Sıvı Soğutma Şart Mı?

U.Altun

Hectopat
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Merhaba arkadaşlar ben sistem topladım ve hiçbir şekilde OC işlemleri yapılmayacak. Sıvı soğutma şart olur mu? İşlemci Ryzen 2600 kendi stok soğutuculu ve GTX 1660 Ti ROG STRIX Ekran kartı mevcut.

Merhaba arkadaşlar ben sistem topladım ve hiçbir şekilde OC işlemleri yapılmayacak. Sıvı soğutma şart olur mu? İşlemci Ryzen 2600 kendi stok soğutuculu ve GTX 1660 Ti ROG STRIX Ekran kartı mevcut.
Sıvı soğutucularda birde yabancı forumlarda çok kaza okumuştum radyatörden sızdırma gibi ayrıca yakın bir arkadaşımında başına geldi 20bin çöp oldu. 2. makina olarak ryzen 2600 kullanıyorum stealh soğutucu benim nazarımda soğutma için yetersiz bakır bloğu çok ince ve fanı bence performanslı değil. Spire ve max için bişey diyemeyeceğim ancak stealth tamamen o anlık masraf kurtarır 4 bakır borulu güzel bir kule soğutucu iş görür gibi duruyo. Örneğin 212 evo veya akas nero 3 falan gibi.

Sıvı soğutma kaliteli almadıkça gereksiz. Gidip ML240L gibi bir soğutucu alacaksanız sadece görünüş mesela. H100i altı alınmaz. Arctic Freezer 34 eSports hava soğutucusu fiyatına oranla çok iyi mesela bazı sıvı soğutuculardan derece olarak daha düşük sonuçlar veriyor testlere bakabilirsiniz.

xdxdxd.png
xdxdxd2.png

Bende de Ryzen 5 2600 ve birlikte gelen Wraith Stealth stok soğutucu var. Ağır oyunlarda (örneğin BF5, Anthem, Battlefront II gibi) kasanın yan kapağı kapalı ise ısı 70-78°C'lere, yan kapak açık ise 60-67°C'lere kadar yükseliyor. Boştaki sıcaklık ise yaklaşık 40-45°C.

Bu arada ben;
  • BIOS'dan Core Performance Boost özelliğini kapalı biçimde kullanıyorum. Böylece işlemci boş yere frekans yükseltmiyor ve 3400'e limitleniyor. Oyunlarda FPS farkı yok.
  • Bir de BIOS'dan Cool'n' Quiet özelliğini açık biçimde kullanıyorum.
Bunlar ısıyı düşüren etmenlerdir. Performansı olumsuz yönde etkilemiyorlar, bu şekilde ayarlamanızı tavsiye ederim. Kasanın bulunduğu yer temizse ya da bir masanın üzerinde kullanıyorsanız yan kapağı çıkarabilirsiniz. @U.Altun Bu arada benim de kasam Cooler Master MB520 @A. Velestine

Şart değil tabii ama olursa iyi olur. HDD yerine SSD almak gibi, ya da 16GB RAM yerine 32GB almak gibi düşünebilirsin.

16GB RAM günümüz için yeterli bir seviyedir ancak 32GB ram alırsan daha iyi olabilir.
HDD sıkıntı çıkartmayacaktır ancak SSD alırsan pek çok durumda daha "seri" olacaktır.
Kaliteli hava soğutma işini çok rahat görmeni sağlar ancak Sıvı alırsan daha "serin" çalışacaktır.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı