Biraz ezber gibi olmuş sanki
Elinize sağlık yine de fakat birçok eksik var. İlk fark ettiğim şey daha düşük bütçeye sahip olan veya sistemi sadece internete girmek için kullanacak olan kullanıcılar için biraz gereksiz olan parçalar.
Eğer bir kişi basit ofis işleri veya evde temel ihtiyaçlar için kullanılacak bir sistem istiyor ise 1000-1500 TL arasında sistem toplamak daha doğru olur. Amacı youtube üzerinden 720P-1080P video izlemek olan bir insan neden Ryzen 3 1200 alsın ki
Hem de Ryzen 1200 alınddığı zaman bir de ekran kartı almak gerekecek ki gereksiz masraf olur.
Eğer daha düşük bütçeye sahipseniz ve performans gerektiren işlemlere ihtiyacınız yoksa en uygun tercih kabaca:
H110m anakart
Pentium G4400 işlemci
4 GB DDR4 bellek
120 GB SSD
300-400 Watt arası (daha fazla da olabilir fakat 300W bile yetecektir) 80+ güç kaynağı
Gibi temel bileşenlerden oluşan bir sistem fazlasıyla iş görecektir. Tabi eğer depolama kapasitesi sizin için önemli ise 120 GB SSD yerine 240-480 GB SSD veya 120 GB SSD'nin yanına bir de HDD alabilirsiniz. Benim tavsiyem 120 GB SSD + 1 TB HDD (uygun fiyat olması için).
Eğer oyun oynamak istiyorsanız ve bütçeniz kısıtlı ise Pentium G4400 sizi üzebilir. Minecraft tarzı oyunlarda hiçbir sorun yaşamazsınız fakat biraz performans gerektiren oyunlarda işlemci 2 çekirdek olduğundan dolayı sorun yaşayabilirsiniz.
Şunu da belirtmek istiyorum. Bazı arkadaşlar uygun fiyat açısından SSD'ye gerek yok, HDD de işimi görür diye düşünebilir fakat HDD ve SSD arasında gerçekten rahatlıkla fark edilebilecek kadar fark mevcut.
Şöyle bir örnek verelim. Bilgisayardan pek anlamayan bir kişi İ7 8700K+HDD olan bir sistem ve
Pentium G4400+SSD olan başka bir sistem üzerinde 10 dk vakit geçirdiğini düşünün.
O kişiye sorduğunuzda hangi bilgisayar daha iyiydi dediğinizde SSD olanı seçecektir. İşlemciler arasında çok büyük performans farkı olmasına rağmen SSD olan sistem her zaman 1 adım öndedir.
Tabi amacınız oyun oynamak ise o zaman SSD performansı etkilemez, sadece size açılış-kapanış ve oyun içi bekleme sürelerinde zaman tasarrufu sağlar.
Baştan sona bir yazı yazmak isterdim fakat vaktim biraz kısıtlı. Bu fikri bana sunduğunuz için teşekkür ederim. Müsait bir zamanda nasip olursa ben de bir rehber hazırlayabilirim