Çözüldü Sisteme fan ekleyince siyah ekran geliyor ve fanlar en yüksek devirde dönüyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

UmutCan28

Decapat
Merhaba,
Kasaya bir fan eklediğimde bilgisayar açıkken bir süre sonra ekran kararıyor ve tüm fanlar son hızda dönmeye başlıyor. Reset butonuna basana kadar o şekilde kalıyor.

Daha önce takılı olan çift fanlı Arctic 34 Freezer Duo soğutucunun tek fanı kırılmıştı. (iki fan birleşip CPU_FAN girişine bağlanacak şekilde sorun yoktu.) Aynı fan modelinin benzerini alıp aynı bağlantıyla taktığımda başlayan bir sorun bu.

Başta aldığım yedek fanın üç pini var yani biri eksik diye olduğumu düşündüm ve iade ettim. Yani çift fanlı Arctic'i tek fanla kullanırken sorun düzelmişti. Ancak elimde ucuz ve çıkma ama sağlam olan başka bir kasa fanı vardı ve bunu tepe egzoz fanı olarak takıp güç olarak da diğer kasa fanlarına bağlayınca aynı sorun tekrar ortaya çıktı.

Sorunun PSU olabileceğini düşündüm ama zaten önceden de Arctic 34'ü çift fanlı kullanıyordum ve her şey yolundaydı.

Sorunun içinden çıkamadım. Kasaya yeni bir fan takıp nereye bağlarsam bağlayayım çözemedim.

(4 fanlı Frisby FC9280G ATX kasa kullanıyorum. Sistemde 3 fanlı Aorus 3060 Ti Elite ve R5 3600 takılı. Gigabyte 700W 80+ Bronze yarı modüler PSU mevcut. Anakart gigabytr B450 Aorus Elite v2)

Dosya Ekleri

• 8902DF80-A1D6-4458-A501-25A85A4B0870.jpeg
    81,8 KB · Görüntüleme: 63
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Sadece işlemci fanlarıni birleştirip cpu_fan 1’e takınca da oluyor aynı sorun. Daha önceden olmuyordu. Zaten işlemci soğutucum çift fanlıydı. Fanın birini değiştirip başka fan alınca başladı bu sorun. Halbuki o fan da aynı marka aynı özelliklerdeydi sadece tipi biraz farklıydı.

Yani işlemciye takılan fanların markası ve modeli birebir aynı olmazsa sorun mu oluyor diyeceğim ama işlemciye hiç dokunmayıp tek fanlı bırakıp,
kasanın herhangi bir yerine doğrudan psu ya bağlı yeni bir fan eklediğimde de aynı sorun oluyor.

Kasa fanlarım anakarta bağlı bile değil. Dördü arka arkaya birbirine bağlı ve direk psu ya bağlı.

İşlemci veya kasa fark etmeksizin sonradan taktığım fanı çıkardığım gibi tüm sorun çözülüyor. Ekstra fanı işlemciye de taksam, anakarta da bağlasam, direk psu ya da bağlasam sorun tekrar başlıyor. İki farklı fan markasında da denedim, sorun devam etti.
Sorunun fanla ilgili olmadığını fark ettim. OCCT ile Psu testini her başlattığımda eninde sonunda siyah ekran ve bu hatayı verdi. Muhtemelen Psu nun değişmesi lazım. 2 yıl oldu ancak 700w 80+ bronze olduğu için muhtemelen sınırda geziyor. Görüşlerinizi bekliyorum.
Arkadaşlar sorunu çözdüm. Diğer arkadaşlara faydası olur diye yazıyorum. PSU, ekran kartı vb değişiminden önce kesinlikle kasadaki kablo bağlantılarını çıkarıp yeniden takın. Ramleri söküp geri takın. Ben sürücü silip eskisini yüklediğimde düzelmesi ancak ekran kartının çift ucundan diğerini takınca sorun çözüldü. Boşu boşuna psu, garanti vb uğraşmayın. Sadece bileşenleri söküp geri takarak sorunu çözdüm. Eğer gerçekten donanımsal bir sorun yoksa proble öncelikle ucuz parçalarda arayın. Yeni kablo, termal macun vb.
Aynı sorunu bende yaşamıştım. SYS_Fan 2'ye takıyorsanız SYS_Fan 1'e takıp tekrar deneyin.

Sadece işlemci fanlarıni birleştirip cpu_fan 1’e takınca da oluyor aynı sorun. Daha önceden olmuyordu. Zaten işlemci soğutucum çift fanlıydı. Fanın birini değiştirip başka fan alınca başladı bu sorun. Halbuki o fan da aynı marka aynı özelliklerdeydi sadece tipi biraz farklıydı.

Yani işlemciye takılan fanların markası ve modeli birebir aynı olmazsa sorun mu oluyor diyeceğim ama işlemciye hiç dokunmayıp tek fanlı bırakıp,
kasanın herhangi bir yerine doğrudan psu ya bağlı yeni bir fan eklediğimde de aynı sorun oluyor.

Kasa fanlarım anakarta bağlı bile değil. Dördü arka arkaya birbirine bağlı ve direk psu ya bağlı.

İşlemci veya kasa fark etmeksizin sonradan taktığım fanı çıkardığım gibi tüm sorun çözülüyor. Ekstra fanı işlemciye de taksam, anakarta da bağlasam, direk psu ya da bağlasam sorun tekrar başlıyor. İki farklı fan markasında da denedim, sorun devam etti.
Sorunun fanla ilgili olmadığını fark ettim. OCCT ile Psu testini her başlattığımda eninde sonunda siyah ekran ve bu hatayı verdi. Muhtemelen Psu nun değişmesi lazım. 2 yıl oldu ancak 700w 80+ bronze olduğu için muhtemelen sınırda geziyor. Görüşlerinizi bekliyorum.
Arkadaşlar sorunu çözdüm. Diğer arkadaşlara faydası olur diye yazıyorum. PSU, ekran kartı vb değişiminden önce kesinlikle kasadaki kablo bağlantılarını çıkarıp yeniden takın. Ramleri söküp geri takın. Ben sürücü silip eskisini yüklediğimde düzelmesi ancak ekran kartının çift ucundan diğerini takınca sorun çözüldü. Boşu boşuna psu, garanti vb uğraşmayın. Sadece bileşenleri söküp geri takarak sorunu çözdüm. Eğer gerçekten donanımsal bir sorun yoksa proble öncelikle ucuz parçalarda arayın. Yeni kablo, termal macun vb.

Son düzenleme:
Çözüm

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…