Sıvı Soğutmalı Laptopa Overclock

• Konuyu başlatan GlorfindeI
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 15
  • Görüntüleme 2.048
Cevabınız için çok teşekkür ederim uygulayacağım. Overclock işleminde sizce aşırı sıcaklık dışında tehdit edici bir unsur var mı ? Dediğim gibi bilgisayar hiçbir şartta ısınmıyor. İşlemi doğru yapıp, overclock'u gerçekleştirdikten sonra sıcaklık sorunu yaşamamama rağmen bir arıza durumu yaşar mıyım sizce ?
Dediğim yöntemle en fazla 2 defa hata ile karşılaşacağınız için cihaz ömrünü etkileyen bir şey olmayacaktır. Soğutma işi zaten otomatik, sistem belli sıcaklığa kadar izin verir. OC olsa da olmasa da ekran kartının izin verilen sıcaklıkları bellidir. Bu ayarı değiştirmezseniz ve voltaj ile de oynamazsanız sorun olmaz.

Laptopun görüntüsünü ben de çok merak ettim.

OC işine gelince; güvenli (OC'ta risk asla sıfır değildir ve tüm sorumluluk size aittir) bir yol önereyim.
1) asla aynı anda hem çekirdek hem hafıza hızlarını arttırmayın. Önce çekirdek ile başlayın.
2) sistem artışları 5'in ya da 6'nın katları şeklinde uygulayacaktır. Bu yüzden 10'ar 10'ar arttırıp 5-6 dk'lık testler yapın. 1000-1010-1020 gibi.
3) herhangi bir testte hata aldığınız an 5 MHz geri dönün. Testi yeniden yapın. Sorun devam ediyorsa 5MHz daha düşün.
4) sorunsuz dediğiniz hızdan 5 daha düşün. Elinizdeki en çok zorlayıcı oyunu en az yarım saat oynayın. Hata var mı diye gözlemleyin.
5) adımları şimdi de VRAM için tekrar edin.

Not: saat hızı hatası kendini siyah ekran ve PC donması olarak gösterir. VRAM hatalarında ise ekranda "kalıntılar" denilen hatalı görüntüler oluşur.

Resimlerde göründüğünden daha pratik bir yapısı var.. Sıvı soğutma gücünü usb kablo ile alıyor. Bugün hava gerçekten Denizli ilinde sıcak. Bu sistemi de etkiliyor doğal olarak. Sıvı soğutmasız 50-55 derece oluyor. Sıvı soğutmayı taktığım zaman 37 derece sabit. Akşam olup biraz hava serinleyince 33 derece olur. Sıvı soğutmayı pratik bir şekilde taktım. Eğer çıkarmam gerekirse (Gerekmeyecek çünkü evde bir kasa ayrıca bir laptop daha var.) 5 dakika bile almıyor.. Dizde dahi kullanılabiliyor. Eğer masaüstü kullanılacaksa normal laptoptan bir farkı yok. Bu arada sayın bilgisayar kurdu, yeni nesil oyuncu dizüstü bilgisayarları kütük gibiler. Sizin söyledikleriniz macbook ve türevleri. Onlarla oyun oynandığını sanmıyorum. İcatlar ihtiyaçlardan doğar. Eğer başkaları da "mantıklı olsaydı senden önce başkaları yapardı" deseydi taşları birbirine çarpıp ateş yakmaya çalışıyor olurduk.

111.jpg 3333.jpg 4444.jpg 222222.jpg

37 Boşta Sıvı Soğutmalı
52 Boşta Sıvı Soğutmasız
Laptoplara overclock yapılması doğru değil. Silikon bazında OC'ye uygun parçalar değiller.

Laptopa nasıl sıvı soğutma bağladınız, bir fotoğraf atma şansınız var mı?
O.C’den çok sıvı soğutmayı merak ediyorum şu an. Ve normal dizüstü bilgisayarlarda O.C. çok mantıklı bulmuyorum. Hem zaten çok ısınıyor bir de O.C. yapıldığında kim bilir nasıl olur. Fan sesinden bahsetmiyorum bile. Ama o sıvı soğutmayı çok merak ettim.
Sıvı soğutmayı nasıl yaptın bilmiyorum ama çok yüksek değerlere çıkamayacağın belli. 600-650 değerleri arasında bir seçim yapabilirsin çekirdek frekansı için. Mutlu olacağınız oyunlar oynayın.
Laptopun resmini atar mısın çok merak ettim :)
Dizüstü sistemler sahip oldukları soğutma sistemlerinin yetersizliği nedeniyle hız aşırtmaya uygun aletler değildir. Çoğu dizüstü sistemin fanını bile kontrol edemezsiniz yazılım ile çünkü üreticiler gerekli bilgileri paylaşmaz genelde.
Dizüstü sisteme hız aşırtma denemesinde bulunan çoğu insan sıcaklık problemleri nedeniyle beklediği performansı, bırakın kazanmayı; aksine bir o kadar eksiye girmiştir :) Çoğu dizüstü sistemlerde bulunan mobil işlemcilerin çarpan kilitlerinin de kapalı olduğunu düşünürsek, stabil olarak yapabileceğiniz OC miktarı iyice yerlere inmektedir.

Sıvı soğutma entegre etme çabana gelecek olursak; öncelikle çabandan ötürü tebrik ederim, en azından bir şeyleri deneme arzun - isteğin - çaban var. Ancak bazı işlerin yarardan çok zarar getirdiğini; içindeki o arzu - merak bir süre sonra söndüğünde anlayabilirsin :)

Dizüstü sistem nedir? Taşıyabileceğimiz, hafifliğin önem arz ettiği - gittiğimiz yerde masaya koyup çalışabileceğimiz ve kapağını kapattığımızda incecik bir hale bürünen bilgi işlem kapasitesine sahip cihazdır değil mi?

Sen bu dizüstü sisteme radyatör takmaya kalkarsan, ortada borular dolaşırsa, masaya koyduğunda CPU bloğu yüzünden dengeli bir şekilde oturamazsa - katladığında incecik olmuyorsa - taşırken ağırlık çekiyorsan ne anlamı kaldı dizüstü sistem kullanmanın?
Dizüstü sistemlere sıvı soğutma entegre etmek mantıklı bir iş olsa, senden önce yapacak birçok firma olurdu :) Yine de merak ediyorum ve fotoğrafları bekliyorum.
Resimler atıldı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Resimlerde göründüğünden daha pratik bir yapısı var.. Sıvı soğutma gücünü usb kablo ile alıyor. Bugün hava gerçekten Denizli ilinde sıcak. Bu sistemi de etkiliyor doğal olarak. Sıvı soğutmasız 50-55 derece oluyor. Sıvı soğutmayı taktığım zaman 37 derece sabit. Akşam olup biraz hava serinleyince 33 derece olur. Sıvı soğutmayı pratik bir şekilde taktım. Eğer çıkarmam gerekirse (Gerekmeyecek çünkü evde bir kasa ayrıca bir laptop daha var.) 5 dakika bile almıyor.. Dizde dahi kullanılabiliyor. Eğer masaüstü kullanılacaksa normal laptoptan bir farkı yok. Bu arada sayın bilgisayar kurdu, yeni nesil oyuncu dizüstü bilgisayarları kütük gibiler. Sizin söyledikleriniz macbook ve türevleri. Onlarla oyun oynandığını sanmıyorum. İcatlar ihtiyaçlardan doğar. Eğer başkaları da "mantıklı olsaydı senden önce başkaları yapardı" deseydi taşları birbirine çarpıp ateş yakmaya çalışıyor olurduk.
https://i.hizliresim.com/r5kPam.jpg
37 Boşta Sıvı Soğutmalı
52 Boşta Sıvı Soğutmasız

resimler atıldı

İlginç bir çalışma. Çığır açmışsın resmen. :D

İlginç bir çalışma. Çığır açmışsın resmen. :D
😀 Usta senelerce cebelleştim bu bilgisayarla. Kız arkadaşımın kendi bilgisayarı var ben geçen sene sistem topladım. Buda açığa çıktı. Senelerce neler neler denedim. Her türlü soğutma yöntemi denendi. 80 derece olacak sıcaklık maksimum 75 dereceye düşüyordu. Aklımda da ne zamandır "böyle yapsam nasıl olur acaba ?" sorusu vardı. Yaptım, bundan daha serin çalışan dizüstü bilgisayar görmedim. Şu an oyun oynuyor, saatler geçti 41 derece bilgisayar ve hava bunaltacak derecede sıcak denizlide 😀 Teşekkür ederim bu arada övgü olarak aldım.

😀 Usta senelerce cebelleştim bu bilgisayarla. Kız arkadaşımın kendi bilgisayarı var ben geçen sene sistem topladım. Buda açığa çıktı. Senelerce neler neler denedim. Her türlü soğutma yöntemi denendi. 80 derece olacak sıcaklık maksimum 75 dereceye düşüyordu. Aklımda da ne zamandır "böyle yapsam nasıl olur acaba ?" sorusu vardı. Yaptım, bundan daha serin çalışan dizüstü bilgisayar görmedim. Şu an oyun oynuyor, saatler geçti 41 derece bilgisayar ve hava bunaltacak derecede sıcak denizlide 😀 Teşekkür ederim bu arada övgü olarak aldım.

Bunu düşünüp yapabilmen bile çok güzel bence. Kaba bir görüntüsü olsa da işinizi görüyor. :D

Bunu düşünüp yapabilmen bile çok güzel bence. Kaba bir görüntüsü olsa da işinizi görüyor. :D
Aslında benim hoşuma bile gitti, kullanımda rahatsız eden bir tarafı yok ama ekranın arkasında bir radyatör olması tuhaf tabi 😀 Ama 20 yıla yakındır bilgisayarla haşır neşir olan birisi olarak ilk defa sıcaklığın bu kadar etkili bir biçimde düştüğüne şahit oluyorum. Boşta 50 derece oyunda 80 derece çalışan bir sistemin neredeyse sıvı soğutmalı bir masaüstü bilgisayar sıcaklığını yakalamış olması gerçekten ayrı bir zevk verdi 😀
Dediğim yöntemle en fazla 2 defa hata ile karşılaşacağınız için cihaz ömrünü etkileyen bir şey olmayacaktır. Soğutma işi zaten otomatik, sistem belli sıcaklığa kadar izin verir. OC olsa da olmasa da ekran kartının izin verilen sıcaklıkları bellidir. Bu ayarı değiştirmezseniz ve voltaj ile de oynamazsanız sorun olmaz.
Dediğiniz yöntemi deneyerek 450 Mhz olan çekirdek hızını 600 Mhz'e, 800 olan bellek hızını 900 Mhz'e çektim. Bir süre bu şekilde kullandım bilgisayarı oyunlarda 40-43 derece arasında gezdi. Daha sonra 425-925 denedim. Bu sefer görüntüde kırmızı lekeler oluştu. Tekrar geri aldım. Yaklaşık yarım saatlik bir denemenin ardından oyunda donma yaşandı. Kapattım ekran kartı driver'ını silip tekrar yükledim. Normal haline geri döndü bilgisayar fakat merak ediyorum ısı olmamasına ve voltaj vermememe rağmen neden böyle sorunlar yaşandı. Dediğim gibi daha önce overclock tarzı bir işe hiç girişmedim. Hep laptop kullanmış olmamdan ötürü. Voltaj vermeden aşırı yükseltme yapmış olmamdan mı kaynaklanıyor acaba
Dediğiniz yöntemi deneyerek 450 Mhz olan çekirdek hızını 600 Mhz'e, 800 olan bellek hızını 900 Mhz'e çektim. Bir süre bu şekilde kullandım bilgisayarı oyunlarda 40-43 derece arasında gezdi. Daha sonra 425-925 denedim. Bu sefer görüntüde kırmızı lekeler oluştu. Tekrar geri aldım. Yaklaşık yarım saatlik bir denemenin ardından oyunda donma yaşandı. Kapattım ekran kartı driver'ını silip tekrar yükledim. Normal haline geri döndü bilgisayar fakat merak ediyorum ısı olmamasına ve voltaj vermememe rağmen neden böyle sorunlar yaşandı. Dediğim gibi daha önce overclock tarzı bir işe hiç girişmedim. Hep laptop kullanmış olmamdan ötürü. Voltaj vermeden aşırı yükseltme yapmış olmamdan mı kaynaklanıyor acaba

Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı