Sizce geleceğin mesleği ne?

Çok spesifik eğitimler üzerinden gelen meslekler her zaman az insana hitap edecek. Bizim gibi bir ülkede okuyup Dünya'ya hitap etmek istiyorsanız genel bölümler her zaman daha kaliteli bir tercih olacaktır. Genetik yerine biyoloji okuyup, yükseğini genetik üzerinden yapmak, astronot yerine gök bilimci olmak gibi. Eğer bu tarz meslekler seçilecekse önce genel bölümlerde bir şeyler başarmalısınız. Bu tarz bölümlerde güzel işler yapmak için en iyi yüzdelik dilimlerin içinde olmalısınız.
Saydığım bölümlerin bazilari sayılı üniversitelerde ciddi sıralamalar istiyor zaten. Bos beleş bölümler değil.
 
Merhaba, kendi kişisel seçimlerim;

1- Mekatronik Müh.liği
2- Enerji Sistemleri Müh.liği
3- Bilgisayar/Yazılım Müh.liği
4- Siber Güvenlik Uzmanlığı
5- Biyomedikal Müh.liği'dir.

Yıllar içinde değerini kaybetmeycek olan bölümler ise; Tıp, hukuk, mühendislik, enerji, bilişim, sosyal hizmetler, vb. bölümlerdir. Bu bölümler geçen zamanda önemini hiç kaybetmeyecek ve ayni değerini koruyacak olan bölümlerdir.

Enerji Sistemleri Müh.liği , bilgisayar/yazılım müh.liği bölümleri ; özellikle Türkiye'de kurulan ve kurulması projelendirilerek planlanmış olan yeni ve yenienebilir enerji alanında yeni tasarlanan güneş /rüzgar enerjili santrallerinin, atıklardan enerji üretimi/değerlendirilmesi ile ilgili projelerinin, yeni nükleer santrallerinin, termik santrallerinin kurulumunda yazılım ve enerji ile ilgili tüm bu sahalarda iş bulma ve çalışabilme garantisi açısından kafası en rahat olabilecek olanlarındandır şeklinde düşünüyorum.

Mekatronik müh.liği ; elektrik, elektronik, makina ve yazılımın ayni anda şart olduğu sanayilerde çalışan tüm endüstriyel robotların (yapay zekalı) fabrika otomasyonlarının ve robotların montajında/işletilmesinde makina, elektrik-elektronik, inşaat müh.liği kadar çok geniş sahada olmasa da mutlaka kendi sahalarında iş bularak bu meslekleri seçenlerin de yine kafası çok rahat olabilecektir.

Sosyal alanlardaki seçimlerde ise uluslararası ilişklier bölümü (Uluslararası hukuk, uluslararası danışmanlık, vb.) önemini gelecekte daha da artırıp sürekli revaçta kalabilecek mesleklerden biri sayılabilir.

Siber güvenlik uzmanlığı günümüzde sayıları ve önemi gittikçe artan sayıda çoğalan bilişim ağlarında olmazsa olmazı olarak çok önemli bir ihtiyaçtan doğarak ortaya çıkabilen siber güvenlik konusunda, gerek günümüzde gerekse gelecekte önemini hiç kaybetmeyen ve sürekli ihtiyaç duyulabilecek olan meslek grubu olarak düşünülebilir.

Uçak bakım teknisyenliği/teknikerliği gerek sivil havacılık gerekse askeri iş yerlerindeki çalışma alanlarında iş bulma garantisi ve kişinin kafasının rahat olabilmesi açısından seçilebilecek ve geleceği olan mesleklerden görülebilir. (15 yıl sonra bile mesleki önemi ve iş bulma avantajı değişmeyen meslek gruplarındandır)

Biyomedikal müh.liği ise insanın daha kaliteli, her geçen gün teknolojik gelişimlerle gittikçe uzayan insan ömrünün, çaresi bulunamayan bazı hastalıkların (kanser, AİDS, vb.) tedavisinin bulunmasında, vb. önemi azalmayıp gittikçe de artacak ve önemini hiç kaybetmeyecek olan mesleklerden olacaktır.

Ancak hangi meslek grubu olursa olsun insanın severek ve tüm bilgileri özümseyerek, pratik ve uygulamayı eşit oranlarda birleştirebildiği şartlarda (Özellike müh.liklerde) başarının ve mesleki seçimlerdeki bu doğru seçimle gelen mesleki mutluluğun ancak bu şartta olabileceğini de unutmamak gerekiyor. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Temel mühendislikler yükselir demesem de her zaman var olacaktır. Makine, İnşaat, Bilgisayar. Onun dışında kimya bölümü de gayet iyi bir bölüm.
Açıkçası inşaat biraz gerileyecek gibi çünkü inşaat mühendisliği bölümüne çok fazla insan giriyor ve sadece ösym ile değil, yatay geçişlerle düşük puanlar alıp geçenler de oluyor hatta önceden teknik öğretmenlik okuyup şu an mühendislik tamamlama yapan çok fazla insan var. Bir bölümün okuyan sayısı artınca iş imkanı da düşüyor ki bence bu mesleğin önünü kapatan önemli bir etmen. Dediğiniz gibi bu tarz mühendislikler sadece var olurlar.
 
Savunma Sanayi. Günümüzde savunma sanayisine çok fazla ihtiyaç var, bir tank mühendisi, bir uçak mühendisi (askeri olarak) yada ileri derecede bir jet motoru üretebilecek bir mühendis eğer ki böyle bir şey olursanız 15 yıl sonra, bir yandan ülkenize müthiş şekilde katkı sağlar diğer yandan da kendinizi muhteşem yerlere götürürsünüz. Evet "günümüzde lazım" diye bir şey yok, öyle görünüyor ki askeri alandaki mühendislere her zaman ihtiyaç olacak.
 
Açıkçası inşaat biraz gerileyecek gibi çünkü inşaat mühendisliği bölümüne çok fazla insan giriyor ve sadece ösym ile değil, yatay geçişlerle düşük puanlar alıp geçenler de oluyor hatta önceden teknik öğretmenlik okuyup şu an mühendislik tamamlama yapan çok fazla insan var. Bir bölümün okuyan sayısı artınca iş imkanı da düşüyor ki bence bu mesleğin önünü kapatan önemli bir etmen. Dediğiniz gibi bu tarz mühendislikler sadece var olurlar.
Evet inşaat geriliyor haklısınız fakat bu tarz durumlarda sizin eğitiminiz ön plana çıkıyor. Şuanda az insan bilsede inşaat sektöründe yazılımcı çok aranıyor. Yapı analizi ve tasarımı konusunda da gene insan ihtiyacı ön planda çünkü tüm inşaat mühendisliği okuyan insanlar genel olarak saha mühendisliğine odaklanıyor. Günümüzde herhangi bir temel mühendisliği yazılım ile harmanladığınızda ortaya "geleceğin mesleği" diyebileceğiniz bir dal çıktığını düşünüyorum. Ülkede çok fazla üniversite var ve neredeyse hepsinde inşaat mühendisliği bölümü var fakat bunların sadece 6 tanesi ABET akreditasyonuna sahip ve bunların 5'inde inşaat mühendisliği var. Bu tarz durumlarda alınan eğitimin kalitesi ya da en azından alınan diplomanın kalitesi çok etki ediyor. Örnek vermem gerekirse mekatronik mühendisliği ODTÜ'de sadece yandal olarak var. Yine bir temel mühendislik olan makina mühendisliğini tamamlarken yanına seçebileceğiniz bir dal. Bu tarz bölümleri okumak için Türkiye'nin uygun olduğunu düşünmüyorum. Daha önceki bir mesajımda da belirttiğim gibi spesifik dallar yerine genel dallar okuyup istenilen dala yüksek lisansla ya da yandal ile odaklanmak daha mantıklı geliyor.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı