaj değerleri %5'ten fazla değişiyorsa o PSU ölüdür. Kesinlikle değişmesini tavsiye ediyorum.

image (1).png


Bir PSU'nun sorunlu olduğunu anlamak için.
+12v değerinin 11, 6V (%5 yazsa bile bu voltaj değişimleri sistem çalışmasını etkiler.)
+5v değerinin 4, 7V ve altına,
+3, 3V değerinin 3, 0V ve altındaki, değerlere düşüyor olması yeterlidir.

PSU seçerken her zaman Max watt tüketiminizin en az %20 fazlasını almanızı tavsiye ederim.
 
Voltajların programlar ile ölçülmesi bana pek mantıklı gelmiyor. PSU test cihazı ile sentetik bir regülasyon testi yapılmalı. Çünkü voltaj anakart üzerinden de filtreden geçiyor ve anakart üzerindeki bir VRM'de problem olup olmadığını anlamak epey güç bu durumda.

(%5 yazsa bile bu voltaj değişimleri sistem çalışmasını etkiler.)

Normalde 20-30 saniye aralıkları ile 0.04V-0.05V gibi sapmalar normaldir. Ortalama 3 dakika aralıklarda da 0.1V gibi sapmalar normaldir. Düşüşten ziyade gerçek zamanlı olarak zaman / düşüş & artış eğrisi gözlemlenmeli. Bize asıl doğru sonucu bu düşüş veya artışlardaki zaman farkı verir. Bunun için de en sağlıklı yöntem daima sentetik testlerdir. Araya başka bir değişken (mesela anakart) girdiği zaman voltaj yine filtreden geçecek çünkü.

ATX standartı için karşılanması gereken değerleri de tam olarak doğru yazalım:

12V, 11.4V - 12.6V aralığında,

5V, 4.75V ile 5.25V aralığında,

3.3V, 3.135V - 3.465V aralığında olmalı.

Ek bilgilendirme olarak yazdım bunları, yanlış anlaşılmasın. Konuya katkısı olması açısından. Beğenimi bıraktım.

Elbette şu da var: son kullanıcının yapabileceği en mantıklı şey açısından evet, HWINFO ile ölçüm yapmak eldeki en iyi yöntem.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı