Sıvı Soğutmalı Laptopa Overclock

• Konuyu başlatan GlorfindeI
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 15
  • Görüntüleme 2.051
G

GlorfindeI

Ziyaretçi
Öncelikle herkese merhaba. Benim kendi sistemimin yanında bir de kız arkadaşım için düzenlediğim i5 2450M işlemcili (3.2 GHz) AMD Radeon HD 7600m ekran kartlı 8 GB RAM'li bir laptopum var ve laptopta masaüstü sıvı soğutma takılı. Sistem boştayken 32 derecede ağır yük altında, oyunlarda 45 derecede çalışıyor. Beraber Rainbows Six: Siege oynamak için biraz overclock yaptım. Normalde 450 MHz çekirdek 800 bellek hızı var. Çekirdeği 600, bellek hızını 900'e çektiğimde FPS artışı bariz oldu, ısıda hiçbir değişme olmadı. 50'yi görmüyor bile sonra 650 deneyeyim dedim oyuna girdiğimde tüm ekran düz çizgilerle kaplıydı. Yüreğim ağzıma geldi, direkt çıktım eski haline getirdim bilgisayarı, şimdi sevgili dostlar, bilgisi ve tecrübesi olan birisi bana bu konuda tavsiye verebilir mi? Sizce OC yapmalı mıyım, evetse ne kadar?

Son düzenleyen: Moderatör:
O.C’den çok sıvı soğutmayı merak ediyorum şu an. Ve normal dizüstü bilgisayarlarda O.C. çok mantıklı bulmuyorum. Hem zaten çok ısınıyor bir de O.C. yapıldığında kim bilir nasıl olur. Fan sesinden bahsetmiyorum bile. Ama o sıvı soğutmayı çok merak ettim.

Laptopun resmini atar mısın çok merak ettim :)
Şu anda fakültedeyim akşama doğru atacağım. Coolermaster'ın 120'lik bir sıvı soğutmasını kullanıyorum. Laptop zaten 2012 yılında alındı. Kapağını falan delip mutluluk verici bir sonuca eriştim. Isı ses problemim hiç yok. Gpu sıcaklığı dediğim gibi overclock yapılmış haliyle bile 50 dereceye yaklaşmıyor bile. Bir problem yaşanacaksa o ısıdan olmayacak bundan eminim. Başka ne gibi bir problem yaşanır mı onu bilmiyorum.

Laptopun görüntüsünü ben de çok merak ettim.

OC işine gelince; güvenli (OC'ta risk asla sıfır değildir ve tüm sorumluluk size aittir) bir yol önereyim.
1) asla aynı anda hem çekirdek hem hafıza hızlarını arttırmayın. Önce çekirdek ile başlayın.
2) sistem artışları 5'in ya da 6'nın katları şeklinde uygulayacaktır. Bu yüzden 10'ar 10'ar arttırıp 5-6 dk'lık testler yapın. 1000-1010-1020 gibi.
3) herhangi bir testte hata aldığınız an 5 MHz geri dönün. Testi yeniden yapın. Sorun devam ediyorsa 5MHz daha düşün.
4) sorunsuz dediğiniz hızdan 5 daha düşün. Elinizdeki en çok zorlayıcı oyunu en az yarım saat oynayın. Hata var mı diye gözlemleyin.
5) adımları şimdi de VRAM için tekrar edin.

Not: saat hızı hatası kendini siyah ekran ve PC donması olarak gösterir. VRAM hatalarında ise ekranda "kalıntılar" denilen hatalı görüntüler oluşur.

Laptopun görüntüsünü ben de çok merak ettim.

OC işine gelince; güvenli (OC'ta risk asla sıfır değildir ve tüm sorumluluk size aittir) bir yol önereyim.
1) asla aynı anda hem çekirdek hem hafıza hızlarını arttırmayın. Önce çekirdek ile başlayın.
2) sistem artışları 5'in ya da 6'nın katları şeklinde uygulayacaktır. Bu yüzden 10'ar 10'ar arttırıp 5-6 dk'lık testler yapın. 1000-1010-1020 gibi.
3) herhangi bir testte hata aldığınız an 5 MHz geri dönün. Testi yeniden yapın. Sorun devam ediyorsa 5MHz daha düşün.
4) sorunsuz dediğiniz hızdan 5 daha düşün. Elinizdeki en çok zorlayıcı oyunu en az yarım saat oynayın. Hata var mı diye gözlemleyin.
5) adımları şimdi de VRAM için tekrar edin.

Not: saat hızı hatası kendini siyah ekran ve PC donması olarak gösterir. VRAM hatalarında ise ekranda "kalıntılar" denilen hatalı görüntüler oluşur.
Cevabınız için çok teşekkür ederim uygulayacağım. Overclock işleminde sizce aşırı sıcaklık dışında tehdit edici bir unsur var mı ? Dediğim gibi bilgisayar hiçbir şartta ısınmıyor. İşlemi doğru yapıp, overclock'u gerçekleştirdikten sonra sıcaklık sorunu yaşamamama rağmen bir arıza durumu yaşar mıyım sizce ?

Dizüstü sistemler sahip oldukları soğutma sistemlerinin yetersizliği nedeniyle hız aşırtmaya uygun aletler değildir. Çoğu dizüstü sistemin fanını bile kontrol edemezsiniz yazılım ile çünkü üreticiler gerekli bilgileri paylaşmaz genelde.
Dizüstü sisteme hız aşırtma denemesinde bulunan çoğu insan sıcaklık problemleri nedeniyle beklediği performansı, bırakın kazanmayı; aksine bir o kadar eksiye girmiştir :) Çoğu dizüstü sistemlerde bulunan mobil işlemcilerin çarpan kilitlerinin de kapalı olduğunu düşünürsek, stabil olarak yapabileceğiniz OC miktarı iyice yerlere inmektedir.

Sıvı soğutma entegre etme çabana gelecek olursak; öncelikle çabandan ötürü tebrik ederim, en azından bir şeyleri deneme arzun - isteğin - çaban var. Ancak bazı işlerin yarardan çok zarar getirdiğini; içindeki o arzu - merak bir süre sonra söndüğünde anlayabilirsin :)

Dizüstü sistem nedir? Taşıyabileceğimiz, hafifliğin önem arz ettiği - gittiğimiz yerde masaya koyup çalışabileceğimiz ve kapağını kapattığımızda incecik bir hale bürünen bilgi işlem kapasitesine sahip cihazdır değil mi?

Sen bu dizüstü sisteme radyatör takmaya kalkarsan, ortada borular dolaşırsa, masaya koyduğunda CPU bloğu yüzünden dengeli bir şekilde oturamazsa - katladığında incecik olmuyorsa - taşırken ağırlık çekiyorsan ne anlamı kaldı dizüstü sistem kullanmanın?
Dizüstü sistemlere sıvı soğutma entegre etmek mantıklı bir iş olsa, senden önce yapacak birçok firma olurdu :) Yine de merak ediyorum ve fotoğrafları bekliyorum.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı