Merhaba arkadaşlar. 2023 Mayıs ayında kendim bir sistem topladım. Sistem boştayken (hiçbir oyunda olmuyor). Bazen ekran kararıp kendi res atıyordu, bazense ekranın karmasına ek olarak bilgisayardan ağır bir ses geliyor ve Power tuşuyla PC'yi kapatmam gerekiyordu. Bu hatalar başladıktan sonra araştırmalara başladım ve bilgisayar konusunda birçok şey öğrendim (çoğunu bu siteden).
Devamında sebebi bu sıkıntı mıdır bilmiyorum, PSU'dan (Cooler Master V650 SFX Gold) ince bir ses gelmeye başladı. Sıkıntının adı "coil whine" imiş. Değişime gönderdim ve değişimi gerçekleştirdiler.
Devam edem süreçte olay günlüğünden hatalara baktığımda sıkıntının düzeyi: Önemli "Kernel Power 41" hatası olduğunu öğrendim. Araştırmalarımda prizle alakalı olabileceğini öğrendim, akım korumalı priz aldım çözüm olmadı. Memtest ile RAM'larımı test ettim bir hata bulunmadı. Hard disklerimin hepsini test ettim herhangi bir hata bulunmadı. Ekran kartımı da stres testine soktum yine bir sorun çıkmadı.
Stok fan kullanırken işlemci 100 derecede çalışıyordu fakat herhangi bir FPS düşmesi olmadı asla. Bu ısıdan rahatsız olur kule tipi fana geçiş yaptıktan sonra sıcaklık değerleri 70-75 derecelere indi fakat CS2, Valhalla, PUBG ve GTA gibi oyunlarda FPS düşmesi yemeye başladım. Oyunların görüntü ayarlarını en düşüğe çekmeme rağmen droplar devam etti. Çok fazla Technopat videosu izleyip adımları takip ettim fakat fayda etmedi. Benze sorunu yaşayan insanların çözümleri de zira faydasız kaldı.
NVIDIA Denetim Masası ayarlarını
(
) bu videoda söylediği şekilde yaptığımda boştayken ekran kararma sıkıntısı yok denecek kadar aza indi. Demek istediğim bir futbol maçı ya da dizi, film izleme süresinde 3-4 kere ekran kararması yaşayıp res atma durumu olmamaya başladı. İşin garibi oyunlarda asla böyle bir durum söz konusu olmuyor.
Bilgisayara format atıp temiz kurulum da yaptım. Şimdilerde bugcheck 1001 isimli hata da alıyorum)
OCCT kullanarak PSU stress testi yaptığımda ise PC mavi ekran verip tekrar başladı. Benze bir durum CPU testinde de oldu.
Bir matematik öğretmeniyim, bu hata yüzünden bilgisayar konusunda pek çok bilgi öğrenmek zorunda kaldım. Hoşuma gitmedi değil ama artık konuyu çözememek tüketti beni. Konuyla ilgili bilgi ve yardımlarınıza talibim.