Sistem Windows 10'da ve 11'de mavi ekran veriyor

Orophin94

Centipat
Katılım
14 Mayıs 2022
Mesajlar
42
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Bazen aşırı ısınma nedeniyle mavi ekran aldığımı düşünüyordum. Çünkü bazı mavi ekran hatalarından sonra bilgisayarı yeniden açtığımda fanlar hızla dönüyor ve sıcaklıklar 96-98 derece arasında oluyordu. Dün fanları temizledim ve gerçekten önemli miktarda toz çıktı.

Bilgisayarı yeniden biçimlendirdim ve temiz bir kurulum yaptım. Tüm sürücüleri Windows Güncelleme aracılığıyla yükledim. Ancak bugün yine mavi ekran hatası aldım. Bu sefer ise fanlar hızlanmadı.

İki şüpheli görünüyor gözümde. Birincisi ThrottleStop. Undervolt amacı ile sıcaklığı düşürmek için kullanıyordum. Temizlik yaparak ısınma sorununu azalttığım için bundan sonra kullanmayı durduruyorum. Umarım sorun çözülür.

Diğeri ise sıvı metal uygularken anakart üzerinde oluşmuş olabilecek bir hasar. Termal macunu değiştirdim ancak bir süre daha hata almaya devam ettim (aşırı ısınma olduğundan şüpheleniyorum ama kesin bir kanıtım yok).

Şimdi ptm7950 sipariş ettim ve gelmesini bekliyorum. Fanları temizledim. Bilgisayarı yeniden biçimlendirdim. ThrottleStop'u kaldırdım (fan temizliğiyle aşırı ısınma sorununun azaldığını düşünerek undervolt yapmaya gerek yok.) Test ediyorum. Tekrar mavi ekran alırsam çöpe atıp yeni bir bilgisayar alacağım.

Formatladığım için eski DMP dosyalarına erişimim yok. Ancak format sonrası aldığım iki DMP dosyasını aşağıda paylaşıyorum. 21 Nisan tarihli olan fan temizliğinden önce, 22 Nisan tarihli olan ise fan temizliğinden sonra oluştu. İkisinde de ThrottleStop aktifti.

Sebebi hakkında daha fazla bilgi sağlayabilecek olan var mı?

DMP dosya linklerim:

Edit1: İlk yaptığım incelemede fan hızı ve sıcaklıkla ilgili problemlerden şüpheleniyordum. İlk DMP dosyasında fanspeed tarzı bir kelime gözüme ilişti. Sitesine baktığımda 2023 Kasım ayında Control Center uygulamasının yeni versiyonunun yenilendiğini gördüm. Güncel olmak amacı ile her formattan sonra oradan indiyordum ancak bana verilen USB ile eski bir sürüm elimde vardı. Şimdi onu kuracağım.

Not: ThrotteStop ile hem core voltage değerini hem cache voltage değerini en dibe kadar çekip stres testi yaptım. Mavi ekrana sebep olmadı.

Umarım ikinci farklı DMP dosyasının hata sebebi de yeni Control Center versiyonudur.
 
Son düzenleme:
Memtest86 ile RAM'lerini test et, bellek kaynaklı duruyor. Bu islemden önce CMD'ye girip SFC /scannow komutunu kullan.


Aldığın hatanın kaynağı bellekler.

PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA (50)
 
Test ediyorum, sonucu paylaşacağım. Baştan Cache undervolt bellek hatası veriyor olabilir diye düşündüm ama dibine kadar undervolt yapmama rağmen hata vermedi. Belki de bellek hatasıdır gerçekten.
 
Windows Resource Protection found corrupt files but was unable to fix some of them.
For online repairs, details are included in the CBS log file located at
windir\Logs\CBS\CBS.log. For example C:\Windows\Logs\CBS\CBS.log. For offline
repairs, details are included in the log file provided by the /OFFLOGFILE flag.

Memtest ise ilk pass i tamamladı, ikinciyi yapıyor. Henüz bir sorun bulamadı.
 
Windows resource protection found corrupt files but was unable to fix some of them.
For Online repairs, details are included in the cbs log file located at.
windir\Logs\CBS\CBS.log. for example C:\Windows\Logs\CBS\CBS.log. for offline.
Repairs, details are included in the log file provided by the /offlogfıle flag.

Memtest ise ilk Pass'i tamamladı, ikinciyi yapıyor. Henüz bir sorun bulamadı.

Sonuçları bekliyorum, sorun bulamaz ise yeniden inceleyeceğim minidump dosyalarını etiketle beni.
 
2 pass yeterli mi? Çok uzun sürüyor ve henüz hata bulamadı. Nedense sorunların control center uygulamasından kaynaklandigina dair bı ümit var içimde. Çünkü işlemcinin 100 derece olup, fanlar çalışmadan mavi ekran aldığımı gordum.

ThrottleStop da asla hataya sebep oluyormuş gibi görünmüyor, ekstrem undervolt altında stres test yaptım ve sorunsuz tamamlandı. Böylece çok daha yüksek miktarda undervolt yapabileceğimi öğrenmiş oldum.

@GFYT

2 pass sorunsuz tamamlandı.
 
Son düzenleme:
2 Pass yeterli mi? Çok uzun sürüyor ve henüz hata bulamadı. Nedense sorunların Control Center uygulamasından kaynaklandigina dair bir ümit var içimde. Çünkü işlemcinin 100 derece olup, fanlar çalışmadan mavi ekran aldığımı gordum.

ThrottleStop da asla hataya sebep oluyormuş gibi görünmüyor, ekstrem undervolt altında stres test yaptım ve sorunsuz tamamlandı. Böylece çok daha yüksek miktarda undervolt yapabileceğimi öğrenmiş oldum.

@GFYT

2 Pass sorunsuz tamamlandı.

Testin tam olarak bitmesini bekleyin.
 
Test tamamlandı. Sorun bulunmadı. Kontrol yazılımını kaldırdım. Bu şekilde test ediyorum. Tekrar mavi ekran hatası alırsam burada paylaşacağım.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı