Skyrim için başlangıç mod önerisi

Daha fazla  
Hiç Skyrim oynamadım. Oblivion'u denemiştim ama oyunu anlamayıp salmıştım. Skyrim'e başlayasım geldi ama oyun çok eski olduğu için çok fazla şikayet duydum. Oyun deneyimimi bozmayacak sadece rahatlatacak modlar önerebilir misiniz? Mesela grafik modları, vuruş hissi modları vesaire.

Hiç Skyrim oynamadım. Oblivion'u denemiştim ama oyunu anlamayıp salmıştım. Skyrim'e başlayasım geldi ama oyun çok eski olduğu için çok fazla şikayet duydum. Oyun deneyimimi bozmayacak sadece rahatlatacak modlar önerebilir misiniz? Mesela grafik modları, vuruş hissi modları vesaire.

Hocam hiç Skyrim oynamamış biri olarak başlıyorsan, işin en büyük avantajı şu: Neyin mod, neyin vanilla olduğunu bilmeden oynayacağın için beklentin sıfırdan olacak. Ama oblivion gibi “ne oluyor burada ya” hissi veren bir deneyim yaşamak istemiyorsan, baştan oyunu biraz cilalaman iyi olur. Şimdi oyunu mahvetmeden, sadece deneyimi düzgün hale getirecek birkaç moddan bahsedelim. Skyrim'i ağzına etmeden güzelleştirmek istiyorsan bu modlar tam ayarında olur.

İlk iş oyunun hangi sürümünü oynayacaksın ona karar ver. Eğer Steam'deki Special Edition varsa süper, mod desteği sağlam. Eğer anniversary Edition aldıysan da sıkıntı yok ama bazı modlar AE ile çakışabiliyor, bilgin olsun. Legendary Edition (eski 32 Bit olan) ise hiç bulaşma, mod dünyası artık onu terk etti.

Gelelim oyunu “rahatlatacak” modlara. Grafik tarafında Enb'ye, 200 tane texture moduna falan bulaşmana gerek yok. FPS'ten yemezsin ama ilk başta sistem ayarıyla uğraşmak sinir bozar. Senin işini görecek temiz modlar:

– Skyrim 202X by pfuscher: Tüm oyunun dokularını yeniliyor ama sistem düşmanlığı yapmadan. 1K – 2K seçenekli hali var, sapıtmaz.
– Smım (static mesh ımprovement mod): Oyundaki yamuk yumuk objeleri düzeltir. Vanilla Skyrim'deki “tuzak gibi görünen IP ama aslında dokusuz tel” gibi saçmalıkları adam eder.
– Enb light veya Lux: Eğer gece-gündüz ışıklandırması ve atmosfer daha iyi olsun dersen, Lux iyidir. Ama Enb'ye girme, başta karışık gelir.

Vuruş hissi konusunda:
– True directional movement: 3rd person oynamayı planlıyorsan olmazsa olmaz. Hareket, nişan alma, animasyonlar inanılmaz akıcı hale gelir.
– Precision: Vuruşların çarpışmasını daha gerçekçi yapar. Özellikle kılıç kullanıyorsan farkı hissedersin.
– Mortal enemies: Düşmanların o saçma “360 derece dönerim ama saldırıyı yine yaparım” hareketlerini engeller. Daha net ve adil dövüş olur.

Oynanış tarafında deneyimi bozmadan yardımcı olacaklar:
– Skyuı: Menüleri adam eder. Vanilla menüler 2011 tarihli, fareyle tıklamak bile işkence. Skyuı'sız Skyrim ciddi eziyet.
– Unofficial Skyrim patch: Bethesda sağ olsun, 2024'te hâlâ Bug'lı oyun bırakmayı başarıyor. Bu mod, oyunun resmi olmayan ama herkesin yüklediği yamasıdır. Crash'lerden saçma Bug'lara kadar pek çok şeyi çözer.
– Immersive citizens: Şehirdeki NPC'ler biraz daha mantıklı hareket eder, yangın çıkınca yürümek yerine kaçarlar mesela. Oyunu bozmadan detay katar.

Şunu da ekleyeyim: Nexus mod Manager'ya da Mod Organizer 2 kurmadan hiçbir şeye bulaşma. Manuel kurarsan bir şey patladığında bulamazsın. Başta biraz uğraştırır ama sonrası mis gibi olur.

Son söz: Skyrim eski, evet. Ama mod topluluğu hâlâ 2025'te bile her gün yeni şey ekliyor. Abartmazsan, 30-40 modla tertemiz bir deneyim yaşarsın. Oyunun özüne dokunmadan, hem görsel olarak yenilersin hem de oynanışı Bug'lardan arındırırsın. En önemlisi de: İlk oynayışta “ben bunu bozmayayım” kafasında kalmak. Modlar seni yutmasın, sen modları tadında tut.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı