Bilgisayarımda önceden de güç sorunları yaşadım ve bu güç sorunları tekrar nüks etmeye başladı. OCCT testinde ekran kartı limiti 200W iken sıkıntı yok ancak limiti 350W'a çıkarttıktan sonra sistem önce klavye ve mouse'a yanıt vermiyor sonra donuyor yavaş yavaş eskiden yaptığı şeyi "CRITICAL_PROCESS_DIED" hatasını veriyor. Ekran kartı kablolarında erime yok FurMark'ta da yapıyor artık anlamadım güç kaynağı mı değiştirme vakti geldi koskoca Cooler Master 750W MWE V2 Bronz gayet 3090'ı idare edebilecek bir güç kaynağı fakat ne hikmetse eskisi gibi çökertmeye başladı tekrar. Ne yapmamı önerirsiniz? Tekrar başladığım yere geri döndüm tekrar oyun/blender vb. yüke sebep olan uygulamaları açamaz oldum. Fakat bu sefer bir ilk oldu ekran kartı çekirdek ve VRAM frekansı oldukça yükseklerde takılıyorken ilk defa donma sırasında 0 MHz gösterdi ve 5 saniye sonra malum mavi ekranı verdi. Ekran kartı bozulmuş olamaz bence.
Ekran kartım RTX 3090 Founders Edition.
Hocalarım OCCT ile tekrar test yaptım, tekrar çöktü fakat çökme sırasında test sonuçlarının bir yedeğini almış. GPU voltajı 400W yükte 11.5+ volt ile başlamış 11.3 Volta düşmüş ve kısa bir süre sonra çökmüş Yine ve yine şu lanet olası 3090'ın besleme sorunu ile karşı karşıyayım. Yakında RTX 50 serisine geçeceğim bu iş böyle yürümez. 3090 şöyle ki GameLoop'ta CODM yi 160W limit ile de 8K 120FPS oynatabiliyor iken limit olmadığı zaman 400W ile oynatmayı tercih eden verimsizlikte çığır açmış bir lanet. Bu ekran kartını iyi ki almışım performansına lafım yok ancak besleyince. Beslemeyince şurada bir RX 6600'den daha faydasız halde.
Sorun tamamen güç sorunu, voltaj 11.5'ten aşağıya indiği zaman ekran kartı frekansları 0'ı buluyor görüntü veriyor ancak sadece görüntü verebiliyor onun harici hesaplama falan yapmıyor mesela oyun açınca oyunun haritasındaki kaplamalar yüklenmeden oyun donuyor oyun sanki 144p oynuyormuş gibi kalitesiz olarak açılıyor bir süre sonra çöküyor. İnşallah bu beladan kurtulacağım.
Bulgularım sorunun yine kabloda olduğunu söylüyor, kabloyu kurcalayacağım, lehim vs. artık bir şey yapma vakti geldi. Çünkü furmark'ta güç limiti 114 olmasına rağmen öncesinde 116+ gören kart 110+ limite ulaşamadı. Kablo sorunludur ve halledeceğim.
Şükürler olsun ki sorunu çözdüm şimdilik. Çözüm: PCI-E güç kablolarını 3090 kartımın güç adaptörüne toplam 4 adet demir tel ile sağlam bir şekilde sabitleyerek çözdüm.
Sorun PCI-e güç kabloları ile 3090 güç adaptörü arasındaki temassızlık. Bu temassızlığı nerden anladın derseniz, 400W furmark testinde(çökeceğini bilerek testi açtım ve çöktü) 2 PCI-E kanalı var bu kanallardan birisi aşırı ısınırken diğeri o kadar ısınmıyordu, bu ısı farkından da anlaşılacağı üzere ekran kartı temassızlık sebebi ile iki kanaldan bir tanesinden çok daha fazla güç çekiyor. Bu PCI-e kanallarını kolan yağı ile temizledim sonra sıkıca sabitledim taş gibi oldular çok şükür bu beladan kurtuldum(şimdilik).
Hatta cihazı çökmeye zorlamak için Cyberpunk açtım yanında FurMark testi de açtım PC taş gibi hiç bana mısın demedi bu sefer.
PCI-e kanallarını takarken çok titiz davranın, arada hiç boşluk kalmasın kanal yerinden oynuyorsa da benim gibi bir şey ile sabitlemeyi deneyin benim sorunum şükür ki sadece bundan ibaretmiş.
Hocalarım kusura bakmayın erken davranmışım, PSU'nun yetersiz olduğu tanısına vardım çünkü sistem tam yük altında CPU(150W) + GPU(350W ve 400W) + RAM(60W) kasada 12 adet fan 4 adet sabit disk pompa vs. bir çok bileşen var ve bunlar için PSU'nun güç yetiştiremediği tanısına vardım en yakın zamanda 1000W PSU'ya geçerek tekrar mesaj atacağım çözdüm sanmışım ama hala aynı fakat en azından sadece ekran kartı yüke girdiği zaman ucu ucuna sistem durabiliyor.
Tabii sistemin bu bileşenlerinin anlık güç tüketimleri var mesela 3090 anlık 450W+ CPU 200W+ RAM 60W+ sistemin diğer bileşenleri vs. anlık bir güç yetersizliği mevcut.
1000W Corsair RM1000İ PSU'ya geçtim artık hiç bir derdim kalmadı.