Sosyalist devlete geçersek ülke kalkınır mı?

Saydığınız ülkelerin hiç biri komünist değildi sosyalistlerdi.

Çok acayip yıl olmuş 2019 hala böyle düşünenler var demek ki. Bir ülkenin gelişmişliğini neye göre belirliyoruz mesela. Kapitalizmin dayattığı temellerle mi bakacağız gelişmişliğe? Mesela gelişmemiş dediğiniz Küba'da bizimkinden çok çok daha az bebek ölümleri var. Tıp alanında almış gitmişler. Kanser tedavisi çalışmaları bambaşka boyutlarda. Aşı yapacak durumdalar. Halkı belki müthiş lüks içinde değil ama borçsuz ve mutlu. Dediğim gibi gelişmiş olmayı neye bağlıyorsunuz? Ayrıca kapitalizme geçtiklerini nereden çıkardınız çok merak ediyorum? Ülkede sosyalizmden şikayet eden kişi sayısı nüfusun binde birini geçmez.

Diğer konu kapitalizmin bize en uygun sistem olduğunu nereden, hangi donelerle çıkardınız? Bir açıklama gerekiyor sanırım buraya. Yoksa bu şekilde bol keseden sallamak gibi duruyor. Ayrıca üretimi temel almayan herhangi bir sistem yoktur. Farklılık üretime ve üretim araçlarına yaklaşımdadır. Kapitalizm de sosyalizm de komünizm de faşizm de üretimi temel alır. Kapitalizm sizin emeğinizi sömürerek üretmek ister. Ürettiğinizden en az payı size vermeye çalışır. Faşizm sizi köle eder. Sizi öldürmediğine şükür ettirir. Komünizmde üretimi, üretim araçları ve üretimin çıktısı ortaktır paylaşılır.

Son olarak alttaki arkadaşların itirazları son derece doğru. Tarihte komünizmle yönetilen bir ülke, bir devlet henüz yok. Varsa da biz bilmiyoruz en azından. Bizi bu konuda aydınlatabilir misiniz?

Bak güzel kardeşim neyi savunduğunu bilmiyorum ama, bu konuya cevap verecek tarihi, kültürel ve ekonomist bilgiye sahip değilim.

Bak güzel kardeşim neyi savunduğunu bilmiyorum ama, bu konuya cevap verecek tarihi, kültürel ve ekonomist bilgiye sahip değilim.

Peki, tamam. Dediğin gibi olsun. En azından bunu diyorsun. Takdir ettim bunu gerçekten. Ama şunu da eklemek isterim. Bilmeyebilirsin ayıp değil sonuçta ama madem aşağıdaki yorumu yaptın bundan sonra öğrenmemek ayıp olur bak.

Belki de kendileri değil de başkaları istemedi

Belki de kendileri değil de başkaları istemedi

Orada biraz mesele farklı. Tito, bazı konularda SSCB ile ters düştüğü için kendi bloğundan yeterli desteği göremedi. Tabi bu da doğu bloğununda çatlak kovalayan kapitalistlerin işine geldi. Bunu da güzel kullandılar. Yine de Tito yarattığı birlik durumunu iyi yönetti. O öldükten sonra Yugoslavya'yı oluşturan uluslar bir arada kalamadı. Darmadağın oldular.

Bu ülkeyi kalkındıracak düşünce Türkçülüktür.

Nasıl? Tek cümlelik aforizmalarla olmaz bu iş. Açıklaman lazım. Bu ülkeyi nasıl kalkındıracak Türkçülük. Kaldı ki Türkçülük ekonomik bir ideoloji de değildir. Herhangi bir ekonomik teorisi, ideası yoktur.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…