Sped up ne demek?

Makaleler
54
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
PC: Intel Core i5-12400F | ASUS Dual RX 6600 | ASUS Prime H610M-K D4 | XPG Gammix D30 2x8 RAM | WD SN570 500GB | FSP Hydro K Pro 500W 80+ | Vento VG10F

GIGABYTE G24F-2 | Logitech G213 Prodigy | ATK A9 Dragonfly | QP Honeycomb Mousepad | Windows 11 24H2.
Meslek
Öğrenci
Sped up hizlandirilmis demek, biliyorum. Ama neden Speed up yerine sped up yaziliyor? Ozellikle sarkilara yapilan hizlandirmalar icin.

Neden spedup yazıyorlar diye soruyor arkadaş.
Çünkü spedup hızlandırılmış demek Speed up ise hızlandırmak demek.
Speeding up hızlandırmak demek.
spedup diye de bir kelime yok.
sped, speed(ing)in geçmiş zaman halidir speededla beraber. İkisi de geçerli.
Hızlandırılmış anlamına gelen "speeded up" kelimesinin kısaltması olarak kullanılıyor genel olarak, yanlış ise düzeltebilirler.

Turkcede etken edilgenin karsiligi olan Active Passive adli bir konu var. Etken bir fiili edilgen hale donusturmek icin be + v3 kuralini uygulariz. He is speeding up the music cumlesi etken iken (muzigi hizlandiriyor) The music is being sped up ise edilgen cumledir (Muzik hizlandiriliyor). Cumleyi gereksiz uzun yapmamak icin ozne ve be fiili bazen atilabilir. Hizlandirilmis anlami vermek icin past tense kullaniyorlar, daha estetik gozukmesi icin de ozne ve be fiilini atiyorlar. Dogrusu budur kisaca.

@Eren T. merhaba, hatami soyleyin hep beraber dogrusunu ogrenelim 🙂

Son düzenleme:
Turkcede etken edilgenin karsiligi olan Active Passive adli bir konu var. Etken bir fiili edilgen hale donusturmek icin be + v3 kuralini uygulariz. He is speeding up the music cumlesi etken iken (muzigi hizlandiriyor) The music is being sped up ise edilgen cumledir (Muzik hizlandiriliyor). Cumleyi gereksiz uzun yapmamak icin ozne ve be fiili bazen atilabilir. Hizlandirilmis anlami vermek icin past tense kullaniyorlar, daha estetik gozukmesi icin de ozne ve be fiilini atiyorlar. Dogrusu budur kisaca.

@Eren T. merhaba, hatami soyleyin hep beraber dogrusunu ogrenelim 🙂

Tam olarak doğrusu bu değildir. Estetik gözükmesi için özne ve fiil atılmıyor. Latince participium sözcüğünden gelen participle sözcüğü (ortaç) fiile yapılmış anlamı verir. Bunun özne ile alakası yoktur. Latince örnek: doceo, docere, doctus, 2. Bu Latincede bir fiilin yazılış şeklidir. Öğretmek demek. Doceo geniş zaman ben çekimidir (ki fiiller aslında mastar değil ben çekimiyle yazılır Latincede), docere mastar hâlidir, doctus da participium, yani ortaçtır. Öğretilmiş anlamına gelir. İngilizceye dönecek olursak, hızlandırılmış anlamı vermek için past tense kullanılmaz, tek başına past participle kullanılır. Bu da bu örnekte sped sözcüğüdür. Umarım anlatabilmişimdir genel olarak.

Tam olarak doğrusu bu değildir. Estetik gözükmesi için özne ve fiil atılmıyor. Latince participium sözcüğünden gelen participle sözcüğü (ortaç) fiile yapılmış anlamı verir. Bunun özne ile alakası yoktur. Latince örnek: doceo, docere, doctus, 2. Bu Latincede bir fiilin yazılış şeklidir. Öğretmek demek. Doceo geniş zaman ben çekimidir (ki fiiller aslında mastar değil ben çekimiyle yazılır Latincede), docere mastar hâlidir, doctus da participium, yani ortaçtır. Öğretilmiş anlamına gelir. İngilizceye dönecek olursak, hızlandırılmış anlamı vermek için past tense kullanılmaz, tek başına past participle kullanılır. Bu da bu örnekte sped sözcüğüdür. Umarım anlatabilmişimdir genel olarak.
Tesekkur ederim. Past participle ile past tense farkini nasil anlayabiliriz? Ikisi de sped oluyor.

Tesekkur ederim. Past participle ile past tense farkini nasil anlayabiliriz? Ikisi de sped oluyor.

Past participle ile bir fiilin past hâlinin aynı olduğu durumlar her zaman için geçerli değil, ama haklısınız düzenli fiillerde aynı oldukları için karıştırılabiliyorlar. İkisinin kullanıldığı durumlar farklı. Ama participle bizim Türkçede "anası mezar dikecekmiş" diye adlandırdığımız "-en, -esi, -mez, -ar, -di(k), -di(ği), -ecek, -miş" ekleri sıfat-fiil ya da ortaç olarak adlandırılır. Bu anlamları vermek istediğimizde participle kullanabiliriz. Her biri için past participle kullanılmıyor tabii, mesela -miş eki için past participle kullanılırken -en için present participle (-ing) kullanılıyor. Ortak noktaları participle, yani ortaç olmaları. Ben dili daha ziyade konuşarak öğrendiğim için dil bilgisi yönünde eksiklerim mevcut. Bu yüzden size bir kural söyleyemem tam olarak. Ama zaten dil matematiksel bir şey değildir ve her kural anlamlı gelmeyebilir. O yüzden bir kurala oturtmamaya çalışmalısınız bence. Ama yine de çok isterseniz internette pekala bulunabilir diye düşünüyorum. Ya da mesleği İngilizce Öğretmenliği olan birisi dil bilgisi konusunda daha çok yardımcı olabilir. Pratikle kolayca çözülebilen şeyler bunlar. Ezber için aynı şeyi söyleyemem. Asla tavsiye etmediğim bir yöntem.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı