Sıvı soğutma konum ve fan kombinasyonu önerisi

Raytrace Nomad

Hectopat
Katılım
15 Ağustos 2019
Mesajlar
15
Kullandigim sistem icin bir kasa ve sogutucu upgrade yaptim. Sizlere bir konuda danismak istiyorum.

Kasa Corsair 680X, sogutucu Corsair H150IPRO, islemci I7-9900K.


1.jpg


Amacim rutin olarak 9900K'nin tum cekirdeklerini 5GHz olarak kullanmak.

680X'de gordugum kadariyla 360MM radyatoru öne yerlestiriyorlar. Bu durumda fanlar on tarafta, radyator arka tarafta olacak ve disaridaki taze hava ilk olarak radyator ile temas edecek sonra kasaya girecek ( eger orada isinmak oluyorsa cok kasaya sicak hava girisi saglamis olacak :( )

Kasanin icinde 3 adet LL serisi sanirim yuksek statik basincli RGB fan ile geliyor. Bu durumda o fanlar bosa cikacak.

Kasada iki adet yukarida iki adet asagida 120-140MM fan yuvasi mevcut. Arka tarafta ise 1 adet 120MM nonRGB fan var.

Sorularim sunlar kasaya tek giris ondeki 3 adet 120MM 150I Pro ile gelen ML fanlardan gelecek olan hava yeterli olur mu? Elimde onlarin disinda 3 RGB 1 nonRGB 120MM fan olacak onlari nasil konumlandirmami onerirsiniz? Aklimda yukari 2 arkaya 1 asagiya 1 seklinde hepsi OUT olarak calisacak. Kasa da bir tane kalan bos yer icinde fan almak gerekir mi?

Anakart uzerinde bu kadar fan icin yeterli giris yok, acaba kasa uzerinde bulunan RGB'leri de kontrol etmeye yarayan unite kullanildigi icin kasa uzerindekiler bos mu kalacak ( Gigabyte AORUS Master ), elimdeki tum fanlar statik basinc veren fanlar olmus olacak bu dogru secenek midir?

Son olarak da ekran kartini dikey olarak takmak sogutma performansinda avantaj saglar mi? ( Gorsel olarak cok hevesli biri degilim, RGB olayi da sevdigim bir sey degil ama artik cogu bu sekilde anladigim )

Senaryo 4 seklinde yapmayi dusunuyorum.


2.jpg


Fikir ve onerileriniz icin simdiden cok tesekkur ederim.
 
'Corsair 680X ' güzel ve hemen hemen her şey zaten düşünülmüş bir kasa. Yani boşuna kafanızı yormayın ve kasanın mevcut düzenini de değiştirmeye çalışmayın. Ki daha iyisini yapacağınızı pek sanmıyorum.

Şahsen, önden serin hava alıp kasa içine sıcak hava üfleyecek şekilde radyatörünüzü konumlandırmanızı önermem. Ben olsam mevcut düzene hiç dokunmam, H150I PRO yerine, Corsair H115İ alırdım. Yada başka bir 280'lik radyatöre sahip soğutucu alırdım. 280'lik radyatör hem daha sessiz çalışacak hem de 360'lık radyatör kadar (H150I PRO) soğutacak. Ve böylece o güzelim kasanın düzenini de bozmamış olursunuz.
 
Son düzenleme:
O senaryolar haricinde, ön tarafın sağ tarafına, yani kasaya önden baktığını düşünerek fanların takıldığı yerin sağına da takılabiliyor diye biliyorum. İstersen oraya da takabilirsin radyatörü. 3 er tane siyah kablo deliği var, onlardan bahsediyorum. Bu arada kasa nasıl? Bende ciddi düşünüyorum.
 
Dışa üfleyecek şekilde konumlandırabilirsiniz o halde. (Olması gereken de o.)
Böylece kasa içine sıcak hafa yerine daha serin bir ortam oluşmuş olacaktır.
Kasanın alt tarafında da hava girişi var ve fazlasıyla yeterli olacaktır. Yani bu durumda senin tüm fanların (arka, ön ve üsttekiler) havayı alttan çekip dışarı aktaracaklardır..
 
Fena çakıldım.
Sistem bileşenleri gelmişti , bugün rahat olurum diye kahvemi koyup başladım. İlk sorun 150i pro radyatör ve fanlarının üstteki 120'lik fanlar ile çakışmasıydı. Aslında okuduklarıma göre sadece 140mm fan ile sorun olacağını sanıyordum ama burada bir çakıldık.


Neyse Radyatör çıkışını aşağı alayım dedim, fanların yerini değiştirdim ama o zaman ekran kartının üzerinden boruları rahat geçirebilir miyim diye düşünürken birde ne göreyim. Ekran karti sığmıyor.



Sonuç radyatör yada kasanın değişmesi lazım. 150ı'yı değiştirmeyeceklerini düşünüyorum ( sonuçta açıldı , fanları taktım , radyayor üzerindende anlaşılabilir ) bu durumda kasayı değiştirmem gerekiyor n11'den almıştım umarım sorun yaşamam.

İşlerin kalması ayrı can sıkıcı bir durum.

Şimdi tekrar kasa arayışındayım. Öne yada yukarı 360mm radyatör takılabilen , iyi havaalan , tercihen dual chamber bir kasa arıyorum. Önerilerinize açığım.
 

Dosya Ekleri

  • 5075abac-971b-493c-a2c5-b8fe243eef64.jpg
    5075abac-971b-493c-a2c5-b8fe243eef64.jpg
    215 KB · Görüntüleme: 226
  • r1.jpg
    r1.jpg
    175,1 KB · Görüntüleme: 195
  • rr2.jpg
    rr2.jpg
    170,7 KB · Görüntüleme: 186
  • rr3.jpg
    rr3.jpg
    215 KB · Görüntüleme: 185
Sığmış olsa da, o şekil (içeriye sıcak hava basacak şekilde) önermem, yukarıdaki mesajımda da belittim.
680X güzel bir kasa, kasayı değiştirmek yerine 360'lık soğutucuyu 280'lık bir soğutucuyla değiştirmeyi deneyin.
280'lik radyatörü tavana, kasa içindeki havayı dışarı aktaracak şekilde konumlandırmanız çok daha serin bir ortam sağlayacaktır.
 
Öncelikle geçmiş olsun. Bu kasanın bu kadar dar olduğunu hiç tahmin etmezdim meğersem kasa kare oranındaymış. Aslında bu kasaya yakışmayacak bir ölçü kullanmış Corsair. Gelelim çözüm kısmına şimdi ben kasanın tam boyutlarını bilmiyorum acaba ekran kartını dikey konumlandırabilirseniz radyatöre çarpma olasılığını el hesabı ölçebilir misiniz?
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı