Çözüldü Sistem sürekli mavi ekran alıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
İşletim sistemi
Windows 11

aknsvnc

Femtopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
CPU: İntel Core i7 14700K
Anakart: Asus Rog Strix Z790-A Gaming
Ekran kartı: NVIDIA GeForce RTX4070 SUPER
RAM: 16x4 Corsair Vengace DDR5 C36
SSD: Samsung 990 pro
İşletim Sistemi: Win 11 pro
Meslek
İnşaat Mühendisi
Bilgisayarı topladığımdan beri yaklaşık 10 aydır mavi ekran hataları defalarca karşıma çıktı. Sistemi söküp anakartı MSI'a teknik servise dahi gönderdim, BIOS güncelleyip geri yolladılar. İşlemciyi, RAM'leri, ekran kartını defalarca teste tabii tuttum ama bir sorun algılayamadım. Genelde oyunlarda alıyorum mavi ekran hatasını. Son zamanlarda yediğim 4 adet mavi ekran hatasının dosyasını bırakıyorum. Umarım bir çözüm bulabiliriz, saygılar.

Çözüm
@aknsvnc

MT/s MHz aynı şeyler takılmana gerek yok MHz diyelim biz,

Burada yazan 3000 2400 2166 değerlerini 2 ile çarparsan MHz sonucunu görmüş olursun 3000x2 = 6000 MHz.
1735992967654.png

BIOS ekranında gördüğün DEFAULT değerler sistemin için en iyi ayarlar olacak XMP / EXPO açarsan bellek kontrolcüsü 4 kanalda bu tür yüksek frekansta stabil çalıştırmaz bu yüzden mavi ekran alırsın yüksek MHz çıkmak istiyorsan 2 kanal kullanacaksın, 4 kanalda yaparsan eğer A2 A1 B2 B1 üzerinden geçiş yapacak CPU buda sana MICRO gecikme olarak dönecek ve IMC üzerinde fazla yük oluşturursun 4x kanalda, 2 DIMM kanalı kullanırken diğer boş kanallarda oluşan parazitlenmeden dolayı yine yüksek frekansa çıkman sıkıntılı olacak, benim önerim bırak ayarlar DEFAULT kalsın.
Sanırım cevabı buldum hocam sizin,

RAM'leri 4 kanalda kaç MHz çalıştırıyorsun?

BIOS da Ana sayfada ASUS XMP'si var hızları kendi overclock yapıyor sanırım. Bir ara onu açmıştım kullanırken mavi ekran aldım, kapattım yine mavi ekran aldım. RAM'lerin MHz'i fazla nasıl gelebilir bilmiyorum. ASUS anakartın kendi sitesinden uyumlu RAM'lerden çünkü. Kendim hız aşırtma gibi bir şeyle uğraşmadım.

Bu bellekleri 3200 MT/s hızında çalıştırabilirsin eğer ki yüksek MT/s oranlarına çıkma 6000 MH/z gibi 4 kanalda mavi ekran ve sistem çökmeleri kaçınılmazdır hocam çünkü işlemci bellek kontrolcüsü sınır koymuş 4 kanalda 3200 MT/s / 2666 veya 2133 bunu geçmeyin şuan BIOS ayarlarına girip 3200 MHz / 2133 profil varsa seçin yoksa DEFAULT olarak ayarlayın

14700K MAX RAM MHZ 4 Kanal için DDR5 3200 MT/s / 2666 MT/s veya daha düşük olabilir burada kesin bir bilgi yok.

1735959568999.png

1735959544395.png

Bu bellekleri 3200 MT/s hızında çalıştırabilirsin eğer ki yüksek MT/s oranlarına çıkma 6000 MH/z gibi 4 kanalda mavi ekran ve sistem çökmeleri kaçınılmazdır hocam çünkü işlemci bellek kontrolcüsü sınır koymuş 4 kanalda 3200 MT/s / 2666 veya 2133 bunu geçmeyin şu an BIOS ayarlarına girip 3200 MHz / 2133 profil varsa seçin yoksa default olarak ayarlayın.

14700k Max RAM MHz 4 kanal için DDR5 3200 MT/s / 2666 MT/s veya daha düşük olabilir burada kesin bir bilgi yok.

Eki Görüntüle 2388379

Eki Görüntüle 2388378

Haklı olabilirsin hocam. Burada Max 5600 MT/s de çalıştırın diyor RAM'leri. Yani 2800MHz'yi geçmemem lazım. 2 adet Dual olunca bir tık daha düşürmek lazım dediğin gibi 2133'e çekmek mantıklı olabilir. Ama bu MT/s ve MH/z rakamları kafamı karıştırıyor. Aldığım RAM'ler yanlış değilsem 6000MH/z. ama aslında bu 6000MT/s ve 3000MH/z de mi çalışıyor?. Sana attığım CPU-Z de XMP-6000 slotunda 3000MHz yazıyor çünkü. Ama BIOS'a giriyorum karşıma RAM'lerin 4800MHz olduğu çıkıyor. İnternette de bunların 6000MHz'ye çekmek için XMP profilinde çalıştırmak gerektiği yazıyor. Bu DDR5 işi gerçekten kafamı allak bullak etti. RAM'leri overclockla MHz'si nasıl yükseleceği internette var fakat nasıl düşüreceğim hakkında bir şey bulamadım. Yardımcı olursan çok sevinirim. Bios ayarları defaultta sana ana sayfa görselini gönderiyorum.
WhatsApp Görsel 2025-01-04 saat 15.12.08_d8aad27c.jpg

@aknsvnc

Burada yazan 3000 2400 2166 değerlerini 2 ile çarparsan MHz sonucunu görmüş olursun 3000x2 = 6000 MHz.
1735992967654.png

BIOS ekranında gördüğün DEFAULT değerler sistemin için en iyi ayarlar olacak XMP / EXPO açarsan bellek kontrolcüsü 4 kanalda bu tür yüksek frekansta stabil çalıştırmaz bu yüzden mavi ekran alırsın yüksek MHz çıkmak istiyorsan 2 kanal kullanacaksın, 4 kanalda yaparsan eğer A2 A1 B2 B1 üzerinden geçiş yapacak CPU buda sana MICRO gecikme olarak dönecek ve IMC üzerinde fazla yük oluşturursun 4x kanalda, 2 DIMM kanalı kullanırken diğer boş kanallarda oluşan parazitlenmeden dolayı yine yüksek frekansa çıkman sıkıntılı olacak, benim önerim bırak ayarlar DEFAULT kalsın.

Çözüm
@aknsvnc

Eki Görüntüle 2388609

BIOS ekranında gördüğün default değerler sistemin için en iyi ayarlar olacak XMP / EXPO açarsan bellek kontrolcüsü 4 kanalda bu tür yüksek frekansta stabil çalıştırmaz bu yüzden mavi ekran alırsın yüksek MHz çıkmak istiyorsan 2 kanal kullanacaksın, 4 kanalda yaparsan eğer A2 A1 B2 B1 üzerinden geçiş yapacak CPU bu da sana Micro gecikme olarak dönecek ve ımc üzerinde fazla yük oluşturursun 4X kanalda, 2 DIMM kanalı kullanırken diğer boş kanallarda oluşan parazitlenmeden dolayı yine yüksek frekansa çıkman sıkıntılı olacak, benim önerim bırak ayarlar default kalsın.

Anladım hocam. Şu anda stabil gözüküyor PC hiçbir şeye ellemiyorum, sanırım çok yük altında 3000MHz de çalışacak RAM'ler belki o zaman sıkıntı çıkabilir gibi duruyor. Uzun kullanımda yine bir problem olursa yazarım hocam. Teşekkür ederim yardımların için.

Anladım hocam. Şu anda stabil gözüküyor PC hiçbir şeye ellemiyorum, sanırım çok yük altında 3000MHz de çalışacak RAM'ler belki o zaman sıkıntı çıkabilir gibi duruyor. Uzun kullanımda yine bir problem olursa yazarım hocam. Teşekkür ederim yardımların için.
Rica ederim,

Anakartın DEFAULT neyse o güvenlidir.

Selamlar
Rica ederim,

Anakartın DEFAULT neyse o güvenlidir.
Selamlar dostum 8-9 gündür bir sıkıntı yaşamıyordum fakat 2 gündür tekrar mavi ekran yemeye başladım. Yine vgk.sys. Programın stabil çalışmadığından mı oluyor bu? 2 tane mini dump dosyasının linkini bırakıyorum, bir öncekiyle aynı mı kontrol edebilirsen çok sevinirim.
13.01 minidump, 14.01 minidump

Technopat Haberler

Geri
Yukarı