Şu ezberci söylemleri yapan forumdaşlarımızın ellerinde veri var mı? Ya da ne demek istediklerini bilimsel bir şekilde paylaşabilirler mi?
Forumlardaki sohbet ve samimiyet havası her zaman savunduğum bir şey, ama işin içine sayılar gidiyorsa bilimsel olmalısınız.
Örneğin: "en fazla 10 FPS fark olur" cümlesi, buradan bir şey öğrenmeye gelen insanlar için çok tehlikeli. O 10 FPS fark nerede? Hangi oyunda? Hangi işlemciler arasında?
500 FPS aldığım CS:Go oyununda diğer işlemci 510 FPS alıyorsa fark %2 kadar önemsiz iken; 50 FPS aldığım The Division 2 oyununda 60 FPS'e çıkıyorsam (hem de işlemci farkıyla!!!) Bu bir mucize olur.
Ya da para sohbetleri. "Paranız varsa Intel, yoksa AMD" derseniz. "AMD sadece paranız yoksa alınacak, her şart altında daha kötü olan markadır" demiş olursunuz. Dünyanın her yerinden server bilgisayarları, şirket bilgisayarları, mühendislik ve rendering bilgisayarları, film yapım bilgisayarları bunun aksini söylüyor. Özellikle mühendislik yazılımları ve film renderlarında AMD, %30'a varan farklarla önde gidiyor son iki senedir.
Oyun için, iki örnek verelim. AMD Ryzen 2600x ve Intel i5 8400. I5 8400 %4 kadar daha önce oyunlarda. AMD ile 60 FPS aldığınız oyunda Intel ile 62.5 FPS alırsınız demek bu.
Peki oyun dünyasının geleceği? Benim i5 6500 işlemcim var, 8 Gb DDR4 RAM ile RX 480 ekran kartı kullanıyorum. Arkadaşımın aynı ekran kartı ve RAM'i var (RAM DDR3), sadece işlemcisi AMD Fx 6300. Benim işlemcim 4 çekirdek, onunki 4 yaş daha eski ama 6 çekirdek. Biraz overclock ile, Directx 12'de çalışan The Division oyununda benim işlemci yüzünden 37 FPS'e düştüğüm yerde o 48'de kalıyor.
Neden?
Çünkü oyun dünyası çok çekirdeğe yayılma mantığını benimsiyor giderek. Yeni gelen DirectX12 Vulkan standartları bunu daha çok teşvik ediyor. Yeni oyunlarda basit bir FPS oyununun bile yapay zekası artık hatırı sayılır miktarda işlem gerektiriyor. Yine yeni gelen oyunlarda işlemler artık paralelize edilerek çok çekirdeğe paylaştırılabiliyorlar.
Kısaca gelecek bu yaklaşımda. O da şu an AMD'de. Çünkü Intel, "azıcık allar pullar seneye aynısını satarız" kafasında hiç çıkamadı. AMD, belki 7 senede bir teknoloji değiştiriyor ama her dönem geleceğe ve açık standartlara yatırım yapıyor. Geçtiğimiz seferde bunun değeri anlaşılmadı ama olay artık konsollara da sıçrayınca şimdi kıymete bindi.