Sistem kaynak tüketimi olması gerekenden fazla

theeter

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba. Başlıkta da yazdığım gibi bilgisayarda nedensizce çok fazla bellek tüketimi var.

1764767990234.png

1764767992701.png

16 GB RAM var fakat ekran görüntüsünde de gözüktüğü gibi %62 RAM yiyor gözüküyor uygulamalar. 10GB ama toplasam hepsini muhtemelen 10GB gelmez. Bunun bir çözümü var mı?

Dosya Ekleri

• 1764767929558.png
    1764767929558.png
    46,8 KB · Görüntüleme: 5
@theeter Hocam harbiden fazla. Tarayicinizda gereksiz tab'leri kapatin ve Adobe creative cloud zaten basli baslina cok RAM tuketen bi manyak. Yani kisaca pcde aktif olarak kullanmadiginiz her seyi kapatin arkada acik birakacaginiz uygulamalari secin ve PC acilirken acilmasi gibi secenekleri de kapatin. Ornegin oyun oynamiyorsaniz Steam'in acik olmasinin cok bi anlami yok ki sistemi iyi biriyim ben de bu sekilde kullaniyorum. Baslangic uygulamalari kismindan gereksiz gordugunuz her seyi kapatin sistemde iyilesme gozukucektir. Saygilar.

@theeter Hocam harbiden fazla. Tarayicinizda gereksiz tab'leri kapatin ve Adobe creative cloud zaten basli baslina cok RAM tuketen bi manyak. Yani kisaca pcde aktif olarak kullanmadiginiz her seyi kapatin arkada acik birakacaginiz uygulamalari secin ve PC acilirken acilmasi gibi secenekleri de kapatin. Ornegin oyun oynamiyorsaniz Steam'in acik olmasinin cok bi anlami yok ki sistemi iyi biriyim ben de bu sekilde kullaniyorum. Baslangic uygulamalari kismindan gereksiz gordugunuz her seyi kapatin sistemde iyilesme gozukucektir. Saygilar.
Hocam dediklerinizin hepsini yaptım ve google chrome discord gibi her şeyi kapattım yinede %47 bellek kullanımı var bu normal mi
1764770494911.png

Hocam suan normal sadece kullanmiyorsaniz Microsoft Phone Link'i de kapatin dosya aktarimi icin Localsend kullanabilirsiniz. Bende de durum bu sekilde. Sistemim imza kisminda yer aliyor.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-12-03 170416.png
    Ekran görüntüsü 2025-12-03 170416.png
    35,9 KB · Görüntüleme: 4
  • Ekran görüntüsü 2025-12-03 170429.png
    Ekran görüntüsü 2025-12-03 170429.png
    20,4 KB · Görüntüleme: 2
Hocam yok degil pardon cok ozur dilerim. Bi anlik dalginlikla yanlis okudum degerleri fazla bu bellek sizintisi yasaniyor sanirim kaynak izleme kismindan tespit etmelisiniz ve asiri onbellekleme de sistemi yavaslatabilir. Kaynak izleme kismindan bos ve kullanilabilir degerleri kontrol edin ve suruculeri guncelleyin isterseniz eski suruculeri komple kaldirip restart atip yeni suruculeri tertemiz kurabilirsiniz.

Hocam yok degil pardon cok ozur dilerim. Bi anlik dalginlikla yanlis okudum degerleri fazla bu bellek sizintisi yasaniyor sanirim kaynak izleme kismindan tespit etmelisiniz ve asiri onbellekleme de sistemi yavaslatabilir. Kaynak izleme kismindan bos ve kullanilabilir degerleri kontrol edin ve suruculeri guncelleyin isterseniz eski suruculeri komple kaldirip restart atip yeni suruculeri tertemiz kurabilirsiniz.
1764771892654.png

resmon kısımında da bu şekilde gözüküyor chrome discord açık şekilde böyle, nvidia appden sürücüyü zaten güncellemiştim fakat eski sürücüyü silip yenisini yüklemedim onuda bir deniyeyim

Deneyin hocam bir de yanlis degilsem sanirim 10 gb'den ortalama 5 gb kullaniliyor geriye kalan 5 gb ise standby durumunda sanirsam. Eger boyle ise tamamen normaldir de bu konuyu tam olarak bilmiyorum benim de resmon goruntum ekte baz alabilirsiniz

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-12-03 173750.png
    Ekran görüntüsü 2025-12-03 173750.png
    11,1 KB · Görüntüleme: 2
Deneyin hocam bir de yanlış degilsem sanirim 10 GB'den ortalama 5 GB kullaniliyor geriye kalan 5 GB ise standby durumunda sanirsam. Eger boyle ise tamamen normaldir de bu konuyu tam olarak bilmiyorum benim de resmon goruntum ekte baz alabilirsiniz.

Kullanılabilir 5GB diyor, ön bellekteki 5GB ne işe yarıyor bilmiyorum DDU ile eski sürücüleri sildim şu an geri yüklemedim 8 GB'a yakın kullanıyor neredeyse 2 GB düştü bunun 1.5gbını Discord ve Chrome kullanıyor şu anda.

1764772855454.png

Kullanılabilir 5GB diyor, ön bellekteki 5GB ne işe yarıyor bilmiyorum DDU ile eski sürücüleri sildim şu an geri yüklemedim 8 GB'a yakın kullanıyor neredeyse 2 GB düştü bunun 1.5gbını Discord ve Chrome kullanıyor şu anda.

Eki Görüntüle 2615323
7.7 gb gercek kullanimda 3.2 gb ram ise gerekli yerde kullanilabilmesi icin kenara ayirilmis windows tarafindan zaten bir nevi bir hiz optimizasyonu bu 4.9 gb de bos ram'iniz var aslinda yani 8.2 gb civari kullanilmayan ram'iniz var. 7.7 gb kullaniyor sadece bu da makul bi seviye hocam. Oyun vs actiginizda 3.2 gb ramden kullanir obur turlu her zaman bir seviye ayirir kenara windows.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı