Source Engine mi yoksa Unreal Engine mi?

Patton989

Decapat
Makaleler
2
Evet hangisini seviyorsunuz ben Source severim Unreal Engine bana göre şişirilmiş bir program gereksiz yere abartılıyor.

Evet hangisini seviyorsunuz ben Source severim Unreal Engine bana göre şişirilmiş bir program gereksiz yere abartılıyor.
Source seviyorum ben. Unreal bana sadece grafikleri güzel gibi geliyor.

Source Engine mı kaldı hocam Allah aşkına ya? Source 2 desen neyse de. 2004'ün motoruyla 2024'ün motorunu karşılaştırıp Unreal çamur gibi diyen hiçbir şeyden anlamayanlar doluşmuş buraya, tabii ki de Unreal Engine. Bilen birisi için modlaması gayet kolay, kendi oyun motorunu da yapmayı ver yani.

Source 2013 de sağlam bir şekilde güncellendi ve fizik motoru için Left 4 Dead 2'yi bence bir bakın hiçbir Unreal oyununda yok ve Portal 2'ye bakın ve günümüz Unreal Engine oyunlarına bakın hangisinin ışıklandırılması daha iyi Unreal sadece gereksiz parlatıyor o kadar.

Source Engine ni geliştirerek kendi oyun motorunu bile yapabilirsin.
Bu çoook ama çok zor bir süreç. Bunu bir kıstas olarak almanız bence doğru değil. İki motorun da teknik altyapılarını tam olarak bilmesem de Unreal Engine özellikle grafik ve ışıklandırma konularında UE5 ile büyük yenilikler getirdi. Bu konularda önde olduğunu söylemek yanlış olmaz. Shader editörü, partikül editörü, animasyon düzenleme seçenekleri ve bunun gibi birçok özelliği oldukça gelişmiş bir motor. Emin değilim fakat fizik motoru değişti diye biliyorum. Source motorunu bilmem ancak Unreal Engine ile yapılan projelerde optimizasyon üzerine yoğun mesai harcanması gerekiyor. Bu da kabul edilebilir bir bedel.

Portal 2'ye bakın ışıklandırıması neredeyse çoğu Unreal oyunundan iyi ki modlanarak psikopat gibi bir şey ortaya çıkıyor fizik motoru değişse bile hala iyi değil.

Modlamasını bilen varsa neden Garry's Mod gibi bir şey Unreal'dan çıkmadı?

Portal 2'ye bakın ışıklandırıması neredeyse çoğu Unreal oyunundan iyi ki modlanarak psikopat gibi bir şey ortaya çıkıyor fizik motoru değişse bile hala iyi değil.
Fizik motorunun ya da ışıklandırmanın iyi olmadığını söylemek bana kalırsa doğru olmaz. Bir oyunun ışıklandırmasının iyi olması oyun geliştiricilerinin bunu iyi yaptığını gösterir. Aynı şekilde bir oyunun ışıklandırması kötüyse bu, motorun ışıklandırma yeteneklerinin kötü olduğunun direkt kanıtı değildir.

Unreal Engine 5 ile beraber yeni ışıklandırma sistemi (Lumen) ortaya çıktı. Kapsamlı bir teknolojik yenilik ortaya çıktığında birçok eksiği olması kaçınılmazdır. Eksiklerin giderilmesi ve sistemin daha iyi kullanılabilmesi için tecrübe gerekir. Bu da belli bir süre sonra mümkün olur. Bilgisayarın keşfi ve gelişimini buna örnek verebiliriz. Sadece basit matematik işlemleri yapmak için geliştirilmiş bir sistemin potansiyelinin fark edilmesi ile bugün oturduğumuz yerden kilometrelerce ötedeki insanlarla fikir alışverişi yapabiliyoruz. Oyun dediğimiz, dışarıdan bakınca basit görünen ancak inanılmaz derecede kompleks yapıları çalıştırabiliyoruz. Dünya dışına gidebiliyoruz ve eminim bu teknolojiler geliştikçe çok daha fazlasını yapacağız. UE5 ile gelen yeni teknolojileri de bu şekilde değerlendirmek doğru olur diye düşünüyorum.

Aynı şekilde fizik motorunu da ele alabiliriz. Unreal Engine ile yapılmış birçok oyun var. Bazılarının fizik sistemi bize gerçekten kötü gelirken bazılarınınki çok iyi geliyor. Bunun sebebi aslında fizik motorunun ya da sisteminin iyi veya kötü olması değil, oyunun yapısına uygun kullanılıp kullanılmamasıdır. Grafik olarak GTA 5'in, fizik yapısı olarak GTA Vice City'nin sistemlerini kullanan bir oyun hayal edin. Günümüzde böyle bir oyunu beğenmek zor olurdu ancak bu GTA Vice City'nin fizik sisteminin kötü olduğunu göstermez. Günümüz için eski olduğunu gösterir. Şöyle bir örnek vereyim: PUBG oyununu duymuşsunuzdur. İlk çıktığı dönemde araçla düz yolda giderken yerin altına düşme, kaza yaptığınızda çarptığınız nesneyle iç içe geçme gibi durumlar söz konusuydu. Şu an bu tarz hatalarla çok daha nadir karşılaşılıyor. Peki PUBG'nin fizik motoru mu değişti? Hayır. Fizik motorunun kullanımı iyileştirildi. Aynı şekilde ilk çıktığında oyunun ışıklandırması çok kötüydü. Zamanla geliştirilerek daha iyi bir hale getirildi. Peki motorun ışıklandırma sistemi mi değiştirildi? Hayır. Sistemin oyundaki kullanımı değiştirildi.

Sistemlerin gelişmesi ve aynı zamanda bu sistemleri kullanan insanların tecrübe ve bilgi birikiminin artması o sistemlerin daha iyi kullanılmasını sağlar. Unreal Engine 5'in ışıklandırma sisteminin kötü olduğuna katılmıyorum ve bunu söyleyebilmek için elinizde kötü ışıklandırmaya sahip oyunlardan daha fazlası olması gerekiyor. Fizik tarafında ise kesin bir görüşüm yok çünkü kullanmadım, bilmiyorum.

Gerek Unreal Engine gerekse Source çok uzun süre kullandım oyunlar dışında kendi tecrübemi söyleyeyim.
1.metal ışıklandırması çok kotü yeni dediğiniz sistem ile düzeltilsede yeterli kesinlikle değil unrecord a iyi bakın bazen yerler harbi çamura benziyor ki unrecord Unreal'ın son noktasıdır.
1.Source fizik motoru olarak havok fiziğini kullanmaktadır. Valve tarafından geliştirilmiştir fizik motoru olarak oyun dünyasını sarsmıştır Half-Life 2 karşısında Rockstar bu yüzden düzenlemeye gitmiştir fakat hala yetişememiştir GTA 5 ile Portal 2 ve Half-Life 2'yi karşılaştırın fizik olarak çok fark göreceksiniz Rockstar'ın rage motoru çok geç ve yavaş ki bu Rockstar'a özel bir motor.
Unreal ise genel kullanım için Unreal'ın su fiziği olsun gerek cisim fiziği olsun çok basit kalıyor tuğla testi yaparak görebilirsin ağırlık merkezi problemine değirsek büyük bir cismin içine başka bir cisim koyun ve test edin hafif bir eğim ile yukarıdan bıraktığınızda Source da tam uygun ve hızına ve büyüklüğüne orantılı iken Unreal çok daha basit kalıyor bu yüzden Valve oyunları remake eden şirketler mesela Black Mesa'nın yapımcısı crowbar collective Unreal'dan vaz geçerek Source geçmiş ve daha basitleştirerek kendi oyun motorunu kurmuştur Source'un aynısıdır kullanımı daha basittir ve fizik motorunda değişikliğe gidilmemiştir.

Son düzenleme:
Hangi fizik motoru daha hızlı çalışıyor gibi bir karşılaştırma yapıyorsanız bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadığım için karşılaştırma yapamam. Dediğim gibi fizik olsun ışıklandırma olsun kullanım şekillerine göre güzel-kötü diye yorum yapılabilir ama teknik yapısı hakkında yorum yapabilmek için detaylı bilgiye ihtiyaç duyulur. Havok motoruna diyecek bir şey yok adamlar çıkarıp masaya vurmuş ve gözlemlediğim kadarıyla hala en iyi işi onlar yapıyor diyebiliyorum.

Işıklandırma konusunda UE oyunlarında benim de gözüme sık sık çarpan bir bozukluk söz konusu. Nasıl tarif edeceğimi bilmiyorum ama bahsettiğiniz 'çamurumsu' görüntü benim de gözüme çarpıyor. Bunun motordan mı yoksa kullanımdan mı kaynaklandığı hakkında net bir fikrim yok ama motordan kaynaklandığı fikrine daha yakınım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…