Sistem Nasıl Toplanır?

Makaleler
2
Biliyorsunuz sürekli konular açılıyor sürekli topluyoruz ama kendiniz toplayabilirsiniz bugün adımlarını anlatacağım.

Adım 1. Bütçe belirleyin.

Adım 2. İlk önce güvenilir bir site bulmanız lazım.
Örnek: İnventus, Sinerji, Nova Bilgisayar, NanoKatalog

Adım 3. İlk olarak işlemciden başlayın bu sene Ryzen 1. nesil ve Intel 8. nesil, Intel anakart daha pahalı bütçeniz varsa tercih edin yoksa Intel tercih edin.

Düşük Bütçe: Ryzen 3 1200-1300x

Orta Bütçe: Ryzen 5 1400-1500x-1600

Yüksek Bütçe: Intel i5 8600 - Intel i7 8700K - Ryzen 7 1700 - Ryzen 7 1800X

Adım 4. Intel işlemci soket olarak 1151 V2 olacaktır, Ryzen AM4

Düşük Bütçe Ryzen Anakart: A320M

Adım 5. RAM Seçin. Ryzen işlemci seçimi yaptıysanız en düşük DDR4 2666 mHZ RAM seçin. Intel seçimi yaptıysanız en düşük DDR4 2133 mHZ RAM seçin.

Adım 6. Ekran kartı seçin. Eğer yüksek bir işlemci seçimi yaptıysanız gidip en düşük GTX 1050 Ti seçin. Düşük bir işlemci seçimi yaptıysanız en yüksek GTX 1060 seçin.

Örnek: Ryzen 3 1300x + GTX 1060

Adım 7. Kasa seçin. Düşük Bütçe ile en güzel F/P güç kaynağı olan kasa Cooler Master box Lite 600W seçin.

Adım 8. 2000 TL Üstü sistemlerde kesinlikle SSD alın.

Örnek: Adata Su 128 GB tercih edebilirsiniz.

Adım 9. Harddisk seçin.

Örnek: Toshiba P300 1 TB

Adım 10. Monitör seçin.

GTX ekran kartı aldıysanız Benq QW2260 alabilirsiniz.

RX ekran kartı aldıysanız Freesync bu monitörü tercih edin. Aoc G2260VWQ6

İşte sistemi F/P olarak böyle toplayabilirsiniz. Eksikleri yorumlarda belirtin.

Güzel paylaşım olmuş, elinize sağlık. Aşağıda ben de yazdıklarınız ile ilgili kendi görüşlerimi belirttim.

Düşük Bütçe Ryzen Anakart: A320M

Düşük bütçe anlayışına göre değişir. 2000-2500 TL' lik bütçelerde B350 chipset kullanılmasını tercih ederdim.

Adım 5. RAM Seçin. Ryzen işlemci seçimi yaptıysanız en düşük DDR4 2666 mHZ RAM seçin. Intel seçimi yaptıysanız en düşük DDR4 2133 mHZ RAM seçin.

Yüksek frekanslı RAM' lerin tercih edilmesi iki taraf için de faydalı olur. Yanlış anlaşılma olmasın. Ayrıca frekans seçimi bütçeye göre de farklılık göstermeli. Mesela 1500 TL' lik bir bütçe için 2666 Mhz' lik RAM seçimi dengesiz olur. (Tabi uygun fiyata bulunursa alınabilir orası ayrı.)

Adım 6. Ekran kartı seçin. Eğer yüksek bir işlemci seçimi yaptıysanız gidip en düşük GTX 1050 Ti seçin. Düşük bir işlemci seçimi yaptıysanız en yüksek GTX 1060 seçin.

Galiba bunu ekran kartları fahiş fiyatlı olduğu için söylediniz. Tam olarak anlayamadım.

Adım 7. Kasa seçin. Düşük Bütçe ile en güzel F/P güç kaynağı olan kasa Cooler Master box Lite 600W seçin.

Bütçeye bağlı olarak değişir. Mesela 2000 TL' lik bir bütçeye fazla kaçar bana göre.

Adım 8. 2000 TL Üstü sistemlerde kesinlikle SSD alın.

Bence bu 3500-4000 TL' lik sistemler için geçerli olmalı. Malum, günümüzde en düşük fiyatlı SSD' ler 200 TL civarı.

Son düzenleme:
Güzel paylaşım olmuş, elinize sağlık. Aşağıda ben de yazdıklarınız ile ilgili kendi görüşlerimi belirttim.

Düşük bütçe anlayışına göre değişir. 2000-2500 TL' lik bütçelerde B350 chipset kullanılmasını tercih ederdim.

Yüksek frekanslı RAM' lerin tercih edilmesi iki taraf için de faydalı olur. Yanlış anlaşılma olmasın. Ayrıca frekans seçimi bütçeye göre de farklılık göstermeli. Mesela 1500 TL' lik bir bütçe için 2666 Mhz' lik RAM seçimi dengesiz olur. (Tabi uygun fiyata bulunursa alınabilir orası ayrı.)

Galiba bunu ekran kartları fahiş fiyatlı olduğu için söylediniz. Tam olarak anlayamadım.

Bütçeye bağlı olarak değişir. Mesela 2000 TL' lik bir bütçeye fazla kaçar bana göre.

Bence bu 3500-4000 TL' lik sistemler için geçerli olmalı. Malum, günümüzde en düşük fiyatlı SSD' ler 200 TL civarı.
Görüşleriniz doğru anakart en düşük bütçeler için önerdim. RAM 8 GB DDR4 2666 MHz seçebilirsiniz zaten dostum 1500-2000 TL sistemlerde AMD X4 950 kullanılacağı için düşük RAM'ler kullanılabilir örnek verdim. SSD 2000 TL üstü sistemlerde dostum oyun için özellikle SSD çok yarar bence konabilir. Adım 6 Ryzen 7 1700 GT 730 yapan gördüm o yüzden en düşük GTX 1050 Ti önerdim düşük işlemcilerde en fazla GTX 1060 önerdim yani G4560 + GTX 1080 Ti gibiler için söyledim. Görüşleriniz için teşekkür ederim.

Adım 6 Ryzen 7 1700 GT 730 yapan gördüm o yüzden en düşük GTX 1050 Ti önerdim düşük işlemcilerde en fazla GTX 1060 önerdim yani G4560 + GTX 1080 Ti gibiler için söyledim.

Tamamdır şimdi anladım. Ben orada "1050 Ti' ın en düşük modelini seçin." anlamıştım. Meğer "En az 1050 Ti' ı tercih edin." şeklinde söylemişsiniz.
Kısaca dengesizliklerin önüne geçmek için söylemişsiniz.

SSD 2000 TL üstü sistemlerde dostum oyun için özellikle SSD çok yarar bence konabilir.

SSD kesinlikle yararlı. Ona hiçbir lafım yok ancak düşük bütçeli oyuncu PC' lerinde tercih edilmeye de bilir. İlerleyen zamanda sisteme SSD takviyesi yapılabilir. (Ya da tam tersi SSD alınıp ilerleyen zamanda HDD alınabilir.)

Düşük bütçe , Orta bütçe diye ayırmanız biraz saçma olmuş. Ryzen 3 1300x düşük ama Gtx 1060 yüksek , ama besleyebiliyor mesela. İkisi birlikte Orta bütçe oluyor.

Teşekkür ederiz.

Bu rehber bu konuda uzman olanların eleştirilerine maruz kalabilir.

Bilgi seviyenizi sorgulamıyorum.

Tıpkı tıp doktorlarının diyet konusundaki hararetli uyuşmazlıkları veya hadis / fıkıh alimlerinin birbirlerini sürekli veto etmeleri gibi. ;)

Umarız makul bir seviyede de olsa kabul görür. :D

Biraz ezber gibi olmuş sanki :)
Elinize sağlık yine de fakat birçok eksik var. İlk fark ettiğim şey daha düşük bütçeye sahip olan veya sistemi sadece internete girmek için kullanacak olan kullanıcılar için biraz gereksiz olan parçalar.

Eğer bir kişi basit ofis işleri veya evde temel ihtiyaçlar için kullanılacak bir sistem istiyor ise 1000-1500 TL arasında sistem toplamak daha doğru olur. Amacı youtube üzerinden 720P-1080P video izlemek olan bir insan neden Ryzen 3 1200 alsın ki :)

Hem de Ryzen 1200 alınddığı zaman bir de ekran kartı almak gerekecek ki gereksiz masraf olur.

Eğer daha düşük bütçeye sahipseniz ve performans gerektiren işlemlere ihtiyacınız yoksa en uygun tercih kabaca:

H110m anakart
Pentium G4400 işlemci
4 GB DDR4 bellek
120 GB SSD
300-400 Watt arası (daha fazla da olabilir fakat 300W bile yetecektir) 80+ güç kaynağı

Gibi temel bileşenlerden oluşan bir sistem fazlasıyla iş görecektir. Tabi eğer depolama kapasitesi sizin için önemli ise 120 GB SSD yerine 240-480 GB SSD veya 120 GB SSD'nin yanına bir de HDD alabilirsiniz. Benim tavsiyem 120 GB SSD + 1 TB HDD (uygun fiyat olması için).

Eğer oyun oynamak istiyorsanız ve bütçeniz kısıtlı ise Pentium G4400 sizi üzebilir. Minecraft tarzı oyunlarda hiçbir sorun yaşamazsınız fakat biraz performans gerektiren oyunlarda işlemci 2 çekirdek olduğundan dolayı sorun yaşayabilirsiniz.

Şunu da belirtmek istiyorum. Bazı arkadaşlar uygun fiyat açısından SSD'ye gerek yok, HDD de işimi görür diye düşünebilir fakat HDD ve SSD arasında gerçekten rahatlıkla fark edilebilecek kadar fark mevcut.

Şöyle bir örnek verelim. Bilgisayardan pek anlamayan bir kişi İ7 8700K+HDD olan bir sistem ve
Pentium G4400+SSD olan başka bir sistem üzerinde 10 dk vakit geçirdiğini düşünün.

O kişiye sorduğunuzda hangi bilgisayar daha iyiydi dediğinizde SSD olanı seçecektir. İşlemciler arasında çok büyük performans farkı olmasına rağmen SSD olan sistem her zaman 1 adım öndedir.

Tabi amacınız oyun oynamak ise o zaman SSD performansı etkilemez, sadece size açılış-kapanış ve oyun içi bekleme sürelerinde zaman tasarrufu sağlar.

Baştan sona bir yazı yazmak isterdim fakat vaktim biraz kısıtlı. Bu fikri bana sunduğunuz için teşekkür ederim. Müsait bir zamanda nasip olursa ben de bir rehber hazırlayabilirim :)

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı