İkisinde de öyle ahım şahım kalabalık Türk oyuncu kitlesi yok. Önce bunu belirtmek lazım. Arma'da bir tane Altis Life sunucusu var Türk oyuncuların çokça oynadığı. Altis Life'ı pek sevmediğim için adını hatırlamıyorum ama başında TR yazıyor zaten.
Arma direkt tank, uçak, helikopter vs gibi elementlerle donatılmış bir savaş simülasyonu iken, Squad daha çok ekip oyununa dayanan on-foot tarzda bir oyun. Arma 3'te 3000 saat civarı, Squad'da da 1000 saat civarı oyun sürem var. İkisi için de kendimce gördüğüm artı-eksi şeyleri yazayım.
Arma'nın Artı ve Eksileri
(+) MOD DESTEĞİ : Bunu büyük büyük yazdım çünkü oyunu istediğiniz şeye çevirebiliyorsunuz. Askeri simülasyon iken bir anda zombi survival veya Altis Life'da RP türüne geçebiliyorsunuz. Yani Arma 3 aslında birkaç oyuna bedel bir oyun oluyor. Arma'yı yıllardır ayakta tutan da bu mod desteğidir zaten.
(+) Araç çeşitliliği : Hava-kara-deniz araçları ve yine mod destekli gelen araç sayısı aşırı fazla. Eğer tank, uçak kullanayım vs diyorsanız Arma bu konuda rakipsizdir.
(+) Silah çeşitliliği : İyi modlanmış bir Arma 3 sunucusunu herhangi bir oyun bu konuda geçemez. Yüzlerce hatta bazı sunucularda binlerce silah seçeneği oluyor.
(-) Belli başlı buglar var. Mesela Chernarus haritasında eğer çim-bitki örtüsü özelliğini kapatırsanız veya en düşüğe çekerseniz, renderingi de biraz düşürürseniz, dağların, tepelerin zirveye yakın yerlerinde yatan, pusan oyuncuları aşağıdan sanki wall-hack açmış gibi görebiliyorsunuz. Genelde çok rahatsız etmese de nadiren tat kaçırabiliyor. Bazen de helikopter sesleri takılı kalabiliyor. Gibi gibi...
(-) Oyun ve dolayısıyla oyun motoru da eski. Bu da kontrol ve envanter yönetimi açısından zorluyor insanı. Bazen çok kalas hissettiriyor... Ama bu türü sevenler buna takılmaz. Çünkü nasıl olsa CoD gibi uçtum-kaçtım oyun aramıyoruz.
(-) Kontroller : Çok fazla tuş var. Pek çok şey için mouse tekerleği menüsü kullanılabilse de oyunda tecrübeniz arttıkça bunları tuşlara atamak çok daha büyük avantajlar sağlıyor. Ancak bu tuşları ezberlemek vs zaman alıyor. Ama sonuçta Arma 3 detaylı bir simülasyon. Buna katlanmak gerek. Zaten alıştıktan sonra da rahatsız etmiyor.
(-) Bazı araçlarda güç dengesizliği var. Gerçekten belli araçlar fazla güçlü olabiliyor. Bu yüzden bazı sunucular bu araçları koymuyorlar oyuna. Sunucuyu iyi incelemek önemli bu noktada.
Squad Artı ve Eksileri
(+) Ufak gruplarla oynamak için çok eğlenceli. Özellikle yabancı diliniz de varsa squad leader ile rahat anlaşacak kadar diliniz varsa çok daha gerçekçi ve güzel bir deneyim sunuyor.
(+) Arma'nın askeri versiyonunda araçlar önemliyken Squad'da daha çok on-foot oynanış önemli. Yani oyunda piyade olarak yaptığınız iş çok daha değerli. Bence Squad'ı Arma'dan ayıran en önemli şey de bu. iyi oynayan bir grup ciddi şekilde oyunun seyrini değiştirebiliyor.
(+) Minimal de olsa bir şeyler inşa etmek zevkli bir iş. Küçük bir üs kurmak, ileri karakol kurmak güzel oluyor. Tabii ki Arma'daki base-building mod ile kıyaslamayın sakın. Çeyreği kadar bir inşa sistemi var. Ama efektif kullanılırsa çok fark yaratabiliyor.
(+) Oyun Arma'nın olduğu gibi yavaş bir oyun. Öyle pat-küt koşturamıyorsunuz. Tek mermi canınızı almak için yetiyor. Bunu artı olarak yazdım çünkü bu türde olması gereken bir şey bu. Ek olarak medic sistemi vs de güzel çalışıyor.
(-) Siz oyunu bilirken, oyunu bilmeyen insanlara denk geldiyseniz bazen tilt olabiliyorsunuz. Özellikle de oyunu CoD, Titanfall falan sanan yeni oyuncular olabiliyor. Gerçi onları izlemesi de komik oluyor

Tek yiyip sonra mikrofondan dert yanıyorlar...
(-) Silah çeşitliliği ciddi şekilde az. Her rol için tek tük silah var.
(-) Silah modlaması da yetersiz. Tamam kimse Escape From Tarkov kalitesi beklemiyor bu noktada ama şu anki hali de az açıkçası.
(-) Her defasında Türk oyunculara denk gelir misiniz veya yeterli sayıda bulabilir misiniz bilemem ancak bana kalırsa kalabalık sunucularda oynamak mantıklı. Bu yüzden de çat-pat da olsa İngilizce gerekiyor.
Not: Her iki oyunda da vuruş hissiyatı ve sağlık sistemi gayet yeterli.