Sizce C++ ile başarılı bir kariyer Türkiye'de ne kadar mümkün?

Çoğu kişi dilin çok poüler olacağını söylüyor hatta bir kanalda baştan golang developer ve bu yönde kariyer planlamasını anlatıyorlardı.
Şirketler bazında daha çok yolu var. Muhtemelen Rust’da bir gün iyi bir konuma gelecek ama onun da çok yolu var. Google arkasını bırakmazsa belki Carbon’da gelecekte iyi bir yere gelebilir ama o daha embriyo sayılır tabi.
 
Bir zamanlar D dili popülerleştirmeye çalışıldı ama unutuldu. Go, Rust, gibi moda şeylere kafanızı yormayın. Neler geldi, neler geçti. C++ her zaman aranır. Çünkü bir Sanayi standardı. Her yerde geçer.
 
Çoğu kişi dilin çok poüler olacağını söylüyor hatta bir kanalda baştan golang developer ve bu yönde kariyer planlamasını anlatıyorlardı.


Dil popülerliği ya da "en iyi programlama dili hangisi" tarzı şeylere çok kafayı takmamak lazım. En iyi programlama dili yoktur, iyi programcı vardır.

Bir zamanlar perl diye popüler bir dil vardı, sonra web tarafında php, script için python vs. popülerleşince perl piyasadan yok oldu gibi bir şey oldu.

Forumdaki bir başka konuda, "python geleceği parlak bir dil ve gittikçe popülerleşiyor, özellikle backend için c# ve java'nın yerine geçebilir gelecekte" gibi bir yorum okudum mesela, popülerlik zaman içinde artabilen, azalabilen, piyasa şartları, dilin özellikleri (syntax basitliği, öğrenme kolaylığı vs.), communitysi vs. ile alakalı bir şey.

Not: Python javadan da, c#tan da daha önce çıkmış bir dil, yani onlardan daha eski ama kullanışlılığının geç fark edilmesiyle geç popülerleşen bir dil. Python yeni çıkmış bir dilmiş gibi gelecekte javayı da c#ı da unutturacak denmesi bana komik gelmişti.

Java 90larda çıkmış bir dil, dil yapısı, platform free oluşu vb. ile piyasada inanılmaz bir kullanım oranı yakaladı. Sonra c# çıktı mesela, benzer syntax ve benzer amaçlı bir dil. Epey sonrası kotlin diye bir dil çıktı mesela, bu diller Javayı piyasadan sildiler mi? Hayır. , İyi java developerlar ya da iyi c# developerlar ya da iyi kotlin developerlar bu dillerin ekmeğini yediler, yemeye de devam edecekler, iyi python/c/c++ vb. developerlar hatta demin dediğim gibi iyi perl developerlar da öyle, dil popüleritesi azalsa dahi siz ekmek yiyebiliyorsunuz işinizi düzgün yapıyorsanız.

Tabi gidip de; "bankalarda antika sistemler hala mevcut bu yüzden cobol öğrenin sağlam para kazanırsınız" denmez elbette, o kadar da değil.

Ancak en popüler dili seçeyim demek yerine programlama temellerini daha düzgün oturtmak daha önemli diye düşünüyorum. Yoksa ister golangın ya da başka bir dilin kurallarını tamamen ezberleyin; yazılan kod düzgün çalışmıyorsa, istenen şeyi yapamıyorsa, efektif değilse, çözülmesi gereken sorun için çözüm oluşturmuyorsa size fayda sağlamaz. Popüler dil öğrendim piyasada aranan adam oldum diye bir olay yok. Tek dil öğrendim ömür boyu başka bir şey öğrenmeme gerek kalmadı diye bir şey yok. Javascript öğrendim, böylece backendde de frontendde de tek dil bana yetecek diye bir şey yok. Yazılım geleceğin mesleği (ben 90larda çocuktum, bu geyik gene vardı), öğrenirsem işsiz kalmam diye bir olay yok. En iyi programlama dili buymuş, bu dil sayesinde diğer dandik dilleri bilenler aç kalırken ben para kazanabileceğim olayı yok.

O kanaldaki golang kariyer planlamasının dinlemesi yerine daha faydalı şeyler takip edilebilir diye düşünüyorum (doğru tahmin ediyorlar ya da yanılıyorlar bilemeyiz tabi). Başka kişiler de başka teknolojilerden bahsediyor muhtemelen, yani mesela atıyorum bir node.js developer getirtip ona da node.js övdürtüyorlardır; ara ara böyle farklı fikirler hakkında bilgi sahibi olunabilir ve karşılaştırma yapılabilir ama kariyer planlaması yapabilmek için temel olarak öğrenilmesi gereken pek çok şey olduğu unutulmamalı, önce bir seviyeye gelinir ondan sonra kariyer planlaması yapılır. Youtubeda bunu diyorlar, linkedinde şunu diyorlar vs. diye çok moda girmemek gerekiyor, desinler.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı