Sürprizbozan İnceleme Spider-Man Edge of Time (PS3)

Bu konuda spoiler olduğundan sürprizbozan olarak işaretlenmiştir. Spoiler olmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
4
Yer
Ankara
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
RTX 4060TI 8GB, Ryzen 5 5600, 16 GB DDR4 3200Mhz CL16 RAM, ASUS A320M-F, Snowman M200, Aego Gamegaraj 650W PSU
Meslek
Öğrenci
2018'de çıkan Spider-Man'e geçmeden önce kalan son Spider-Man oyunu buydu fakat işlemcim yetmediği için emülatörden oynayamıyordum ve benim henüz bir PS3'üm yok. Bu yüzden oldukça geçe kaldı.

Hikâye:
Hikâye Spider-Man'in Anti-Venom tarafından alt edilmesiyle başlıyor ve sonrasında oyunun başına dönüyoruz. Kısaca 2099'dan bir şirket yöneticisi geçmişe giderek gelecekteki teknolojiyi kullanarak zaten kurulmuş olan Alchemax şirketini daha da geçmişte kurarak şirketi daha büyük bir hâle getiriyor. Günümüz Spider-Man'i ve 2099 Spider-Man'i ise ortak çalışarak bu durumu düzeltmeye çalışıyorlar. Lakin 1. bölümün sonunda Spider-Man, Anti-Venom'dan dayak yiyince ve 2099 Spider-Man'i onu kurtarıp Anti-Venom'la kapışınca 2099 Spider-Man'i günümüzde, günümüz Spider-Man'i geçmişte takılı kalıyor. 2. bölüm boyunca da bu durumu düzeltmek için zaman makinesini tamir etmekle uğraşıyoruz. Ha tabii bu yolda MJ'i kurtarmak, gelecekteki Black Cat ile yüzleşmek gibi şeyler yaşanıyor. 3. bölümde ise hikâye beni çoktan kaybediyor. Çünkü zaten aynı anda 2 farklı zamanı işlemek yeteri kadar yorucuyken bir de bu işlenişin çok kaliteli bir sunumunun olmaması, hikâyenin pek de özel hissettirmemesi sebebiyle asıl olay örgüsünü takip etmeyi bırakıyorsunuz. Daha çok iki Spider-Man arasındaki aktif oynanış anlarındaki birbirlerine laf geçirme anları hoş geliyor. O yüzden hikâyenin 3. kısmıyla alakalı diyebileceğim tek şey oyundaki şirket yöneticisi ve Anti-Venom'un Dr. Octopus ile birleşmiş hâlini alt etmeye kurulu olduğunu söylebiliriz. Sonrasında zaten her ikisini de alt ediyoruz ve zaman dilimi normal hâline dönüyor ve oyun bitiyor. 2010, 2011 ve 2012'de aynı şirket 3 tane Spider-Man oyunu yaptı ve 2012'deki oyun açık dünyaydı, 2010'daki oyun ise yepyeni bir fikirdi. Bu oyun 2011'de çıkan oyun ve arada kaldığını o kadar hissettiriyor ki. Çünkü 2010'daki oyunun oynanışını alıp daha kötü şekilde sunuyor, hikâye çok hızlı ve odaksız ilerliyor. Finalde bile zamanın düzeldiğini 1 dakikalık kapanış ara sahnesi ile görüyoruz. Tamamen hikâye odaklı olmasına ve ortada belli bir noktaya kadar iyi işlenmiş bir hikâye olsa bile bir süre sonra elinizden kayıp gidiyor.

Yapay Zeka:
Oyunda yapay zekanın yapması gereken herhangi bir özel an ile karşı karşıya kalmıyoruz. Oyun boyunca düşmanlar geliyor ve dövüyoruz. Düşmanlar saçma sapan yerlere takılıp size saldıramamak gibi saçmalıklar yapmıyor. Üzerinize gelip saldırması gerektiğinde saldırıyor.

Oynanış Süresi:
Ben kolay zorlukta 5 saatte bitirdim. Orta zorlukta ve karakterin pasif özelliklerini geliştirmek için zorunlu olan toplanabilirleri toplamakla uğraşırsanız 6-7 saatte biterdi. Yani uzun bir oyun değil. Zaten açık dünyası yok.

Yan Görevler, Açık Dünya ve Ana Hikâye Bittikten Sonrası:
Tüm bunları tek bir başlıkta topladım çünkü oyunda yan görev ya da açık dünya yok. Bölüm bölüm gidiyor ve bölümlerde sadece toplanabilirler ve bazı meydan okumalar var o kadar. Oyundaki tüm bölümler bitince ana menüye dönüyoruz ve istediğimiz bölümü seçip baştan oynayabiliyoruz. Hangi bölümde kaç toplanabilir kaçırdığımızı ve kaçıncı toplanabiliri kaçırdığımız görmemiz iyi bir şey.

Karakter Geliştirme:
Bölümlerdeki mavi orbları toplayınca, düşmanları dövünce mavi para biriminden kazanıyoruz. Bunlarla yeni kombolar açabiliyor ya da var olanları geliştirebiliyoruz. Onun dışında bölümlerdeki altın örümcek toplanabilirlerini toplarsanız karakterlerin canı, kalkanı, staminası gibi pasif yetenekleri de geliştirebiliyorsunuz. Ben kolay zorlukta oynadığımdan can konusunda sıkıntı yaşamadım fakat kombolar konusunda pek memnun kalmadım. Oyunda sizi farklı kombo yapmaya iten hiçbir düşman yok. Yani oyunda farklı tipte ve oynanış değiştirten düşman yok. Bu yüzden zaten aşırı derecede az olan komboları bir süre sonra "Nasıl olsa kullanmayacağım" diye açmıyorsunuz.

Atmosfer:
Oyunda başlangıçta günümüz ile gelecek kısımlarındaki atmosfer farkı iyi hissedilse de bir süre sonra gelecek ile günümüz arasında bir atmosfer farkı hissedemedim ben. Arada 80-90 yıl varmış gibi hissedemedim. Onun dışında oyun hep tek bir binanın içinde geçtiği için oyun hep bir 4 duvar arasında ilerliyor. O yüzden farklı bir ortam veya böyle izlemesi iyi bir manzara vs. görmüyoruz. Yani atmosfer tarafında öyle ekran görüntüsü aldıracak şeyler bulamayacaksınız.

Oynanış:
Oynanış kısmı Shattered Dimensions'ın bir tık kötüsü işte. O yüzden direkt o incelemeden alıntı yapacağım.
Onun dışında yukarıda da dediğim gibi oyunda farklı tipte düşmanlar olmadığı için oynanış tipinizi değiştirmeye de itilmiyorsunuz. Ha illaha kombo yapacağım diyorsanız da oyunda kombo sayısı oldukça az. Hikâye tarafındaki aceleye gelmişlik burada da etkisini göstermiş.

Görev Tasarımı:
Görev tasarımları oldukça basit. Yani bir koridordan geçip geniş bir odaya gel. Orada 2-3 bir şey yapıp yolunu aç ve yeni koridora gir şeklinde ilerliyor. Arada bir ufak değişiklikler oluyor ama oyunu canlı tutmaya yetmiyor. Görevlerin yapısı hep aynı. Sadece geçmişte bir şey yapınca geleceği etkilemesi gibi ufak detaylar ilk defa oynarken göze hoş geliyor fakat sonra onun ilüzyonu da sönüp gidiyor.

Günümüzde Oynanır Mı?
5 saatlik süre içerisindeki idare eder oynanış ve iki Spider-Man arasındaki sohbetleri dinlemek az biraz keyifli. Eski Spider-Man'lere bakmak isteyen için ilk tercih olmayacak olsa da bir bakılabilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…