Sosyal medyanın çocuklar ve yetişkinler üzerindeki etkileri nelerdir?

mystery_1414

Yoctopat
Katılım
26 Şubat 2022
Mesajlar
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Kadın
Merhaba, sizce sosyal medyanın çocukların ve yetişkinliklerin olumlu ve olumsuz etkileri nelerdir?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Olumlu etkileri bazı haberlere daha çabuk ulaşabilmek. Olumsuz etkileri çocukların küçük yaşta bilmemesi gereken lafları öğrenmesi.
 
Olumlu:
  • Kimine göre eğlenceli vakit
  • Doğru kullanıldığında yeni şeyler öğrenilebilir
  • Gündemden düşmemek
Olumsuz:
  • Yanlış kullanırsanız boşa harcanmış zaman
  • Bilgi kirliliği
  • Çocuklar için olumsuz örnek oluşturabilecek davranışlar, aile denetimi önemli burada.
Bunlar ilk etapta aklıma gelenler.
 
Olumlu yanları;
- Herkese özgürlük vererek herkesin bilgi paylaşmasını ve erişmesini sağlıyor, bilgiye erişmek ve sahip olmak sadece alim, hoca, aydın, akademisyen gibi kişilere özgü değil, herkesin yapabileceği bir şey haline geliyor. Cahillik ve bilgisizlik önemli ölçüde azalıyor.

- Özellikle genç insanların kendi dertlerini anlatmasına ve diğer nesildaşları ile sürekli iletişimini sağlayarak onlara güç sağlıyor, toplumda ve karar mekanizmalarında daha fazla yer edinmelerine yardımcı oluyor.

- Anonimlik, insanlara kendilerini özgürce ifade edebilme yeteneği sağlıyor. İnsanlar çok daha az korkarak fikirlerini sunabiliyor ve başkalarının düşüncelerine erişebiliyor.

- İnternet çok büyük bir arşiv, bu yüzden de kayıt tutma ve tarihin gelecek nesillere aktarılması daha da kolay. Bilgiye erişmenin yanı sıra kaydı da kolaylaşıyor.

Olumsuz yanları;

- Aşırı bilgi fazlalığı ve bilgiye erişmeye kolaylık, insanları tembelleştiriyor. Bilgiye erişmek kolaysa neden onu elde etmek için ayrıca çabalayasın ki?

- Anonimliğin verdiği özgürlük insanların sadece fikirlerini yansıtmasını değil, nefretini de kusmasına sebep oluyor. Bu da kavga etmeyi, gruplaşmayı, bölünmeyi, irrasyonel düşünme gibi olumsuz olguları tetikliyor.

- İlk başta bahsettiğim sebeple insanların tembelleşmesi yüzünden bilginin doğruluğu da etkileniyor. Bu nedenle bilgiyi "kazmak" gerekiyor. İnsanlar yalan olan veya bağlamından kopartılmış bilgilere inanma gereksinimi duyuyorlar.

- En ciddi eksisi ise insanları olmadığı birine dönüştürüyor. İnternet, rekabeti de beraberinde getiriyor. İnsanlar birbirine benzemek, daha fazlası için sürekli olmadıkları insanlar gibi davranmaya çalışıyorlar. Veya imkanı yetmeyen durumları sahtecilik ile taklit etmeye çalışıyor. Gerçek hayattaki insan ilişkilerine ciddi darbe vuruyor ve güven duygusu yok oluyor.

Daha da çeşitlendirilebilir ama bu kadarı yeter sanırsam.
 
Olumlu yanları:
- İnsanların her olayı anında öğrenmesi.
- Yeni şeyler öğrenmek.
- Arkadaşlarınız'la bir yerde buluşmadan bile sohbet etmek.
Olumsuz yanları:
- İnsanların özel hayat gizliliğinin kalmaması.
- Çok fazla takılınca zaman kaybı.
- Herkesin mutlu zengin imajı yaratması.
- Ego tatmini.
- Çocukların görebileceği cinsel içerikler.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı