Skolyozu olan biri nasıl çalışmalı?

synaphi

Kilopat
Yer
Istanbul
Fazla olmamakla birlikte biraz hissettiğim bir skolyozum var. Derecesini bilmiyorum fakat röntgen görüntülerinde de belli oluyor zaten. Sorun yaşadığım olay sağ kolum vücuduma yakın ve sol kolum ise tam tersi vücuduma biraz daha uzak kalıyor. Bu yüzden işte bar tutarken sol tarafı biraz daha yakın tutuyorum falan değişik çözümler deniyorum. Asıl soruma gelirsek böyle sorunu olan biri fitness, vücut geliştirme yapmalı mı? Nasıl yapmalı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, ben de skolyoz hastasıyım ve toplamda 6-7 aydır fitness a gidiyorum. Kendimden yola çıkarak sana örnek verebilirim. Mesela biceps çalışçaksan ayakta barı kaldırmak yerine, bench sehpasını ayarlayıp spider curl yapabilirsin. Bu şekilde beline yük bindirmekten kaçınmış oluyorsun. Aynı şekilde ayakta dumble curl yapmak yerine incline bench sehpasında yapabilisin. Bu şekilde beline yük bindirmekten kaçınabilir ve ayakta yapılana göre diğer kasları çok devreye sokmadığın için izole bir hareket yapmış olursun. Başka bir örnek vericek olursam kablo ile üst göğüs çalışmamanı, yan omuz ve ön omuz çalışmamanı öneririm. Çünkü bunları kendim ayaktayken yaptığımda 4-5 gün bel ağrısı çekiyorum. Genel olarak ayaktayken yukarı doğru bir şey kaldırmazsan sorun yaşamazsın ama aşağı doğru iteceğin bir harekette ayakta yapmanda bir sakınca yok(Triceps hareketleri gibi). Bu arada skolyoz dereceni bilmiyorum. Eğer dışardan da bariz ise fizyoterapistin senin sahip olduğun skolyoz eğrisine göre verdiği hareketleri yapmanı öneririm.
Son olarak diyebileceğim, salona gittiğinde programına core bölgesini de eklemeyi unutma. Ben de s tipi skolyoz var. Normal olarak bir tarafın daha güçlü oluyor diğer taraftaki kaslar kısaldığı için. O yüzden tek taraflı core hareketleri yapıyorum.

Doktorlar ve devlet hastanesindeki fizyoterapistler genellikle fitness konusunda eğitimsiz olduğu için ya da sorumluluk almak istemedikleri için ağırlık kaldırmaya yönlendirmiyorlar.Doğuştan gelen ve zamanla artan skolyozum vardı benimde.9 yıl boyunca yüzdüm,farklı sporlarla da uğraştım fakat derecesi düşmedi,dediğim gibi arttı bile.Hatta lordozum da oluştu bir miktar sonradan.Bunun sebebini de o doktorların çok önerdiği yüzmeden kaynaklandığını düşünüyorum.Yabancı kaynaklarda vb postür düzeltmenin yolunu araştırmıştım bundan 2-3 sene önce.Sırt kaslarını güçlendirip,büyüteceksin ki postürün düzelsin ve omurga eğriliğini de iyi gelsin.17 dereceden skolyozumu 2-3 sene içerisinde 6 dereceye düşürdüm.Başlangıçta zorluklar yaşamak çok normal.Sağ,sol dengesizliği;güçsüz core bölgesi vb.Deadlift vb gibi haraketler yapmaktan sakın çekinme.Postürünü düzeltecek en iyi egzersiz deadlifttir.Omurga eğriliği olan bir insanın vücut geliştirmede,powerlifting'de,crossfitte vb. normal bir insandan farklı bir şey yapması gerekmiyor eğer skolyozun günlük hayatını bile kısıtlayacak seviyelerde ilerlemiş değilse.Ben 5x5 ile kendimce düşük ağırlıklarla form çalışarak ve düzenli ağırlık arttırarak başlamıştım ilk spora.Bence sende fullbody bir program ile başlamalısın 5x5 gibi.

Merhaba, ben de skolyoz hastasıyım ve toplamda 6-7 aydır fitness a gidiyorum. Kendimden yola çıkarak sana örnek verebilirim. Mesela biceps çalışçaksan ayakta barı kaldırmak yerine, bench sehpasını ayarlayıp spider curl yapabilirsin. Bu şekilde beline yük bindirmekten kaçınmış oluyorsun. Aynı şekilde ayakta dumble curl yapmak yerine incline bench sehpasında yapabilisin. Bu şekilde beline yük bindirmekten kaçınabilir ve ayakta yapılana göre diğer kasları çok devreye sokmadığın için izole bir hareket yapmış olursun. Başka bir örnek verecek olursam kablo ile üst göğüs çalışmamanı, yan omuz ve ön omuz çalışmamanı öneririm. Çünkü bunları kendim ayaktayken yaptığımda 4-5 gün bel ağrısı çekiyorum. Genel olarak ayaktayken yukarı doğru bir şey kaldırmazsan sorun yaşamazsın ama aşağı doğru iteceğin bir harekette ayakta yapmanda bir sakınca yok(triceps hareketleri gibi). Bu arada skolyoz dereceni bilmiyorum. Eğer dışarıdan da bariz ise fizyoterapistin senin sahip olduğun skolyoz eğrisine göre verdiği hareketleri yapmanı öneririm.
Son olarak diyebileceğim, salona gittiğinde programına Core bölgesini de eklemeyi unutma. Ben de s tipi skolyoz var. Normal olarak bir tarafın daha güçlü oluyor diğer taraftaki kaslar kısaldığı için. O yüzden tek taraflı Core hareketleri yapıyorum.

Geçmiş olsun hocam durumunuz nedir benim de s tipi skolyozum var derecesi çok yüksek değil ama kürek kemiklerim çıkıntılı sizinki nasıl acaba?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı