Size göre tarihin en büyük imparatorluğu

@MelikPC Moğol'lar kültürel veya ekonomik hiçbir etki bıraktı mı? Hayır. Günümüzde onların etkisini hissetmezsin. Ama git azerbaycana halkın yüksek çoğunluğu su gibi Rusça konuşur. İşte buna kendi etkisini bırakmak denir
 
Konu başında adından hala söz ettiren imparatorluk sorulmuş. Osmanlı diyenlere soruyorum, osmanlı'nın fethettiği her yerde hala Türkçe konuşuluyor mu? Ya da osmanlı kültürü hala devam ediyor mu? Zamanında yapılmış birkaç tarihi eser haricinde osmanlı'dan hiçbir iz yok.

Hocam bence bu durumla övünmeliyiz, en basit örnek Tunus'tan verelim. Tunus 300-350 sene Türk egemenliğinde kaldı, ama sadece 150 sene Fransız sömürgesi olarak varlığını sürdürdü. Dilleri neredeyse Fransızca, oldu. Ülkede hala ciddi bir Fransız nüfusu var. Ama Türklere dair hiçbir şey yok. İşte sömüren, ve sömürmeyen farkı...
 
Hocam bence bu durumla övünmeliyiz, en basit örnek Tunus'tan verelim. Tunus 300-350 sene Türk egemenliğinde kaldı, ama sadece 150 sene Fransız sömürgesi olarak varlığını sürdürdü. Dilleri neredeyse Fransızca, oldu. Ülkede hala ciddi bir Fransız nüfusu yok. Ama Türklere dair hiçbir şey yok. İşte sömüren, ve sömürmeyen farkı...
Osmanlı'nın Tunus üzerinde kesin bir egemenliği yoktu. Uzaktan yönetiliyordu. İzlanda ve Atlantik seferlerini yapan filolar için önemli bir merkezdi.

Tunus pek öyle olmasa da Cezayir, Fransa'ın anavatanına bağlı tek koloniydi. Cezayir'in de dahil olduğu Fransız anavatanı "Metropolitan France" olarak adlandırılır. Cezayir, Tunus'a çok yakın olduğu için öyle izler kalmış olabilir.
 
@MelikPC Moğol'lar kültürel veya ekonomik hiçbir etki bıraktı mı? Hayır. Günümüzde onların etkisini hissetmezsin. Ama git azerbaycana halkın yüksek çoğunluğu su gibi Rusça konuşur. İşte buna kendi etkisini bırakmak denir.

Yaşadığımız yeri bile Moğol'lar belirledi eğer irana gelmeselerdi Selçuklu genişleyebilirdi ve daha geniş bir alana sahip olabilirdik ayrıca İslam dünyasını sarstılar.
 
Osmanlı'nın Tunus üzerinde kesin bir egemenliği yoktu. Uzaktan yönetiliyordu. İzlanda ve atlantik seferlerini yapan filolar için önemli bir merkezdi.

Tunus pek öyle olmasa da Cezayir, Fransa'ın anavatanına bağlı tek koloniydi. Cezayir'in de dahil olduğu fransız anavatanı "metropolitan france" olarak adlandırılır. Cezayir, Tunus'a çok yakın olduğu için öyle izler kalmış olabilir.

Hocam Libya'dan örnek verelim peki, Libya en az 400-450 sene Osmanlı egemenliğinde kaldı. Direk Trablusgarp bağlıydı, yalnızca çöldeki Fizan özerk bölgesi içişlerinde bağımsızdı. 1900'lu yıllarda İtalyanlara verdik. 40-45 sene yönettiler. Yine emin olun ki Libya'daki İtalyan etkisi daha fazladır.
 
Hocam Libya'dan örnek verelim peki, Libya en az 400-450 sene osmanlı egemenliğinde kaldı. Direk trablusgarp bağlıydı, yalnızca çöldeki fizan özerk bölgesi içişlerinde bağımsızdı. 1900'lu yıllarda italyanlara verdik. 40-45 sene yönettiler. Yine emin olun ki Libya'daki italyan etkisi daha fazladır.
Evet İtalyanlar sömürdü. Lakin Libya bölgesi zaten Osmanlı'nın direkt kontrolü altında değildi. Toprağı olarak görününce tam hakimiyet olmuyor.
 
Evet italyanlar sömürdü. Lakin Libya bölgesi zaten osmanlı'nın direkt kontrolü altında değildi. Toprağı olarak görününce tam hakimiyet olmuyor.

Hocam yapmayın, bir tek çöldeki Fizan özerkti. Yoksa Trablusgarp eyaleti 1800'lü yıllarda tam Osmanlı egemenliğine girmişti.
 
Sarstı bıraktı, büyük etkisi olmadı. Selçuklu gitti osmanlı geldi, yine büyüdük.

Eğer dediğim gibi irana kadar gelmeselerdi Selçuklu yıkılmıyordu gerçi Selçuklu'nun yıkılışında toy sultan 2.giyaseddinde etkili fakat gelmeselerdi bizde yenilmiyecektik sonuç olarak kalacaktık.
 

Geri
Yukarı