Rehber Sitenin güvenilir olduğu nasıl anlaşılır?

Bilindiği üzere günümüzde e-ticaret oldukça yaygınalşmış durumda ve bu durumun yaygınlaşması ile beraber artniyetli insanlar da bu sektöre yönelmekte. Bu yazımda da bir web adresinin nasıl güvenilir olup olmadığını anlamanızı göstereceğim, öncelikle burada yapacağımız her şey tamamen yasal.

1. Yöntem ETBİS kaydı
ETBİS yani elektronik ticaret bilgi sistemi gümrük ve ticaret bakanlığının bir platformu olmakta olup bütün e ticaret yapan işletmelerin kayıt olması zorunlu bir platformdur ,bu platform üzerinde vergi numarası mersis numarası ve kep adresi gibi bilgileri görebilirsiniz. ETBİS sitenin güvenilir olduğunu tam olarak tespit edemese de olası bir dolandırıcılık durumunda vergi numarası ile dolandıran şahsı bulabilirsiniz.

2. Yöntem Whois sorgulama
Bilindiği üzere bir site kurmak için domain yani .com .com.TR uzantılı bağlantılara ihtiyaç duyarı,Z bunlara domain adı verilir. Whois ise bu domaini sorgulayarak bazı bilgilere erişebiliriz ve bu tamamen yasal bir yöntemdir. Whois sorgulaması ile domainin ne zaman alındığını, ne zaman süresinin biteceğini ve ne zaman güncellendiği gibi bilgilere erişebiliriz .domainin kayıt tarihi ne kadar eski ise o kadar güvenilirdirler, zira dolandırıcılar yakın tarihte domain alıp vurgun yaptıktan sonra kayıplara karışmayı hedeflerler.

Whois sorgulama adresleri:
Ayrıca Google'a whois sorgula yazark da erişebilirsiniz.

3. Yöntem sanal pos
Sanal pos dediğimiz şey web sitelerinde alışveriş yaparken kart bilgilerinizi girdiğiniz ve ödeme yaptığınız ekrandır .günümüzde en popüler olanları PayTR iyzico ve iPara sanal postur. Hangi sanal posun kullanıldığını kart bilgilerini girdiğiniz zaman ekstrede iPara/firmaismi iyzico/firma ismi şekline yazabilir ,bu sanal poslar güvenilir olduğunu kanıtlamaz ama dolandırılmanız halinde ilgili firmanın müşteri hizmetlerine bağlanırsanız kredi kartı ile ödediğiniz paranın alma sürecini hızlandırabilirsiniz.

4. Yöntem mağazadan alma
Bu yöntem ile doğruluğunu tamamen anlayamayabilirsiniz ama aklınızda bir fikir belirebilir ,sitenin müşteri hizmetleri ile görüştüğünüzde ürünleri mağazadan fiziki olarak alabilir miyim diye sorun. Evet derse dolandırıcı olma ihtimali çok düşüktür ama hayır derse o zaman riskli olabilir.

5. Yöntem Havale/EFT indirimi
Bu yöntem ile de doğruluğunu tam olarak anlayamayabilirsiniz ama site size havale EFT ile ödeme yaparsanız size indirim yapacağını söylerse uzaklaşmakta yarar var. 3. yöntemde de yazdığı üzere sanal posu aradan çıkarır ve paranın tamamı ona geçer, bu parayı almanın tek yöntemi ilgili bankanın müşteri hizmetleri ile görüşüp olayı anlatmak ve hesabına bloke koydurmak veya mahkemeye gitmek. Hesap bilgileri genelde başkalarından çaldıkları hesaplar olur, bu yüzden gerçek suçlulara ulaşılması zaman sürebilir ve bu yöntem ile verdiğiniz siparişlerin parasını almak için 1 1.5 sene bile bekleyebilirsiniz.

Umarım yardımcı olabilmişimdir, ayrıca dediğim gibi en iyi yöntem Whois yöntemidir.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Geri
Yukarı