Sistem nasıl toplanır?

ibrahim_bl11

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar. Bir sistem nasıl toplanır, gerekli bileşenler nelerdir? Şu anda toplamayı düşünmüyorum, ileride belki. Fakat merak ediyorum, öğrenmek istiyorum. Bu konuda bilgim yok denecek kadar az. Anakart, işlemci, ekran kartı, SSD, kasa dışında daha neler gerekiyor? Uyumluluk konusunda nelere dikkat edilmeli? Beni bilgilendirir misiniz?

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Anakart ile işlemci seçilirken soket uyumluluğuna dikkat edin, ayrıca özellikle bu iki donanımdan kısmayın kaliteli çip sete sahip anakartlar seçin.

Bunun dışında SSD alırken sorunsuz olmasına ve IOPS değerlerinin iyi olup olmadığına bakın.

Ekran kartı seçilirken işlemcinin ve güç kaynağının tam besleyebileceği güçte seçin.

RAM seçiminde ise bir modelde karar kılın ve onu kit halinde alın.

1- RAM ile anakart uyumu önemli. İkisinin de DDR4 olması gerekiyor, artık DDR3 sistem toplamayacağınızı düşünüyorum.
2- Anakart ile işlemci uyumu önemli, ikisinin de soketi aynı olmalı.
3- Ekran kartını istediğinizi takabilirsiniz fakat kullandığınız parçalara göre bir şey olursa boşa masraf etmemiş olursunuz.
4- Güç kaynağı sisteme yetmeli.
5- Anakart kasaya uyumlu olmalı, anakart ATX boyutunda ise kasa da ATX boyutu desteklemeli.

Vatan, İtopya gibi markaların PC toplama sihirbazını kullanırsanız her parça uyumlu olarak listeleniyor. Sizin yapmanız gereken ilk önemli adım işlemciyi doğru seçmek. Ancak ben hazır toplanmış sistemleri öneriyorum. Hem biraz daha ucuz oluyorlar, hem de uyumluluk konusunda sorun yaşamazsınız. Ancak ileride yükseltme yapacaksanız ana kartınızın gelecekte çıkacak işlemci ve diğer donanımlarla uyumlu olmasını sağlamak zorundasınız. Bu yüzden hesaplı bir ana kart yerine gelecekte kullanabileceğiniz bir ana kart seçseniz, diğer parçaları ise biraz daha uygun şekilde alırsanız ileride aynı ana kart üzerinde daha iyi bir bilgisayarınız olur.

Temel olarak 7 adet bileşen bulunuyor (monitörü de sayarsak 8). Bunlar işlemci, anakart, RAM, ekran kartı, depolama birimi, kasa ve güç kaynağı. Uyumlu olması gereken parçalar:

• İşlemci soketi ile anakart soketi aynı olmalı.
  • Anakart ile RAM uyumu olmalı yani RAM DDR4 ise anakart da DDR4 desteklemeli.
  • Ekran kartı PCI-e sürümü ile anakartınki uyuşmalı (zorunluluk değil ama tam verim almak açısından)
  • Anakartta M.2 desteği yoksa M.2 SSD alınmamalı. Onun yerine SATA SSD tercih edilmeli (veya hdd).
  • Ekran kartı çıkış portu ile monitörün giriş portu birbiriyle aynı olmalı (dönüştürücü aparat kullanmak zorunda kalmamak için).
Unuttuğum hususlar olabilir. Bu konuda açılmış konular ve bloglar incelenmeli.

Oyun için M.2 alınmaz.
Neden? Önceliğin işlemci ve ekran kartına verilmesi için mi? Sonuçta M.2 SSD, SATA SSD ya da HDD'ye göre PC'nin daha hızlı açılması ve oyunların açılış süresinin kısalması gibi olaylarda etkili oluyor sanırsam. Bundan dolayı mı böyle dediniz? Yanlış söylüyorsam bilgilendirin lütfen.
Anakartta M.2 desteği yoksa M.2 SSD alınmamalı. Onun yerine SATA SSD tercih edilmeli (veya hdd).
NVMe alınabilir mi? Tabii ana kart uyumlu ise.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı