Split programı nasıldır?

Ben bunu kendi deneyimim ile anlatıyorum. Yüksek tekrar daha çok kas hasarı oluşturur düşük tekrar daha az oluşturur tamamen saçmalık. Ağır girmek sinir sistemine daha çok yük bindiriyor. 12 Tekrar attığın harekette lay lay lom atacağın ilk 5-6 tekrarın sinir sistemine bindirdiği yük ile 5 tekrar ağır kilo atacağın hareketin daha ilk tekrarını bile sinir sistemine ve kasa bindirdiği yük farklı olur. Eğer dediğin gibi olsaydı Powerlifter dediğimiz adamlar sürekli 1-2 tekrar çalışırlardı. Onlar bile çoğu zaman 1 rep Max gibi ağır kilolar girmek yerine %80 - %70 seviyesinde daha tekrar sayısını arttırıp antrenman yapıyorlar sinir sistemini dinlendirmek için.

Tükenişe gittiğin her türlü antrenmanda kas gelişimi yaparsın tabii ama ağır kilo düşük tekrar sinir sistemine daha çok yük bindiriyor.
👍

👍

Dostum cidden işi makale savaşına çevirmekle uğraşamam. Senin atacağın makalenin tersini de kanıtlayan makaleler bulmak insanın 5 dakikasını alacak birşey maksimum.

Ben bunu kendi deneyimim ile anlatıyorum. Yüksek tekrar daha çok kas hasarı oluşturur düşük tekrar daha az oluşturur tamamen saçmalık. Ağır girmek sinir sistemine daha çok yük bindiriyor. 12 Tekrar attığın harekette lay lay lom atacağın ilk 5-6 tekrarın sinir sistemine bindirdiği yük ile 5 tekrar ağır kilo atacağın hareketin daha ilk tekrarını bile sinir sistemine ve kasa bindirdiği yük farklı olur
Tamam zaten son 5 tekrarda yine aynı kapıya çıkıyorsun ve öncesinde yaptığın 6-7 tekrar bir işe yaramayıp kas hasarı oluşturdu. 5 tekrarlık bir sette tüm tekrarlar zaten o 12 tekrarlık setteki son 5 tekrarla aynı şey. Nasıl daha fazla kas hasarı oluşturuyor bu tam olarak?
Dostum cidden işi makale savaşına çevirmekle uğraşamam. Senin atacağın makalenin tersini de kanıtlayan makaleler bulmak insanın 5 dakikasını alacak birşey maksimum.
Merakla bekliyorum çünkü kurduğun mantık da mantıksız.

Снимок экрана 2025-05-30 221359.png

Bu programın saçma olduğunu söyledi spor solunundaki hoca

Bunu verdi

Dosya Ekleri

• 20250529_201356.jpg
    20250529_201356.jpg
    135,8 KB · Görüntüleme: 18
  • 20250529_201400.jpg
    20250529_201400.jpg
    126,6 KB · Görüntüleme: 22
VA and EMG amplitude were reduced during submaximal torque production as a result of training at 80% 1RM, but not 30% 1RM
Yüksek ağırlıkla antrenman yapan grup, submaksimal kuvvet üretmek için daha az sinirsel çaba harcıyor yani daha az potansiyel sinir sistemi bitkinliği.
Araştırma zaten nöral adaptasyon farkı üzerine ve bitkinlik ile ilgili doğru düzgün çıkarım yapabildiğimiz tek cümle bu. ChatGPT biraz yanlış bir araştırma önermiş.
Therefore, our data suggest that high-load training results in greater neural adaptations that may explain the disparate increases in muscle strength despite similar hypertrophy following high- and low-load training programs.

Bu araştırma direkt olarak bitkinlik üzerine değil ve sadece kreatin kinaz ve dehidrogenaz değerleri düşük yüklerin daha az bitkinliğe sebep olduğunu göstermek için yeterli değil. "suggesting reduced recovery time and fatigue" cümlesi de varsayım sadece. Başka göstergelerin ölçümü bile yapılmamış. Bu ikisi de zaten kişiden kişiye çok değişkenlik gösteren değerler.

Araştırmada bitkinliği ölçmek için sonraki antrenmanda 1RM testi, izometrik kuvvet testi, dikey sıçrama testi yok.

Hareketin hızındaki düşüş (velocity loss) ölçümü yok.
DOMS ya da RPE gibi subjektif ölçümler de yok.

Koyduğum 2 araştırma da direkt bu konu üzerine.

Bu programın saçma olduğunu söyledi spor solunundaki hoca

Bunu verdi
İkisi de birbirinden rezalet programlar.

Son düzenleme:
9i
Yüksek ağırlıkla antrenman yapan grup, submaksimal kuvvet üretmek için daha az sinirsel çaba harcıyor yani daha az potansiyel sinir sistemi bitkinliği.
Araştırma zaten nöral adaptasyon farkı üzerine ve bitkinlik ile ilgili doğru düzgün çıkarım yapabildiğimiz tek cümle bu. ChatGPT biraz yanlış bir araştırma önermiş.

Bu araştırma direkt olarak bitkinlik üzerine değil ve sadece kreatin kinaz ve dehidrogenaz değerleri düşük yüklerin daha az bitkinliğe sebep olduğunu göstermek için yeterli değil. "suggesting reduced recovery time and fatigue" cümlesi de varsayım sadece. Başka göstergelerin ölçümü bile yapılmamış. Bu ikisi de zaten kişiden kişiye çok değişkenlik gösteren değerler.

Araştırmada bitkinliği ölçmek için sonraki antrenmanda 1RM testi, izometrik kuvvet testi, dikey sıçrama testi yok.

Hareketin hızındaki düşüş (velocity loss) ölçümü yok.
DOMS ya da RPE gibi subjektif ölçümler de yok.

Koyduğum 2 araştırma da direkt bu konu üzerine.

İkisi de birbirinden rezalet programlar.
Siz ne öneriniz

Technopat Haberler

Geri
Yukarı