Sıvı soğutmanın çalışıp çalışmadığını anlama

776527

Femtopat
Aşağıdaki resme dikkatli bakın anakart ROG STRIX B550-F Gaming DDR4.
Şimdi şöyle açıklayayım. Anakartın bu sağ üstte sıvı soğutma takılı tamam mı? (hazır sistemde böyle konulmuş radyatör ve fanlar öne takılmış sıvı sogutma 240mm DarkFlash'ın v2.6 model sıvı sogutucusu) BIOS ayarlarından her şeyi otomatiğe aldım. AiO vsb vsb dalaveresi dısable geliyor, onu bile otomatige aldım. Şimdi sıvı sogutmada 3 giriş var. Biri 5V kanalı RGB kontrol etmek için. Anakartta o takılı.

Görsel

Geriye kalan sıvı sogutmadan 2 tane kablo çıkıyor biri 3 pinli biri 4 pinli. Konuyu daha iyi anlamanız için ben teker teker tane tane açıklayayım.
CPU fan "a" kısmında 3'lü kabloyu taktıgımda diğer kalan 4 pinliyi de görseldeki "b" cpu_opt' takarsam fan devri otomatik çalışıyor sıvı sogutmadan ses gelmiyor. Ama böyle oyunlara girdigimde falan ısıya göre otomatik fan devirleri artıyor. Çalışıp çalışmadıgını anlamıyorsun yani (bu arada ilk defa sıvı sogutma kullanıyorum) fakat BIOS'tan görüyorsun. CPU fan devri ısıya göre artıyor normalde.

Bu dogru olan diye düşünüyorum.

Şimdi tam tersini b ye 4 pinli A ya da 3 pinli yaparsam.
PC açarken su sesini duyuyorum bu sıvı sogutmanın çalıştıgını anlamına geliyor diye düşünüyorum fakat RPM başlarda düşük oluyor 900 falan ama MSI Afterburner programından ısıyı baktığımda sanki değerler hemen hemen aynı gibi hissettiriyor. İşlemci her iki türlü de yapsam fan girişlerini 30-40'larda çalışıyor yani işlemciyi çok zorlayacak oyunlarda 60-65 falan. Hangisi daha dogru mantıklı ısıyı dağıtıyor ya da dengeliyor uzun ömürlülük açısından bilmiyorum.

Yani şimdi hangisi daha dogru?

PC açarken su sesini duyuyor olmam bu sıvı sogutmanın pompalarının ısıyı dengeledigini falan yahutta düz tabiricaiz çalıştıgını anlamına geliyor fakat sıvı sogutma PC her açışta 1-2 su sesi geliyor. Bunu not düşün ama sonra hemen gidiyor daha da o sesi duymuyorum yani PC kapatıp açana kadar tekrar.

Bilmiyorum hangisi dogru hangisi yanlış kafam karıştı ama su sesi geliyorsa büyük ihtimal dogru yere takmışımdır (yani cpu_opt 4 pinli girişi taktıgım zaman). Şu an böyle takılı daha da kurcalamadım. Ama mesela öteki yandan fanların devirleri ısıya göre yükselmiyor acaba sıvı soğutmayı üstte mi takmam gerekli? Anakartın sol tarafında aşağıda aıo_pump var oraya taksam kablo yetişmiyor. Sıvı sogutma radyatörü ve fanlar öne takılmış zaten. Hazır sistem ve bir de anlamadığım için kurcalamak istemiyorum açıkçası.

Var mı yardımcı olacak kişi?

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı