Siyasetçi olmak için hangi karakteristik özelliklere sahip olmak gerekiyor?

Haklısınız ama şu an yok gibi. Tarih hocamız derste TBMM'de tek dürüst milletvekili Yavuz Ağıralioğlu demişti.

O karakter olarak nasıl biri?

Anladım. Bir soru soracağım. Ben utangaç biriyim. Bu özelliğim siyasete girmeme engel mi? Siyasete girmek için bu özelliğimi yenmem gerekli mi?

Tamamdır. Bilgi verdiğiniz için çok teşekkürler.

Siz hangi türü tercih etmeyi düşünüyorsunuz hocam? Arka planda mı olacaksınız yoksa sahnede mi?
 
O karakter olarak nasıl biri?
İroni yapmıştım, kendisi pek pasif bir beyefendiydi, olmamanız gereken karakterlerden biri diyebilirim.


Bana kalırsa siyasetçi olmanın en önemli faktörü karizma ve kendini kabul ettirebilme faktörüdür. En büyük örnek olarak Recep Tayyip Erdoğan başarılı bir siyasetçidir, karizma faktörünü oldukça iyi kullanmış ve kendisinin peşinden büyük kitlelerin gitmesini sağlamıştır, bu adam 21 senedir kendini bir şekilde seçtirtiyorsa, demek ki başarılı bir siyasetçidir ve halkın nabzını iyi yoklama yeteneğine sahiptir. Bundan farklı olarak Selahattin Demirtaş vardır, kendisi karizmatik bir liderdir ve etnik yönden ırkçılığa uğrayan kürtlerin gönlünü kazanmış ve kendinin peşinden giden oldukça büyük kitleler yaratmıştır, ben HADEP, HEP, BDP vs. zamanından kalma hatırlanan bir siyasetçi hatırlamıyorum mesela. Bir de başarısız siyasetçi örneklerini inceleyelim, mesela Devlet Bahçeli, hitabet yeteneği çok iyi değil, karizmatik birinden ziyade daha normal birini andırıyor ve milliyetçi kitlelerin desteğini de kaybetti zaten. Bir de çok başarılı olmayan siyasetçilerden Erdal İnönü'ye bakalım, kendisi daha çok eski CHP kitlesi ve sosyal demokrat kitleler harici pek etkili olamamış bir siyasetçidir, hitabet yeteneği güçlü değildir ve kitlelere etkili olamamıştır.

Siyasetçi olmak için Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü okumanız sizi sadece yönetim bilimlerinde uzman kılar, zaten bu bölümün amacı siyasetçi yetiştirmek değil, il idaresinde mülki amir yetiştirmektir.

Kısacası karizma faktörünü iyi kullanır, kitleleri tanır ve nabza göre şerbet dağıtır, iyi bir hitabet yeteneğine sahip olursanız bir de uçuk fikirleriniz olmazsa, siyasi olarak başarılı olabilirsiniz. Bir sürü faktör var fakat en önemliler bunlar bana kalırsa.
 
Biliyorum. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun 2014'te Cumhurbaşkanı adayı gösterilmesine halk tepki göstermişti. Hatta 10 Ağustos 2014 cumhurbaşkanlığı seçimi olduğu gün sünnet düğünüm vardı oradan hatırlıyorum.

Yani utangaç olmam siyasete girmemi engeller değil mi?
 

Geri
Yukarı