Spielberg GP sıralama

Katılım
19 Eylül 2015
Mesajlar
48.750
Makaleler
12
Çözümler
48
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
20210703_185334.jpg


Zevkli bir sıralama turu seansı idi. Verstappen beklendiği şekilde pole aldı. Yalnız bu defa beklenmedik şekilde kendisine rakip olan kişi Ham değil Norris idi.

Norris sezonun en iyi bireysel performanslarından birini sergileyerek 2. oldu. Altındaki araçla yaptıkları muazzam. Sezonun en iyisi Norris.

Perez de 3. olarak en azından ilk çizgiyi Mercedeslere karşı kapattı.

Mercedesler yarışa daha odaklı bir ayar ile çıkmışlar. Yarın daha güçlü olacaklardır. Norris yarış temposunda maalesef iki takımla yarışamaz. Norris'in Perez'e karşı lastik avantajı var bakalım neler olacak.

Alpha Tauri iki pilotuyla iyi bir seans geçirdi.

Aston Martin de geçen haftadan daha iyi iş yaptı.

Norris ile birlikte günün diğer yıldızı, hatta yaptığı iş Norris'ten daha büyük bir iş bana göre. Griddeki en yavaş ikinci araçla Q3'e kalmayı başardı ve bu yetmezmiş gibi Stroll'ü de geçti. Hem de bunları yaparken Q3'e medium lastik ile kaldı.

Russell ve Norris'i gönülden tebrik ederim.

Ferrari'ye gelirsek kıl payı Q3'e kalamadılar, ben stratejilerini doğru buldum. Elenseler de her şey bitmedi, Ferrari yarış temposunda güçlü, geçen haftadan beri artık daha fazla yarışa odaklanıyorlar. Yarın her iki sürücünün puan alacağını düşünüyorum.

Riccardo, Ocon ve Raikkonen'in sıralama performansları yerlerde. Riccardo hayal kırıklığı yaratmaya devam ediyor. Ocon son haftalarda çok kötü, ibre tamamen Alonso'ya döndü artık.

Vettel'in Alonso'yu engelleme olayına gelelim. Alonso o turuyla belki Q3'e kalamayacaktı ama yazık oldu. Olay Vettel'e patladı ancak Vettel masum. Olayın sorumlusu vasıfsız memur Bottas idi. Son virajda aşırı yavaşlayarak Perez'in son turuna başlamasını engellemek istedi. Bottas'ın arkasında da Perez ve Vettel ikilisi vardı. Bottas haliyle bu kadar yavaşlatınca Vettel de turuna başlayamadı ve arkadan hızla gelen Alonso'yu göremedi. Takımın da Vettel'i yeteri kadar bilgilendirmediği açık.

Vettel büyük ihtimal 3 sıra grid cezası alacak. Bottas'ın da kesin olarak bu grid cezasını alması lazım. FIA'nın işi belli olmaz. Bottas'ın art niyetli hareketi cezasız kalmamalı.
 
Pole sahibi zaten sürpriz değil o yüzden çok bir şey demeye gerek yok ama Norris inanılmaz bir iş yapıyor gerçekten. Tabii komple bir yarış temposunda RBR ve Mercedes'lerin gerisinde kalacak normal şartlarda ama öndeki 4 sürücünden 2 tanesi sorun yaşarsa podyum alabilir. Totalde %2-3 hadi en fazla %5 falan veririm bahse, paramı bu orana yatırmam açıkçası. :D :D

Williams aracının o kadar da kötü olduğunu sanmıyorum şu anda açıkçası, tamam Russell yeteneği ve hırsıyla ekstra bir şeyler verebiliyor ama dayanıklılık sorunu hariç bence paket olarak Williams aracı Alfa Romeo'dan daha kötü durumda değil gibi şu anda. Tabii yaptıkları geliştirmeleri takip etmedim. Latifi burada bir kriter değil bence.

Ferrari sürücüleri de yarış içinde Norris'in arkasına yerleşirler muhtemelen, ancak Gasly aralarında bir kaynak olabilir.

Bu yarışta da Russell'a bir şey olursa vururum Williams'ı.
Sakin ol, bu iş Serhan Acar'ı vurmaya kadar gider. :D
 
Williams aracının o kadar da kötü olduğunu sanmıyorum şu anda açıkçası, tamam Russel yeteneği ve hırsıyla ekstra bir şeyler verebiliyor ama dayanıklılık sorunu hariç bence paket olarak Williams aracı Alfa Romeo'dan daha kötü durumda değil gibi şu anda. Tabii yaptıkları geliştirmeleri takip etmedim. Latifi burada bir kriter değil bence.
Sıralama performansı kötü bir araçları yok. Yarış temposu olarak Alfa seviyesinde değiller. Alfa'yı yarışta geçtikleri oluyor elbet.

Yarın Russell medium ile başlıyor AP ve AM sürücüleri soft ile başlıyor. Kazasız belasız puan alır umarım. Vettel ceza alacaktır yarın 8. sıradan start alır Russell.

AM sürücülerinin önünde bitirme durumu var, Tsunoda'yı da geçebilir diye düşünüyorum. Yarın lastik aşınma önemli olacak, soft beklenen daha kötü aşınırsa Russell'in puan alma ihtimali daha da yükselir.

Yarın da puan alırsa Mercedes koltuğunu kesin garantiler. Şimdi bile bana göre seneye Mercedes'te olması garanti.
 
Yarın da puan alırsa Mercedes koltuğunu kesin garantiler. Şimdi bile bana göre seneye Mercedes'te olması garanti.
Araç limitlerini fazla zorlandığı ve aracın da dayanıklılık sorunları olduğu için puan alma ihtimalini biraz düşük görüyorum. Her koşulda Mercedes koltuklarından birinin yakın gelecekteki sahibi de zaten Russell olacak, burası da belli.

Ben de hâlâ Norris'e şaşırıyorum bu arada, geçen yılın ilk yarışında podyum aldığında zaten kendini göstermişti. Geçen sezon başlamadan önce McLaren'ın podyum göreceğini zaten inanarak söylemiştim ama bunun ilk olarak Sainz olmasını bekledim. Tecrübeye ihtiyacı olsa da yetenekli olduğu belliydi ama sadece 1 yıl sonrasında bu düzeye çıkabildiğini görmek şaşırtıcı. Sezon boyunca Bottas'ı arkasında tutamaz ama böyle giderse 2 RBR ve 2 Mercedes sürücüsünden sonraki sıraya yerleşir.
 
Vettel 3 sıra ceza aldı dediğim gibi. Vettel'in cezasında sakınca yok. Olayın baş sorumlusu Bottas'a hiçbir ceza verilmemesi skandal. Mercedes lobisi yüzünden ceza almadı başka açıklaması olamaz.

Ben de hâlâ Norris'e şaşırıyorum bu arada.
Geçen seneki Leclerc performansı kadar gözümde değerli olmasa da, müthiş bir iş çıkarıyor Norris. Riccardo'yu ezmesine de ayrı seviniyorum.😂

Araç limitlerini fazla zorlandığı ve aracın da dayanıklılık sorunları olduğu için puan alma ihtimalini biraz düşük görüyorum.
Geçen hafta yaşanan pnomatik basınç sorununun aşırı zorlamadan kaynaklı olacağını düşünmüyorum. Yarın Aston Martin'in temposu Russell'in puan alıp almamasında etkili olacaktır.
 
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu video kafamı karıştırdı. Geçen hafta Hamilton ve Toto Wolff, Red Bull'un 15 beygir daha güçlü motoru olduğunu söylemişlerdi.

Ancak videoya bakılırsa düzlüklerde Mercedes motoru bariz önde.
 
Ancak videoya bakılırsa düzlüklerde Mercedes motoru bariz önde.
Tek etken motor gücü değil. Tork eğrisi, araç ağırlığı (10-15 kg bile önemli F1'de), aerodinamik yapı, sürücü özellikleri ve bunun dışında daha bir sürü ayar da fark yaratıyor. Bu kadar karmaşık ve mühendisliğin en üst noktasındaki bir organizasyonda tek fark motor gücü olmuyor. Ayrıca takımlar aldıkları motorlar üzerinde kendi ayarlarını da yapabiliyorlar.

McLaren bastırma kuvveti olarak pek iyi durumda değil, Ricciardo'nun özellikle virajın çok olduğu pistlerde zorlanmasının nedeni bu. Daha az bastırma kuvveti, araç hızlanırken aynı hızda daha az araç ağırlığı ve daha az sürtünme değeri demek. Bunun yanında Norris'in de kalkış konusunda çok yüksek bir kabiliyeti var, vites yükseltirken motor devrini neredeyse hiç kaçırmıyor. Yarışların genelinde en iyi hızlanmada ilk sıralarda yer alıyor, bugünkü yarışta en iyi hızlanan sürücü oldu mesela. Hızlanma (gücün yere aktarımı), yüksek hızda daha düşük bastırma kuvvetinin neden olduğu biraz daha düşük ağırlık, daha az sürtünme ve McLaren'ın motor ayarı gibi şeyler bu 2 uzun düzlük sonunda saniyenin 1/11'i kadar fark yaratıyor.

Fransa ve sonrasındaki pistlerde RBR aracı Mercedes'e göre düzlükte daha hızlı çünkü, net şekilde düzlük zamanlarında bu görünüyor. Mercedes'in arka tarafı da McLaren'dan daha stabil durumda bastırma kuvveti sayesinde, Hamilton da bu yıl aracın sınırlarını çok zorlarken aracın arkasına güvendiğini belli eden çizgiler seçiyor. Aynı çizgide Norris aynı performansı gösteremez araç özelliğinden dolayı.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı