Sistemde SATA SSD gözükmüyor

Çilekli Süüt

Decapat
Dostlar selam, yeni bir SSD aldım SATA diski biçimlendirip harf verdim. PC'de gözüküyordu sonra bu sabah uyandığımda disk yine yoktu. Bir daha aynı işlemi yaptım birkaç kere aç kapa yaptım PC'ye sürekli gözüküyordu. Sonra dışarıda 40 dakika işim vardı, PC'yi kapattım eve geldiğimde yine disk yok. SATA girişini değiştirdim güç girişini değiştirdim yine aynı. SATA kablosu yeni, SSD arkadaşımdan az kullanılmış aldım onda sorunsuz çalışıyordu. Neden olabilir bu? Yardımcı olur musunuz? Anakart modelim Prime A320M-K. Bir de PC açılırken BIOS girmemi istedi ve ekranı geçemedim, girdim kaydet çık yaptım.

Dostlar selam, yeni bir SSD aldım SATA diski biçimlendirip harf verdim. PC'de gözüküyordu sonra bu sabah uyandığımda disk yine yoktu. Bir daha aynı işlemi yaptım birkaç kere aç kapa yaptım PC'ye sürekli gözüküyordu. Sonra dışarıda 40 dakika işim vardı, PC'yi kapattım eve geldiğimde yine disk yok. SATA girişini değiştirdim güç girişini değiştirdim yine aynı. SATA kablosu yeni, SSD arkadaşımdan az kullanılmış aldım onda sorunsuz çalışıyordu. Neden olabilir bu? Yardımcı olur musunuz? Anakart modelim Prime A320M-K. Bir de PC açılırken BIOS girmemi istedi ve ekranı geçemedim, girdim kaydet çık yaptım.

Her seferinde diski yeniden başlatmamı istiyor.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-11-20 112932.png
    Ekran görüntüsü 2025-11-20 112932.png
    27,8 KB · Görüntüleme: 3
Son düzenleme:
Bu durum genelde SSD arızası değil, A320M-K’nın SATA kontrolcüsünün kararsız çalışmasından kaynaklanıyor. Bu kartlarda özellikle yeni disk takınca veya BIOS bir hata algılayınca SSD bazen hiç tanınmıyor.

Önce anakartın en stabil BIOS sürümüne dönüp dene. Son sürümler bazen sorun çıkarıyor.
SATA portunu A1/A2’ye takmak ve AHCI modunda olduğundan emin olmak da önemli.

Disk ara ara kayboluyorsa genelde anakart kaynaklı oluyor, SSD tamamen bozuk olsa hiç algılanmazdı.

Bu durum genelde SSD arızası değil, A320M-K'nın SATA kontrolcüsünün kararsız çalışmasından kaynaklanıyor. Bu kartlarda özellikle yeni disk takınca veya BIOS bir hata algılayınca SSD bazen hiç tanınmıyor.

Önce anakartın en stabil BIOS sürümüne dönüp dene. Son sürümler bazen sorun çıkarıyor.
SATA portunu A1/A2’ye takmak ve AHCI modunda olduğundan emin olmak da önemli.

Disk ara ara kayboluyorsa genelde anakart kaynaklı oluyor, SSD tamamen bozuk olsa hiç algılanmazdı.

Yeni birk disk ile deneyeceğim bir de en kararlı BIOS sürümünün hangisin olduğunu nasıl anlarım zaten BIOS son sürüm kurulu değil peki bu durumda ne yapacağım bu hep böyle mi M.2 SSD sıkıntısız çalışıyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı