SpaceX neden paraşüt kullanmıyor?

Makaleler
1
Yer
Tekirdağ
Yakıt tanklarını ve motorları tekrar kullanmak için Falcon 9 ve Falcon Heavy'den bildiğimiz üzere roketler dünyaya geri iniyor. Yalnızca son aşamada kargo bölümünü taşıyan küçük tank ve motor uzayda bırakılıyor.
Benimse merak ettiğim bir konu var: Roketler dünyaya geri inerken neden paraşüt kullanmıyor? Başta rüzgar vb. etmenleri düşündüm, bu yüzdendir dedim ancak roketler iniş yaparken hava frenleri ve RCS iticiler ile stabilizasyonu sağlanıyor. Bunu yaoabilen SpaceX'in rüzgarı kontrol etmesi çok zor olmamalı. Üstelik paraşüt yakıttan daha ucuz.

Son zamanlarda açtığın konularla roket bilgilerimi tazelettirdin bana :D

SpaceX bunu tabii ki düşündü. Düşünmekle kalmadı Falcon 9'da defalarca uyguladı.

İlk versiyonunda tekrar kullanılabilirlik için roketi paraşütle donattılar. SpaceX başlangıçtaki test fırlatmalarında bu ilk yöntemi kullanarak, ilk aşamaları kurtarmada başarılı olamamıştı. Falcon hızlandırıcıları, ayrılma sonrasında maruz kaldıkları aerodinamik gerilmesinden ve aşırı ısınmadan kurtulamamıştı. Yani olay rüzgardan çok sürtünme ve ısı :)

Daha sonra hatırladığım kadarıyla 2010-11 sonlarında yaklaşmada paraşütten vazgeçtiler ve itkili güç verilen iniş yaklaşımına odaklandılar. Başarılı da oldular. Falcon'ların dikey iniş ve yükseliş kabiliyeti çok iyi.

Falcon Heavy ise ''retropropulsive'' felsefesini benimsenmiş bir rokettir. Paraşütle işi olmaz. Milyar dolarları gözden çıkardığın bir sektörde ise yakıtın masrafını düşünmezsin. Elon abi de böyle düşünüyordur eminim ki :) Çok para kazanıyorlar çoook, yakıt ne ki :)

Son düzenleme:
Son zamanlarda açtığın konularla roket bilgilerimi tazelettirdin bana :D

SpaceX bunu tabii ki düşündü. Düşünmekle kalmadı Falcon 9'da defalarca uyguladı.

İlk versiyonunda tekrar kullanılabilirlik için roketi paraşütle donattılar. SpaceX başlangıçtaki test fırlatmalarında bu ilk yöntemi kullanarak, ilk aşamaları kurtarmada başarılı olamamıştı. Falcon hızlandırıcıları, ayrılma sonrasında maruz kaldıkları aerodinamik gerilmesinden ve aşırı ısınmadan kurtulamamıştı. Yani olay rüzgardan çok sürtünme ve ısı :)

Daha sonra hatırladığım kadarıyla 2010-11 sonlarında yaklaşmada paraşütten vazgeçtiler ve itkili güç verilen iniş yaklaşımına odaklandılar. Başarılı da oldular. Falcon'ların dikey iniş ve yükseliş kabiliyeti çok iyi.

Falcon Heavy ise ''retropropulsive'' felsefesini benimsenmiş bir rokettir. Paraşütle işi olmaz. Milyar dolarları gözden çıkardığın bir sektörde ise yakıtın masrafını düşünmezsin. Elon abi de böyle düşünüyordur eminim ki :) Çok para kazanıyorlar çoook, yakıt ne ki :)
Elon Musk tabiri caizse "kafa adam". Paraşüt kullanmama sebebinin bu olabileceğini düşünmüştüm aslında, haklıymışım sanki :p Ama ben olsam tekrar kullanılabilir roket yaparken mümkün olduğunca pinti olmaya çalışırdım. Son aşamadaki parçayı bile döndürürdüm mesela.
Bu arada bu paraşütlü testler halka açık bir şekilde yayınlanmadı sanırım? Hiç haberim olmadı çünkü, biraz bakındım da göremedim ben de. Atabilir misin varsa?

Falcon 9 resmi olarak ilk uçuşunu 9v1.1 ile yaptı. Paraşüt tasarımını bu modelde kaldırdılar, bu sebeple halk göremedi :) Evet, kısmen düşündüklerinde haklıymışsın.

Pinti olma şansı olsa olurdu. Çünkü kimse isteyerek parayı çöpe atmaz. Ama milyon dolarlık yatırımın çöp olmasındansa fazladan yakıt yakılması tercih ediliyor şu anlık. İlerde daha farklı şeyler görürüz belki.

Rüzgarın da etkisi var ama asıl kullanmama sebeplerinden birisi salınım etkisi. Bu boyutlardaki bir yükü paraşütle indirmeyi düşünüyorsan sadece kendi haline bırakman gerekir veya küçük kanatçıklarla şansını deneyebilirsin:) Kullanılan küçük iticilerin faydası ise cayroskop gibi zaten varolan bir sistemi kullanarak dengeyi iterek koruması. Bu sayede roket sürekli dik konumda savrulmadan yere inebiliyor. Paraşüt olsa ilk açılış anı ile beraber (tabii kopmazsa) büyük bir sarkaç ve salınım etkisine maruz kalacaktı. Yerden fırlatılan balistik füze benzeri silahlara bakarsa küçük iticilerin zaten kullanılan bir sistem olduğundan daha çok kullanım kolaylığı sağladığını da görebiliriz ek olarak:)

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı